Hopp til innhold

Mot fredsavtale i Colombia

Fredsforhandlingene mellom Colombia og FARC-geriljaen er etter det NRK kjenner til nær et avgjørende gjennombrudd. Partene vil trolig undertegne en våpenhvile i løpet av uken.

Colombias president Juan Manuel Santos taler under World Economic Forum in Medellin, Colombia, June

VIL HA FRED: Den colombianske presidenten Juan Manuel Santos håper på en snarlig våpenhvileavtale. Her taler han under World Economic Forum i Medellin, Colombia, June 16, 2016

Foto: HANDOUT / Reuters

I tre og et halvt år har Colombias regjering forhandlet med den venstreorienterte FARC-geriljaen med norsk og cubansk hjelp. De prøver å få slutt på Sør-Amerikas lengste og blodigste borgerkrig.

– Vi har tydelig informasjon om at Farc-geriljaen er forberedt på å gå tilbake til krig i byene, som er mye mer ødeleggende enn kampene på landsbygda. Det sa Colombias president Juan Manuel Santos da han snakket til et publikum på World Economic Forums Sør-Amerika samling for få dager siden.

Et nei betyr ny krig

Santos, som har lovet folkeavstemning om fredsavtalen, har støtte fra FNs sikkerhetsråd, men må overbevise skeptiske colombianere. Han sier at dersom forhandlerne går fra hverandre nå, eller folket sier nei til avtalen, så betyr det ja til ny krig.

– Det er ikke slik at dersom det blir nei i folkeavstemningen så går vi tilbake for å forhandle om en bedre avtale. Hvis det blir nei, er vi tilbake i krig, advarte Santos.

Forhandlingene er nå i sluttfasen og etter det NRK kjenner til, gjenstår bare detaljer før partene kan avslutte det diplomater omtaler som det tøffeste kapittelet. Et veikart som ender kamphandlingene, avvæpner FARC og i praksis oppløser geriljabevegelsen.

De hadde opprinnelig gitt seg selv en frist til midten av mars med å bli enige om dette punktet. USAs president var på Cuba omtrent samtidig, men da var ikke tida inne.

To kvinnelige Farc-soldater

LYTTER FOR FRED: I en hemmelig leir for Farc-geriljaen i Antioquia i nordvest Colombia lytter soldatene mens en leder snakker om fredsforhandlingene mellom myndighetene og dem.

Foto: Rodrigo Abd / Ap

Gjensidig våpenhvile

Colombianske medier melder at Colombia denne uka vil erklære en gjensidig våpenhvile, ett avgjørende skritt på veien til en endelig fredsavtale.

El Tiempo skriver at presidenten selv allerede i morgen reiser til forhandlingslokalet i Havana for å kunngjøre gjennombruddet.

NRK har grunn til å tro at FNs generalsekretær, flere utenriksministre fra landene som støtter fredsprosessen, blant andre Norges Børge Brende, også vil være til stede når partene trolig undertegner delavtalen før helga.

Det ses på som et historisk øyeblikk selv om hæren trolig ikke stanser jakten på FARC-medlemmer før en endelig avtale er signert.

Utfordrende å gjennomføre

Blir det en delavtale om demobilisering og våpenhvile, så gjenstår diskusjonen om hvordan partene skal iverksette det de har forhandlet om i tre og et halvt år.

Det kan ta minst tre-fire måneder til før den 50 år lange krigen i Andesfjellene på papiret er over. Og først da starter den vanskeligste oppgaven.

Cuba har sammen med Norge spilt en avgjørende rolle som tilretteleggere i forsøket på å få en slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt i Colombia. En konflikt som har kostet 260.000 mennesker livet, og 45.000 er savnet, ifølge offisielle tall.

SISTE NYTT

Siste nytt