Mot brakseier for Syriza i Hellas

De siste meningsmålingene før søndagens parlamentsvalg viser at det venstreradikale partiet Syriza går mot en brakseier.

Webvid27 HD Verden (med redundans)

Torsdag kveld holder Syrizas partileder Alexis Tsipras et valgmøte i Athen, det siste før søndagens valg. Se møtet direkte fra kl. 18.00.

De to siste meningsmålingene før søndagens valg gir Syriza en ledelse på henholdsvis 8,5 og 4,5 poeng foran partiet til statsminister Antonis Samaras, Nytt demokrati.

På de to meningsmålingene som ble tatt opp mandag og tirsdag i denne uken, får Syriza en oppslutning på 36,0 og 35,0 prosent.

Vasiliki Veloni i laboratorium

Vasiliki Veloni – lege på den greske øya Samos – har fått lønnen redusert med en tredel siden krisen rammet Hellas.

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

På grunn av den spesielle greske valgordningen (se faktaboks til høyre) nærmer dermed Syriza seg rent flertall i det greske parlamentet.

Valget blir holdt etter at den greske nasjonalforsamlingen ikke klarte å samle flertall rundt en ny president før nyttår. Dermed ble det utlyst nyvalg, et valg som altså holdes søndag.

Har nesten fått halvert lønnen

Syrizas fremgang kommer etter at den økonomiske krisen som rammet Hellas i 2009 nå berører nesten alle grekere.

På den greske øya Samos – kjent for nordmenn som en ferieidyll – forteller lege Vasiliki Veloni om en stadig tøffere hverdag.

– Noen dager går vi tomme for sprøyter og kateter til pasientene, sier hun til nyhetsbyrået AFP.

Selv har hun fått lønnen redusert med en tredel, fra 3000 til 2000 euro i måneden.

Sykepleieren Stamatis Filippis har opplevd enda hardere lønnskutt. Til tross for 25 års erfaring er lønnen redusert fra 1600 til 850 euro i måneden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jublende mennesker med ballonger

Det var stor stemning da Syriza-leder Alexis Tsipras tirsdag talte på et valgmøte i Hellas' nest største by, Thessaloniki.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / AFP

Krever ny gjeldsavtale

Skjebnene til de to helsearbeiderne på Samos deles av store mengder grekere. Nesten fem år med innsparinger har ført rammet de aller fleste, uten at det har ført Hellas ut av gjeldsuføret.

Valgplakat for Syriza

Tre dager før det greske valget henger valgplakater for Syriza rundt om i Athen.

Foto: Marko Djurica / Reuters

Den greske statsgjelden nærmer seg nå 180 prosent av BNP, langt over hva som regnes som håndterbart.

Nå krever Syriza-leder Tsipras nye gjeldsforhandlinger med trioen bestående av EU-kommisjonen, Det internasjonale pengefondet og Den europeiske sentralbanken, som har finansiert den greske gjelden de siste årene.

I et innlegg i den tyske avisen Handelsblatt tidligere i januar skrev Tsipras at det ikke ville være mulig å betale gjelden med dagens økonomiske politikk.

– Sannheten er at den greske gjelden ikke kommer til å bli betalt tilbake så lenge vår økonomi blir utsatt for finanspolitisk waterboarding (simulert drukning), skrev Tsipras.

SISTE NYTT

Siste nytt