NRK Meny
Normal

Mubarak: – Jeg er ikke korrupt

Egypts tidligere president Hosni Mubarak avviser anklagene om at han har saltet ned en betydelig formue i utlandet. Samtidig blir han gransket for vold mot demonstranter og korrupsjon av påtalemyndigheten.

Hosni Mubarak

Mubarak sier han vil forsvare sitt eget og familiens rykte.

Foto: Charles Dharapak / Ap

I sin første fjernsynstale siden han ble styrtet i februar, sier Mubarak at korrupsjonsanklagene mot ham selv og hans familie er «grunnløse».

Les også: Mubarak – mannen som ikke ville gi seg
Les også: Dette er Mubaraks Egypt

Den avsatte presidenten, som styrte Egypt i tre tiår, sier blant annet at dokumentasjon som er oversendt til landets påtalemyndighet, viser at han ikke har noen formue eller verdier i form av eiendom i utlandet.

Gamal Mubarak

Også bankkontoene knyttet til sønnene til Mubarak skal granskes, her Gamal Mubarak.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Mubarak sier at han bare har hatt kontoer i én egyptisk bank.

– Jeg vil bruke enhver juridisk mulighet til å forsvare mitt og min families rykte, sier Mubarak, som beskylder egyptiske medier for å drive en svertekampanje mot ham i et opptak som ble sendt på den arabiske tv-kanalen Al Arabiya.

Mubarak mener innsyn i familiens bankkontoer, inkludert kontoene til hans sønner Alaa og Gamal, vil viser at familien ikke er skyldig i noen form for korrupsjon.

– Jeg har vært og er plaget av at jeg og min familie blir offer for falske kampanjer og ubegrunnede anklager som har til hensikt å skade mitt rykte, min integritet og mitt militære og politiske rulleblad, sier han.

Vil motbevise at penger er gjemt bort

Demonstrantene og motstanderne av Mubarak-regimet har krevd hardere tiltak og granskning av hvor det offentliges midler har blitt av. De mener Mubarak og andre i hans apparat har stjålet penger fra det offentlige.

Les også: Mubarak-familien lider ingen nød

Dette avviser Mubarak, som står fast på at han og hans familie bare har penger i én egyptisk bank. Penger som tidligere har blitt offenliggjort informasjon om.

– Løgner presentert i nasjonale og internasjonale medier om at jeg og min familie har gjemt vekk verdier i eiendommer og andre plasseringer utenlands vil bli motbevist, sa Mubarak i tv-talen som han skal ha gitt fra sin residens i Sharm el-Sheikh på Rødehavskysten.

Les også: - Mubarak befinner seg i Egypt

Feiring i Kairo, Egypt

Demonstrantene feiret da Mubarak gikk av. Nå starter etterspillet med granskning av både angrep på demonstranter og korrupsjon.

Foto: PEDRO UGARTE / Afp

– Vil granske korrupsjon og angrep på demonstranter

Samtidig som Mubarak går ut i media for første gang etter sin avgang om korrupsjonsanklagene varsler den nasjonale påtalemyndigheten i Egypt at de vil avhøre den tidligere presidenten og hans sønner, melder det statlige egyptiske nyhetsbyrået Mena.

– Abdel Magid Mahmud fra den nasjonale påtalemyndigheten har i dag besluttet å innkalle Hosni Mubarak og hans sønner Gamal og Alaa for avhør, kunne nyhetsbyrået melde.

Les også: Eks-minister siktet for drap

I tillegg til påstander om svindel med offentlige penger vil Mubarak-familiens menn bli avhørt med bakgrunn i mulige ulovlige angrep mot demonstranter.

– De vil bli avhørt om mulige lovbrudd der de skal ha koblinger til angrep på demonstranter som endte skadde og døde, kunne nyhetsbyrået fortelle.

Påtalemyndigheten har også arrestert statsministeren som satt under Mubarak helt fram til demonstrasjonene begynte å riste Kairo og Egypt. Tidligere statsminister Ahmed Nazif ble i dag arrestert på mistanke om korrupsjon.

– Nazif vil bli varetektsfengslet i 15 dager i forbindelse med etterforskningen av ulovlig tapping av offentlige midler, uttaler påtalemyndigheten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt