Hopp til innhold

Hardt spill om makten i Moskva

(MOSKVA) I Moskva er det valg på borgermester 8. september. Opposisjonens sterkeste kandidat Aleksej Navalnij beskylder sittende borgermester Sergej Sobjan for korrupsjon mens valgkommisjonen vurderer om Aleksej Navalnij bryter loven med påstanden.

Borgermester i Moskva, Sergej Sobjan

Borgermester Sergej Sobjan er en populær mann og leder foreløpig godt på meningsmålingene med sine 67 prosent mot Aleksej Navalnijs 13 prosent oppslutning.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Hans-Wilhelm Steinfeld, Russland

Aleksej Navalnijs påstand gir ham en oppslutning nå på meningsmålingene på nesten 20 prosent mens oppslutningen til regjerende borgermester Sergej Sobjan faller.

Moskovittene har tradisjonelt væt kremlkritiske i valg og støttet opposisjonelle, som eksempelvis Boris Jeltsin mot Mikhail Gorbatsjov.

Det store spørsmålet nå er hvordan politiet stiller seg til anklagene i valgavisen til Navalnij, som heter «Vår borgermester – Navalnij».

Aleksej Navalnij ble selv nylig dømt til fengsel for korrupsjon. Men med støtte fra sittende borgermester Sergej Sobjanin fikk han likevel lov til stille i borgermestervalget i den russiske hovedstaden.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Bilde av Aleksej Navalnijs valgkampavis

Aleksej Navalnij preger førstesiden av valgkampavisen hvor beskyldningene mot borgermester Sergej Sobjan fremkommer.

Foto: NRK

Leiligheten i luksusblokken

Advokaten Navalnij ble landskjent som korrupsjonsjeger og blogger i Russland i 2010. Nå påstår hans valgkampavis at den 16 år gamle datteren Olga til Sobjanin bor i en leilighet til 25 millioner kroner.

Inne i avisen vises bilde av boligblokken nær «Det hvite hus», der 16-åringen bor på 308 kvadratmeter.

Markedsverdien av leiligheten, på 25 millioner kroner, tilsvarer en sum seks ganger større enn alle Sobjanin-familiens inntekter de siste ti årene ifølge offentlige selvangivelser, skriver valgkampavisen.

Hans Wilhelm Steinfeld med Aleksej Navalnijs valgkampavis

NRKs korrespondent med valgkampavisen «Vår borgermester – Navalnij».

Foto: NRK

I boligblokken bor den unge damen i naboskap med tidligere forsvarsminister Sergej Ivanov, som nå er stabssjef hos president Vladimir Putin.

Valgkampavisen skriver at den svære luksusleiligheten ble tildelt Sergej Sobjanin av president Putins administrasjon da luksusblokken, som tilhørte presidentens administrasjon, ble privatisert i januar 2006.

Dermed er det ikke sikkert at 25 millioner kroner har skiftet hender i transaksjonen. For på den tiden ga daværende president Putin «boligamnesti» hvert år.

Dersom Sobjanin «fikk tildelt» leiligheten uten å betale markedspris, så kan anklagen om korrupsjon være injurierende etter russisk rettspraksis – og dermed straffbar.

Dette kan føre til at Aleksej Navalnij settes ut av valgkampen av Moskvas sentrale valgkommisjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Valgkampavisen til Aleksej Navalnij

Her i denne boligblokken sentralt i Moskva skal den store luksusleiligheten som eies av datteren til Sergej Sobjanin være.

Foto: NRK

Krav åpenhet om formuesforhold

Tidligere i år innførte president Vladimir Putin en ny lov som krever at offentlig ansatte i sin selvangivelse ikke bare skal redegjøre for inntektene, men også for anskaffelser av dyre eiendommer, biler, fly og luksusbåter.

Mange dumarepresentanter, også fra Putin og Sergej Sobjanins parti, har levert inn sine fullmakter fordi de hadde konti i utlandet. Det er nå forbudt for folkevalgte.

På bakgrunn av nettopp dette er det mange øyenbryn som hever seg i Moskva over at Putins mann, Moskvas borgermester Sobjanin, har kunnet skaffe sin 16-årige datter Olga en leilighet til en markedspris på 173 millioner rubler, eller nesten femti årslønner, i Moskva by.

David mot Goliat

Tvekampen mellom sittende borgermester Sobjanin og den opposisjonelle Aleksej Navalnij er en Davids kamp mot Goliat.

Med den massive TV-dekning som er positivt vinklet og som de riksdekkende presidentkontrollerte TV-kanalene gir Sergej Sobjanin, er det få som tror Navalnij kan hamle opp med ham.

Aleksej Navalnij

Aleksej Navalnij avbildet i Moskva 27. auugst mens han snakker med pressen.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Sergej Sobjanin åpner trafikkmaskiner og tar ros for restaurerte kirker og andre nedfalls hus av historisk verdi omtrent hver kveld nå i nyhetssendingene på TV.

Men russerne elsker sine martyrer, og det er nok av taleføre folk som mener og sier straffesaken og korrupsjonsdommen mot Navalnij var en politisk iscenesatt straffesak.

En av dem er guvernøren i regionen ved Volda, der byen Kirov ligger og der Navalnij ble dømt i sommer.

Nå ble han ikke satt inn, noe aktoratet riktignok anket, men Navalnij måtte skrive under på at han ikke skal forlate Moskva by. Det er et tiltak for at straffedømte ikke skal flykte fra straff.

Samtidig betyr selvsagt denne begrensningen i bevegelsesfriheten at han må bli i Moskva og drive valgkamp.

Om han ikke vinner, er hans folk ute overalt. Og i Moskva utfordres makten som rår slik. Større menn enn Sergej Sobjanin har mistet moskovittenes sympati.

SISTE NYTT

Siste nytt