Mueller har levert sluttrapport fra Russland-granskingen

FBIs spesialetterforsker Robert Mueller har fullført sin etterforskning av Donald Trump og Russland. Han skal ikke ha anbefalt nye siktelser.

Robert Mueller

Robert Mueller skal være i mål med granskingen av mulig russisk innblanding i USA-valget i 2016.

Foto: Saul Loeb / AFP

Den tidligere FBI-direktøren har brukt nærmere to år på rapporten, som nå er overlevert til Trumps justisminister William Barr. Barr har varslet Kongressen om at han skal gjennomgå rapporten og overbringe Muellers konklusjoner i løpet av helgen, melder CNN.

Både demokrater og republikanere i Representantenes hus krever at hele rapporten til Mueller må offentliggjøres. Dette ble enstemmig vedtatt i Representantenes hus for en uke siden.

Det er Barr som formelt skal avgjøre hvor mye av rapporten som skal offentliggjøres.

Justisminister Willliam Barr

Justisminister William Barr skal bruke helgen på å lese den omfattende granskningsrapporten fra Robert Muelelrs hånd.

Foto: Jose Luis Magana / AP

Mueller-utredningens mandat har vært å undersøke mulig russisk innblanding i presidentvalget i USA i 2016, eventuelt om det var noe samrøre mellom Donald Trumps kampanje og russiske myndigheter.

Trump har nektet for enhver sammenblanding mellom sin valgkamp og Russland, og omtalt granskingen som en «heksejakt».

34 straffeforfulgt

Etterforskningen har kastet dype skygger over Trumps presidentskap. Antydninger om samrøre med russiske myndigheter har irritert presidenten, som et utall ganger har hevdet at det er «no collusion» – ingen sammensvergelse – der.

Presidenten selv har gjentatte ganger forsøkt å sette Muellers gransking i miskreditt ved å kalle det en «heksejakt». Han avviser blankt at det fantes noe samarbeid med Russland.

Til tross for siktelser, tiltaler og dommer mot i alt 34 personer – hvorav seks er tidligere Trump-medarbeidere – er ingen blitt tiltalt for samarbeid med russerne for å påvirke valget.

Men Mueller og hans folk har avdekket andre typer kriminalitet, og det kan fortsatt komme nye tiltaler.

Presidentens tidligere betrodde valgkampsjef, Paul Manafort, ble nylig dømt til over sju års fengsel for blant annet skattesvindel, hvitvasking av penger og forsøk på å påvirke vitner. Han har innrømmet at han hadde løyet i avhør om kontakt med russere også etter at Trump ble valgt.

Ikke over for Trump

Og presidentens mangeårige advokat, Michael Cohen, har vedgått skattesvik og at han betalte penger til kvinner for at de skulle tie om påståtte forhold til Trump før han ble valgt til president. Han har også innrømmet at han har løyet til kongressen om kontakt mellom Trumps organisasjon og russiske myndigheter om bygging av et Trump Towe i Moskva, etter at Trump meldte seg på i presidentvalgkampen.

Under en høring i Kongressen i februar sa Cohen at han kjente til flere mulige lovbrudd som involverer Trump, men at han ikke kunne snakke om dem fordi de var under etterforskning.

I tillegg er Trump-medarbeiderne Roger Stone, Michael Flynn, George Papadopoulos og Rick Gates tiltalt for en rekke lovbrudd. Flynn har blant annet innrømmet at han hadde kontakt med russiske myndigheter, og at han løy om dette i avhør.

Presidentens problemer er langt fra over. Justiskomiteen i Representantenes hus har innledet en granskning av Trumps administrasjon, familie og forretninger for korrupsjon og maktmisbruk.

Advarer mot «sniktitt»

Ifølge Reuters opplyser justisdepartementet at hovedkonklusjonene fra rapporten vil bli offentliggjort samtidig med at de blir overlevert til Kongressen. Barr vil konsultere både visejustisminister Rod Rosenstein og Robert Mueller før han avgjør om hele eller deler av rapporten skal offentliggjøres.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, og i Senatet, Chuck Schumer, sier i en felles uttalelse at det er svært viktig at rapporten offentliggjøres i sin helhet.

– Barr må ikke gi president Trump, hans advokater eller stab noen «sniktitt» på forhånd på spesialetterforsker Muellers funn eller bevis, og Det hvite hus må ikke få lov til å blande seg inn i avgjørelser om hvilke deler av de funnene eller bevisene som offentliggjøres, sier de to.

Foreløpig ser det ut til at de får det slik de vil. Trump har ikke blitt brifet om rapporten, og det er opp til justisminister Barr hva som skal skje videre, sier Det hvite hus i en uttalelse.

Store spørsmål

Mueller og hans team har i nesten to år gransket anklager om russisk innblanding i presidentvalget som brakte Trump til Det hvite hus. Siden rapporten fortsatt er hemmeligstemplet, er det ikke kjent om Mueller har klart å svare på de viktigste spørsmålene i etterforskningen:

* Samarbeidet Trumps medarbeidere med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i 2016 i Trumps favør?

* Foretok Trump seg noe i ettertid for å hindre etterforskningen, for eksempel da han sparket FBI-direktør James Comey?

SISTE NYTT

Siste nytt