Belgisk politiker deler mange av Behring Breiviks synspunkter på islam

En høyreekstrem politiker i Belgia mottok Anders Behring Breiviks såkalte manifest på e-mail. Nå beklager han overfor norske myndigheter, men sier han deler mange av terroristens synspunkter på islam.

Tanguy Veys

NRKs reporter møtte den høyreekstreme politikeren og parlamentarikeren Tanguy Veys på hans kontor i Brussel. Veys sier at ikke alle muslimer er terrorister.

Foto: Arnt Stefansen

Jeg sitter på et kontor i den belgiske nasjonalforsamlingen i Brussel. Foran meg sitter den høyreekstreme politikeren og parlamentarikeren Tanguy Veys. I bokhyllene står det flagg og vimpler fra hele det høyreradikalet miljøet i Europa. Blant bøkene er en utgave av Koranen i flamsk oversettelse.

Tanguy Veys var en av mer enn 1.000 personer over hele verden som mottok Anders Behring Breiviks såkalte manifest skjebnedagen den 22. juli. Den belgiske politikeren har fortsatt den nå beryktede e-mailen i sin PC.

«Islamiseringen av Vest-Europa og status for de europeiske motsandsbevegelsene», lyder tittelen. I avsenderfeltet står Breiviks engelske pseudonym, Andrew Berwick, deretter e-mailadressen hans.

Foruten selve manifestet er det en kort hilsen til mottakerne. «Vesteuropeiske patriot, jeg sender deg herved mitt nye kompendium», står det blant annet.

– Jeg var på ferie da mailen kom, og leste den ikke så nøye. Jeg får masse mail av denne typen fra det internasjonale islamkritiske miljøet, så det var ingen ting uvanlig ved dette, sier den belgiske politikeren.

– Heller ikke da de grufulle nyhetene kom fra Norge så jeg noen sammenheng, sier han.

– Et sjokk

Ifølge Tanguy Veys tok det flere dager før han ble klar over at han hadde en e-post fra en massemorder i sin PC.

– Noen dager etter terrorangrepene ringte en journalist og sa at mitt navn var blitt funnet i e-postlista til Anders Behring Breivik. Jeg trodde det var en bisarr spøk, men da jeg gikk inn og sjekket, så jeg at det stemte, sier den belgiske parlamentarikeren.

– På denne måten ble jeg knyttet - ikke bare til handlinger og ideer til folk jeg ikke vil ha noe å gjøre med - men også direkte til terrorbomben og drapene i Norge, og det var selvsagt et stort sjokk, sier han.

Den høyreradikale politikeren sier at hans første tanke var at han måtte spille med helt åpne kort for å unngå mistanke om at han hadde noe å gjøre med terrorangrepene i Norge.

– Jeg har aldri hatt kontakt med- eller hørt om Anders Behring Breivik. Jeg går ut fra han har fått tak i epost-adressen min via Facebook eller andre steder på internett.

– Dette har jeg fortalt belgiske og utenlandske medier som har kontaktet meg, og jeg har selv kontaktet politiet slik at jeg kan sjekkes ut av denne saken så raskt som mulig, sier Tanguy Veys.

Anti-islam

Tanguy Veys representerer Vlams Belang - et nasjonalistparti som arbeider for løsrivelse av de flamske områdene fra staten Belgia.

Men de siste årene har kampen mot innvandring og islamisering blitt en stadig viktigere kampsak for partiet, og Veys sier rett ut at han enig med Anders Behring Breivik i mye av det som står å lese i det 1.500 sider lange manifestet.

– Jeg sier ikke at alle muslimer er terrorister, eller at alle muslimer er fundamentalister. Men det er et stort gap mellom vestlige, kristelig-jødiske verdier i Europa og islamske verdier, sier den belgiske politikeren.

I det såkalte manifestet har Behring Breivik laget en rangering av europeiske land på grunnlag av hvor stor del av befolkningen som er innvandrere. På denne listen kommer Belgia på en av de første plassene, sammen med Storbritannia.

Frankrike og Tyskland, og Behring Breivik hevder at kampen mot islam må starte øyeblikkelig i disse landene. Den belgiske høyre-nasjonalisten er enig:

– Det handler om å forsvare vår måte å leve på. Og denne kampen vil jeg føre videre, selv om det nå kommer hard kritikk mot oss som står for en slik politikk, sier Tanguy Veys.

Tanguy Veys

Tanguy Veys har sendt et brev til Norges ambassade i Belgia, der han uttrykker sin avsky for terror-handlingene i Norge.

Foto: Arnt Stefansen

Brev til Norge

Men den belgiske parlamentarikeren understreker at han tar sterk avstand fra vold som politisk middel, og han har sendt et brev til Norges ambassade i Belgia, der han uttrykker sin avsky for terror-handlingene i Norge.

«Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med familiene, ofrenes venner og de overlevende. Og jeg vil gi til kjenne min sorg over dem som er gått bort», skriver han i brevet.

Han skriver også at det var et sjokk å få e-posten fra Anders Behring Breivik, men at det ikke har vært noen kontakt forut for terrorhandlingene.

Vil den grusomme forbrytelsen i Norge svekke de anti-islamske miljøene i Europa?

Tanguy Veys har fått spørsmålet mange ganger, og han er åpenbart bekymret:

– I øyeblikket er det en stemningsbølge, og det er nok mange som vil vike tilbake for direkte kritikk av muslimer og andre innvandrere. Men jeg tror dette vil endre seg i løpet av nokså kort tid.

– Selv om en som mener det samme som oss har begått en fryktelig forbrytelse, så betyr ikke det at alt det vi står for er galt, sier den høyreradikale flamske politikeren Tanguy Veys.

SISTE NYTT

Siste nytt