Sengeliggende Mubarak tilbake i retten

Det var store opptøyer utenfor rettsslokalet da Egypts tidligere president Hosni Mubarak møtte i retten sammen med sine to sønner. Også denne gangen ble han rullet inn på en sykebåre.

Mubarak

Flere titalls Mubarak-tilhengere samlet seg mandag utenfor rettssalen, og fikk se en sengeliggende Mubarak.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Mubarak (83) anklages for å ha hatt ansvaret for at demonstranter ble drept under revolusjonen på Tahrir-plassen tidligere i år.

Mubarak har oppholdt seg på et militært sykehus ved Kairo siden han deltok på det forrige rettsmøtet 3. august. Både Mubarak og sønnene Gamal og Alaa har erklært seg ikke skyldige.

Stor aggresjon i gatene

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

NRKs Sigurd Falkenberg Mikkelsen fikk føle stemningen under rettssaken på nært hold.

Foto: Scanpix/AP

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen befant seg i området da rettssaken fant sted. Han forteller om dramatiske scener i Karios gater.

– Da vi kom til akademiet der rettssaken finner sted ble vi møtt med en løpende folkemasse. De kom stormende og slo på bilene våre, så vi måtte ta en krapp U-sving.

Mikkelsen forteller at de kom midt i mellom en gruppe pro-Mubarak-støttespillere.

– De ble høyst sannsynlig jaget på flukt av slektninger av de som mistet noen i revolusjonen i vinter. Rettssaken tiltrekker seg de ytterste polene, og det gjør at det blir bråk.

Ny rettssak

Det skjedde svært lite under dagens rettssak. Den neste saken mot Mubarak fortsetter 5. september, opplyste dommeren i saken.

Retten har også bestemt at høringene ikke lenger skal sendes direkte på fjernsyn.
Rettssaken mot Mubarak og hans to sønner skal dessuten slås sammen med saken mot Egypts tidligere innenriksminister Habib al-Adly.

Klikk for å se video:

Video Mubarak ankom retten på båre

Mubarak ankom retten på sykebåre mandag.

Folk bar bilder av mannen som måtte gå av som president i februar etter nesten 30 år ved makten.

Også Mubaraks motstandere var til stede, samt hundrevis av opprørspoliti som skal sørge for å avverge bråk og sammenstøt. Flere titalls ambulanser står parkert like ved rettsbygningen i tilfelle de to grupperingene skulle gå løs på hverandre.

Før Mubarak dukket opp i rettssalen, landet et fly rett utenfor. Straks etter kunne statlig fjernsyn vise bilder av den tidligere lederen, ikledd en blå sportsgenser, mens han ble rullet inn på en sykebåre.

Mubarak så fattet og alvorlig ut. Han hadde hendene foldet over brystet og vekslet noen få ord med sine sønner.

Det brøt nærmest ut kaos da en mengde advokater forsøkte å få dommerens oppmerksomhet i begynnelsen av møtet. Advokatene fikk deretter beskjed om å sette seg ned slik at saken kunne fortsette.

SISTE NYTT

Siste nytt