Hopp til innhold

Mueller-rapporten avslører at Trump prøvde å ta kontroll over etterforskningen

Det går frem av rapporten til spesialetterforsker Robert Mueller som ble offentliggjort torsdag ettermiddag.

Spesialetterforsker Robert Mueller utenfor Det hvite hus 24. mars i år.

Spesialetterforsker Robert Mueller utenfor Det hvite hus 24. mars i år.

Foto: Cliff Owen / AP

I rapporten står det at president Trump prøvde å få spesialetterforsker Mueller fjernet. Det skiver nyhetsbyrået AP.

Trump skal i juni 2017 har bedt Det hvite hus' advokat Don McGahn om å ringe fungerende justisminister og si at Mueller måtte fjernes fra stillingen fordi han var inhabil.

McGahn skal ha nektet og bestemt seg for heller å trekke seg enn å bli oppsagt fordi han ikke ville gjøre som presidenten ville.

Det er en av de hittil ukjente tingene som kom frem da justisdepartementet publiserte rapporten.

Mueller skriver i rapporten at Trumps forsøk på å hindre etterforskningen «for det meste var mislykket», men at det var fordi folk rundt presidenten «nektet å følge ordrer om å etterkomme hans oppfordringer».

Spesialetterforsker Robert Mueller utenfor Det hvite hus 24. mars i år.

Spesialetterforsker Robert Mueller utenfor Det hvite hus 24. mars i år.

Foto: Cliff Owen / AP

Mange punkter

I den 448 sider lange rapporten er det en rekke interessante punkter:

  • Trump skal ha bedt sin tidligere valgkampleder Corey Lewandowski om å be tidligere justisminister Jeff Sessions om å si at Russlands-etterforskningen var «veldig urettferdig».
  • Mueller sier at det er gode argumenter for at Donald Trump Jr. – presidentens sønn – brøt loven om valgkampfinansiering, men at han ikke tror det er nok til å få ham dømt.
  • Trump skal flere ganger ha sagt til sine underordnede at de ikke skulle gi fra seg e-poster om møtet i Trump Tower i juni 2016 mellom medlemmer av Trumps valgkampstab og russere som tilbød skadelig informasjon om Hillary Clinton.
  • Etterforskningen fant ikke bevis for at Donald Trump kjente til møtet med russerne på forhånd.
Deler av rapporten er sladdet av forskjellige hensyn.

Deler av rapporten er sladdet av forskjellige hensyn. Denne siden, side 166, er en av dem som er mest sladdet.

Foto: Faksimile

Mye er sladdet

Hele rapporten er på 448 sider, men en god del i rapporten er sladdet.

Sladdingen skyldes forhold som er tilknyttet en storjury-etterforskning, forhold rundt privatlivets fred, etterforskningsteknikker og andre forhold.

Justisminister William Barr sier at en versjon av rapporten med færre sladdinger vil bli gitt til en gruppe medlemmer av Kongressen.

Robert Mueller overleverte rapporten til justisdepartementet 22. mars i år. To dager senere offentliggjorde Barr et fire sider langt sammendrag av rapporten.

Det som nå er offentliggjort er den fulle rapporten, slik den også er overlevert til Kongressen i dag.

Rapporten lister også opp 14 straffbare forhold som sendes videre til de føderale statsadvokatene. Tolv av de 14 sakene er sladdet.

Fornøyd Trump

President Trump holdt en pressekonferanse torsdag der han fastholdt at den renvasket ham.

– Ingen hemmelig forståelse, ingen motarbeiding. Det var aldri noe slikt, og det kommer aldri til å bli noe slikt, sier Trump.

– Ingen annen president må noensinne bli utsatt for en slik bløff igjen, la han til.

Presidenten la også ut et bilde av seg selv på Twitter med teksten «For dem som hater og de venstreradikale demokratene – Game Over». Bildet er åpenbart inspirert av den populære TV- serien Game of Thrones,

Laster Twitter-innhold

Etterforsket ti episoder

Mueller etterforsket til sammen ti mulige hendelser hvor Trump skulle ha hindret etterforskningen, men konkluderte ikke om dette var tilfelle.

Blant episodene var oppsigelsen av tidligere FBI-sjef James Comey, presidentens ordrer til underordnede om å sparke Mueller og oppfordringer til vitner om ikke å samarbeide.

Ifølge rapporten skal ha Trump reagert kraftig over spesialetterforskerens undersøkelser da den startet.

Da daværende justisminister Jeff Sessions informerte presidenten om oppnevnelsen av Mueller, skal Trump i følge rapporten ha sagt «Herregud. Dette er forferdelig Det er slutten på mitt presidentembede.»

Oh my God. This is terrible. This is the end of my presidency. I'm fucked.

Donald Trump om utnevnelsen av Mueller / Mueller-rapporten

Kritiserer justisminister Barr

Etter at rapporten ble lagt frem har Demokratene kritisert justisminister Barr for hans tidligere uttalelser om at rapporten frikjenner Trump fra å ha hindre etterforskningen.

- Forskjellen er klar mellom hva justisminister Barr sier om å hindre etterforskningen og hva spesialetterforsker Mueller sin om å hindre etterforskningen, sier Demokratenes to ledere i kongressen, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, i en felles uttalelse.

Leder for justiskomiteen i Representantenes hus, Jerry Nadler, sier at Mueller vil bli stevnet for å vitne om rapporten i Representantenes hus før 23. mai.

Starter etterforskning etter at migranter døde da de krysset grensen

Flere mennesker døde da migranter forsøkte å krysse grensen mellom Marokko og den spanske enklaven Melilla 24. juni. Nå reagerer flere på de urovekkende bildene.