Mozzarella kan bli forbudt

Europeiske pizzaelskere må kanskje klare seg uten originalosten.

Mozzarella

Mozzarellaproduksjon i Caserta i Sør-Italia.

Foto: SALVATORE LAPORTA / AP

EU-kommisjonen truer Italia med å innføre importforbud mot mozzarella hvis den ikke får flere opplysninger om hva som har ført til de høye dioksinnivåene i osten.

Det er mozzarella laget av bøffelmelk som risikerer å bli forbudt. Denne regnes som mer ekslusiv enn kumelk-varianten, har mer smak og en mykere tekstur.

Forbud i Asia

Japan og Sør-Korea har allerede innført forbud. Japan har bedt italienske myndigheter om navnene på produsentene som har for høye dioksin-verdier, slik at de kan tillate import fra andre produsenter

Men myndighetene insisterer på at den giftige osten ikke er eksportert.

– Vi har akkurat fått opplysninger fra italienske myndigheter som gjelder de forgiftede produktene. Tilsynelatende ble de bare funnet på det italienske markedet, sier EU-talskvinne Nina Papadoulaki.

Stengte gårder

Onsdag ble mer enn 80 gårder som produserer bøffelmelk, midlertidig stengt.

Dioksin er et svært giftig stoff som lagres i kroppens fettvev. Det er både kreftfremkallende og hormonforstyrrende.

– Hvis du spiser mozzarella som inneholder litt mer dioksin enn grenseverdiene, må du spise sju kilo for å få helseproblemer, sa Italias landbruksminister Paolo De Castro på en pressekonferanse i dag, torsdag.

Like etter illustrerte han poenget ved å sette til livs store skiver med mozzarella foran kamera.

Både i 2001 og 2003 bad EU-kommisjonen om regelmessig testing av den populære osten.

Siden de første dårlige test-resultatene ble kjent i januar, har salget bare i Italia sunket med 30-35 prosent.

Pizzaen fra Napoli

Det som regnes som den orginale pizzaen, ble laget nettopp med bøffelmozarella, tomatsaus, en dæsj olivenolje og friske basilikumblader oppe på en tynn gjærdeigbunn, slengt sammen av en kokk i Napoli som skulle lage noe nytt for dronning Margherita.

Osten brukes også utstrakt i salater eller som ferskost.

Storparten av bøffelmozarella-ost lages fortsatt i Campania, regionen som Napoli tilhører, og er en av de største næringene i denne fattige delen delen av Italia, med 20.000 sysselsatte.

Søppel

De siste månedene har det vært søppelkrise i Napoli-området. Områder har flytt over av ulevert søppel. Søppelnæringen regnes som kontrollert av mafiaen og regjeringen til tider satt inn soldater for å få bukt med helsefarlig søppel.

Landbruksminister Paolo De Castra avviser alle sammenhenger mellom søppelkrisen og mozarella-problemene.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt