NRK Meny
Normal

Mubarak anklages for drap på demonstranter

En egyptisk komité som har gransket voldshandlingene i Egypt, anklager den tidligere presidenten Hosni Mubarak for overlagt drap.

Hosni Mubarak

Egypts tidligere president Hosni Mubarak bør tiltales i forbindelse med drap på demonstranter, konkluderer en granskingskommisjon i landet.

Foto: © Amr Dalsh / Reuters / Reuters

Over 360 mennesker ble drept og tusenvis ble såret under opptøyene, da egyptiske sikkerhetsstyrker skjøt med skarpt og gummikuler mot ubevæpnede demonstranter.

En komité ble nedsatt for å granske det gamle regimets rolle. De har nå overlevert sine konklusjoner til riksadvokaten i landet, skriver den statlige avisen Al Ahram.

De mener at Mubarak var ansvarlig for dødsfallene til demonstrantene, og at han og innenriksminister Habib al-Adli derfor bør tiltales for overlagt drap.

– Ga ordre om å skyte med skarpt

Mubarak har tidligere fått reiseforbud fra Egypt så lenge saken mot han blir etterforsket.

Habib al-Adli, som fra før er anklaget for sløsing med offentlige midler og hvitvasking, bør ifølge komiteen tiltales for å ha gitt ordren om at det skulle skytes med skarpt mot demonstrantene.

Flere ledende politioffiserer er arrestert og etterforskes i forbindelse med drapene på demonstranter i forrige måned.

– Mubarak visste

– Det er ikke overraskende at Mubarak nå kan bli stilt til ansvar for voldsbruken under demonstrasjonene, mener førsteamanuensis og Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik ved Universitetet i Oslo.

Bjørn Olav Utvik, Egypt-ekspert og historiker

Egypt-ekspert Bjørn Olav Utvik mener det er naturlig at tidligere president Hosni Mubarak blir stilt til ansvar for voldsbruken i Egypt.

Foto: NRK

Han sier at Egypt under Mubarak var en politistat med systematisk bruk av vold, og at det var et klart hierarki med den tidligere presidenten på toppen.

– Det er ingen tvil om at Mubarak visste om voldsbruken, og det er åpenbart at han sitter med hovedansvaret.

Krever rettsoppgjør

Ifølge Utvik krever mange i Egypt at den tidligere presidenten og hans støttespillere må stå til ansvar for regimets brutale oppførsel.

– Det kommer stadig nye krav om et rettsoppgjør, og det at undersøkelseskomiteen nå har kommet til at Mubarak bør straffes gjør at vi kommer nærmere en slik prosess.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt