NRK Meny
Normal

Mubarak-straffesak utsatt på ny

Egypts eks-president Hosni Mubarak var i dag tilbake i rettssalen for på ny å forsvare seg mot livstidsdommen han fikk sist sommer. Igjen ble saken utsatt.

Egypt: Hosni Mubarak i rettssalen

En tilsynelatende rolig Mubarak i buret der de tiltalte sitter, i Egypts politiakademi i Kairo lørdag morgen.

Foto: Afp

Også de to sønnene Alaa og Gamal kledd i hvite fengselsdrakter, og presidentens tidligere innenriksminister og seks sikkerhetssjefer, er i retten for å få sakene sine vurdert på ny.

Både de dømte og påtalemyndigheten anket dommene fra juni i fjor.

Alle de tiltalte erkærte seg «ikke skyldig» da tiltaltene ble lest opp.

SE VIDEO:

Ankesaken mot Egypts avsatte president Hosni Mubarak startet lørdag. Han er tiltalt for medvirkning til drap på flere demonstranter.

Mubarak ankommer rettssalen

Lover flere bevis

Den 85 år gamle Mubarak – han kom sittende på en sykehusbåre, hvitkledd og med solbriller –så ut til å være i bedre form enn under fjorårets rettergang, der han tilbrakte det meste av tiden liggende på en båre. Tiltalen lyder fortsatt på å ha gitt ordre til drap på over 800 demokratiaktivister, og for utstrakt korrupsjon.

Men også i dag ble rettssaken utsatt etter få timer.

Dommeren fortalte de som var til stede i retten under dagens høring at påtalemyndigheten kom til å legge fram nye bevis når ankesaken starter for alvor. Ny dato er satt til 8. juni.

Påtalemyndigheten og politiet har fått kritikk for å ha vært altfor dårlig forberedt da saken ble ført for retten i fjor sommer. Nå skal saken mot de tiltalte være langt mer solid. Bare saksdokumentene utgjør nå 55.000 sider.

Anket etter feil prosedyre

Sist ankesaken ble forsøkt startet 13. april i år, ble retten hevet etter få sekunder, idet dommeren trakk seg og henviste saken til en annen domstol. Noen videre forklaring på hvorfor fikk vi aldri vite.

Som forrige gang, startet også i dag rettssaken med at advokater for etterlatte og pårørende til de drepte ropte at «folket vil ha morderen henrettet».

Mubarak og innenriksminister Habib el-Adli ble begge dømt til livsvarig fengsel i juni. Sønnene og en forretningsmann er dømt for korrupsjon og får også sin sak opp på nytt.

Den avsatte presidenten fikk godkjent sin anke av livstidsdommen på grunn av prosedyrefeil i første rettsrunde.

Det gamle regimets folk

Opprøret i Egypt var over etter 18 dager i 2011 – da var nesten 1000 mennesker drept og Mubarak måtte gå av etter massive krav fra demonstrantene på Tahrir-plassen.

Den nye dommeren i saken har godkjent at den statlige TV-stasjonen sender direkte fra rettssalen.

Rettssaken mot Mubarak og hans nærmeste medarbeidere har vist noen av de store problemene Egypt sliter med etter revolusjonen. Både sikkerhetsstyrkene og domstolene er i stor grad kontrollert av personer som ble ansatt av Mubaraks regime.

Mange egyptere er frustrert over hvordan domstolen har behandlet denne og andre saker – svært få er brakt for retten for volden mot demonstrantene i 2011 eller for tiår med korrupsjon og politiovergrep.

Egypt: Mubaraks sønner Alaa og Gamal

TV viste også bilder av Mubaraks sønner Alaa (t.h.) og Gamal, som er tiltalt for korrupsjon.

Foto: Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt