NRK Meny
Normal

Mot regjeringsskifte i Belgia

Det går mot regjeringsskifte i Belgia. Statsminister Guy Verhofstadt ligger an til å måtte gi fra seg regjeringsmakten til kristeligdemokratene etter at belgierne har valgt ny nasjonalforsamling i dag.

Guy Verhofstadt avgir sin stemme
Foto: YVES LOGGHE / AP

Ifølge en foreløpig opptelling ligger kristeligdemkratene an til å få 31 prosent av stemmene i Flanderen. Det er den Flamsk-talende tv-stasjonen VRT som melder dette

Regjeringspartiene har gjort det svakt på meningsmålinger den siste tiden, og kristeligdemokratene (CDV), med statsministerkandidat Yves Letermei spissen, kan dermed bli det dominerende partiet i belgisk politikk.

Selvstendigheten for Flandern er en av de mest brennhete sakene under valget.

- Det er få eller ingen belgiere som brenner for Belgia. Skillet mellom Flandern i nord og Vallonia er stort, forteller NRKs reporter Jarle Roheim Håkonsen fra Brussel.

Belgia er delt med klare språkgrenser. Med både fransk- og nederlandsk-språklige områder, med Flandern i nord og Vallonia i sør. Å vinne i Flandern er nøkkelen til suksess, ettersom 60 prosent av landets innbyggere bor der.

Selv om CDV og Leterme er favoritt til å vinne valget i Belgia, betyr det komplekse valgsystemet i landet at man ikke kan utelukke overraskelser. Det kan uansett ligge an til harde og langvarige koalisjonsforhandlinger etter valget.

Over syv millioner belgiere har i dag gått til urnene. Belgia har, som et av få land, stemmeplikt. De ferdige valgresultatene er ventet i natt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt