Normal

Drømmer om Norge etter møtet med Christian

I en flyktningleir i Tunisia sitter somaliske Jamil Moahamad Hassan og drømmer om å møte norske Christian igjen. Men hvem er Christian?

Video 4ade69aa-ce37-4f08-99c4-3d61cee11aa6.jpg

Video: Hassan drømmer om et nytt liv i Norge.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Tormod Strand, Libya
Foto: NRK

Krigen i Libya førte til en strøm av flyktninger til nabolandene Egypt og Tunisia. Mange av dem håper på et bedre liv at annet sted.

Drømmelandet

I flyktningleiren Choucha i Tunisia har representanter for norske myndigheter reist ned for å velge ut 250 flyktninger som skal få komme til Norge. En av dem har drømt om denne dagen lenge.

– Norge er mitt drømmeland. Da jeg var i Jemen møtte jeg nemlig en nordmann som het Christian. Han fortalte meg om norsk historie og hvordan kvinner og menn har de samme rettighetene, og at alle barn har rett på skole, forteller Hassan til NRK.

Han sitter på huk inne i teltet sitt sammen med sin kone og barn. På et lite pluss koker de sin mat. Ute steker solen og forholdene i leiren blir stadig vanskeligere.

Krigen i Libya har ført til en voldsom rasisme i landet og spesielt Gaddafis bruk av svarte afrikanere som leiesoldater gjorde forholdene svært vanskelige.

Måtte rømme

Hassan var så redd for at en lynsjemobb skulle komme om natten, at han til slutt måtte ta med seg familien og flykte.

– Huseieren kom ved midnatt og ba oss om å komme oss ut av huset hans. Jeg tror han hadde drukket litt og han ba oss dra med en gang, forteller Hassan.
Midt ute i ørkenen ligger flyktningleiren og i stekende hete, med kun en teltduk som beskyttelse bor 4000 afrikanere.

Akkurat nå er det rolig, men spenningene er store, den 24. mai brant blant annet store deler av leiren ned og folk har blitt drept og knivstukket.

Flyktninger i Choucha samlet etter voldshandlingene i mai.

Flyktninger i Choucha samlet etter voldshandlingene i mai.

Foto: ANIS MILI / Reuters

Derfor har FN, som driver leiren, bedt USA og europeiske land om å ta i mot flyktninger fra denne leiren så raskt som mulig.

De fleste er eritreere, somaliere og fra Sudan. Norge er det landet som har sagt seg villig til å ta i mot flest.

250 flyktninger skal gjennom intervjuer med UDI. Der de med størst behov for beskyttelse og som ikke kan dra til sitt hjemland til slutt kan sette seg på flyet nordover.

Kommer trolig til Norge

Hassan, hans kone og et og et halvt år gamle sønn er blant de som skal bli intervjuet av UDI. I det timelange intervjuet blir det klart om de er blant de heldige eller ikke. Ønsket er der i hvert fall.

– Det vil være en stor drøm for meg og min familie hvis vi får lov til å komme til Norge.

Om tre uker får de svar. Det blir trolig positivt.

– Norge vil gjerne hjelpe de som har det aller vanskeligst i denne situasjonen, barn kvinner og familier. Derfor er det sannsynlig at denne familien kan komme til Norge, sier Tone Loge Tveter i UDI.

Og da kan det hende at Hassan igjen får møte sin norske venn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt