Hopp til innhold

Møter 10.000 demonstranter med gummikuler

Politiet møtte mannsterke opp for å hindre en reprise av fjorårets gateslag i London. 10.000 studenter protesterte i dag mot økte studentavgifter i hovedstaden.

London: Gry Blekastad Almås
Foto: NRK

Like før klokken 13.30 startet demonstrasjonstoget som snodde seg gjennom Londons gater og forbi finansområdene i byen. Politiet var forberedt på bråk og arresterte flere for ordensforstyrrelser.

Demonstranter i London

Mange demonstranter har samlet seg i London-sentrum.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK
Michael Chessum

Initiativtakerne Michael Chessum er sterkt kritisk til det nye studieavgiftsforslaget.

Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Stemningen blant demonstrantene var amper og mange føler seg urettferdig behandlet at den britiske regjeringen og deres sparetiltak. Som de mener i stor grad går ut over dem.

Om lag 20 personer er pågrepet etter dagens demonstrasjoner, til sammenligning ble over 400 personer pågrepet under de store studentdemonstrasjonene i fjor.

Da utviklet demonstrasjonen seg til å bli rene gateslag mellom demonstranter og politi. I tillegg til de mange arresterte ble flere titalls skadd i det som til tider mer lignet på en katt-og-mus-lek mellom politi og demonstranter i Londons gater, enn en demonstrasjon.

Flere av demonstrantene har også i år forberedt seg på bråk.

Nå har politiet tatt sine forholdsregler og kalt ut 4000 politifolk og gitt dem ordre om at gummikuler kan brukes.

I tillegg har London-politiet sendt ut brev til folk som ble arrestert i fjor og bedt dem om å holde seg borte fra dagens demonstrasjon.

Disse tiltakene har ført til at mange av demonstrantene føler seg stigmatisert og har egentlig bare økt spenningen.

NETT-TV: 10.000 demonstrerte i gatene

Video Demonstrasjoner i London

NETT-TV: Demonstrasjoner i London.

– En gjeng millionærer

Den gang var bakgrunnen for demonstrasjonene at regjeringen til statsminister David Cameron foreslo å la studentene betale opp mot 9000 pund i skolepenger per år fra 2012, noe som tilsvarer nesten 85.000 kroner.

Bakteppet for årets demonstrasjon er ikke bytte ut.

– Vi blir fortalt av en gjeng med millionærer i parlamentet at studentavgift vi må tredoble vår, sier en av initiativtakerne Michael Chessum til NRK.

– For det er penger i systemet, det kommer bare ikke oss til gode.

Det hersker fortsatt stor usikkerhet over hvordan neste års studentavgifter vil se ut. Denne uken kom det frem at ett av fem universiteter i Storbritannia ønsker å øke sine avgifter selv etter at studentene har søkt.

«En nasjonal skandale»

En uavhengig gruppe som skal se nærmere på studentfinansieringen i Storbritannia kaller hele forvirringen rundt de nye finansieringsplanene «en nasjonal skandale».

Studentdemonstrasjoner i London

Tidlig onsdag morgen hadde London-politiet et svare strev med å holde demonstrantene innenfor sitt område.

Foto: Matt Dunham / Ap

– Vi ønsker å sette studentene i sentrum, og gir dem en bredt tilbud å velge mellom. For det skal være evnene som avgjør om man kommer inn på et studium, ikke betalingsevnen, svarer universitetsminister David Willetts, kanskje bare for å øke forvirringen rundt hva regjeringen egentlig mener ytterligere.

Etter de voldsomme demonstrasjonene for ett år siden, gikk politimesteren i London ut og sa at slike opptøyer var uakseptabelt. Han var, ifølge britiske medier, den gangen mest irritert og sint på sine egne politibetjenter som mistet kontroll over situasjonen.

I fjor undervurderte trolig politiet situasjonen og hadde utplassert 225 mann, i år er det 4000 politibetjenter med gummikuler. Klare til å slå til, hvis demonstrasjonen utarter seg.

Video Studentdemonstrasjon i London

Video: I fjor ble studentdemonstrasjon i London preget av bråk og vold. I år håper politiet på bedre kontroll.

Årets rute er lagt til finansområdene i The City og vil marsjere forbi St Pauls katedralen der «Occupy London»-demonstranter har planlagt sin egen støtte til studentdemonstrasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt