Mugabe skal i et møte med forsvarsledelsen ha nektet å gå av

– De møttes i dag. Han nektet å gå av. Jeg tror han forsøker å kjøpe seg tid, sier en kilde med kjennskap til torsdagens møte mellom Mugabe og forsvarsledelsen.

Mugabe

AVBILDET: Her er president Mugabe avbildet sammen med forsvarssjef Constantino Chiwenga og to sørafrikanske utsendinger, ifølge avisen The Guardian. Bildet skal være tatt i dag.

Foto: - / AFP

Torsdag kveld er de første bildene av president Mugabe frigjort av statlige medier i Zimbabwe, etter at han ble satt i husarrest onsdag.

På bildene smiler den 93 år gamle Robert Mugabe, som ifølge en kilde nær militæret angivelig skal ha nektet å gå av.

– De møttes i dag og han nekter å fratre. Jeg tror han prøver å kjøpe seg tid, skal kilden ha sagt ifølge Sky News.

President Robert Mugabe poserer med general

Her står Robert Mugabe sammen med forsvarssjef Constantino Chiwenga i Harare torsdag.

Foto: Handout / Reuters

Forsvarsministeren og to sørafrikanske utsendinger er ifølge The Guardian også avbildet i forbindelse med møtet, som skal ha foregått i presidentens kontorer.

Grace ikke avbildet

Robert Mugabes kone Grace Mugabe, er ikke avbildet. Ifølge nyhetskanalen skal Zimbabwes førstedame ha forlatt landet og reist til Namibia. Meldingene har blitt avvist av landets utenriksminister Netumbo Nandi-Ndaitwa.

Bildene er publisert av avisen Herald viser en president ikledd grå bukser og marineblå blazer sammen med forsvarssjef Constantino Chiwenga.

Onsdag tok militæret kontroll i Zimbabwe og satte president Robert Mugabe i husarrest.

Militære kjøretøy sperret onsdag morgen veien ved Zimbabwes nasjonalforsamling, ifølge øyenvitner. Militæret sier de har tatt kontroll, men har avvist at det hele var et kupp.

Krever nyvalg

Opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, som brøt med regjeringspartiet ZANU-PF på 1990-tallet, slutter ikke uventet opp om generalenes krav og krever reformer og nyvalg.

Over 100 grupper og organisasjoner fra sivilsamfunnet oppfordrer også Mugabe til å tre til side, men de ber samtidig landets militære om å respektere grunnloven.

President Mugabe
Foto: Handout / Reuters

Den katolske kirke er også en del av forhandlingene, representert ved Mugabes faste sjelesørger, presten Fidelis Mukonori. Han kan også sees på bildet fra torsdagens møte.

Spent situasjon

Situasjonen i landet er spent etter at forsvarssjefen truet med å gripe inn mot landets 93 år gamle president Robert Mugabe. Bakteppet er at Mugabe i forrige uke avsatte visepresident Emmerson Mnangagwa, og kastet ham ut av regjeringspartiet ZANU-PF.

Chiwenga truet mandag med at hæren «ikke ville nøle med å gripe inn» for å få en slutt på «narrestrekene», noe som også skjedde et drøyt døgn senere.

SISTE NYTT

Siste nytt