Moskva: Over 250.000 smittet, tror borgermester

Testing i ulike befolkningsgrupper viser at rundt to prosent av innbyggerne i Moskva er smittet, frykter borgermester Sergej Sobjanin. Smittetoppen er ikke nådd.

QjRZBv-oGAo

Borgermester Sergej Sobjanin (midten) brukte 1. mai til å treffe noen av de 70.000 arbeiderne som er i sving med å desinfisere gater og bygninger i hovedstaden.

Foto: TASS / SipaUSA

Tallet for Moskva er over dobbelt så høyt som antallet med bekreftet koronasmitte i hele Russland.

Borgermester Sobjanin har i forbindelse med koronapandemien vært svært åpen om utfordringene byen står overfor.

Virus Outbreak Russia

To leger med verneutstyr har nettopp besøkt en pasient de mistenker er koronasmittet i en boligblokk i Moskva. Bildet er fra 30. april.

Foto: Pavel Golovkin / AP

Russlands hovedstad har 12,7 millioner innbyggere, og myndighetene har trappet opp testingen de siste ukene.

Det siste døgnet har byen fått 5258 nye, registrerte syke, ifølge nyhetsbyrået Interfax. I alt 62.658 har nå testet positivt, men opptil fire ganger så mange kan ifølge borgermesteren være smittet.

Dårlige tester, anbefaler røntgen

Men borgermester Sobjanin sier at opptil halvparten av pasientene med en tilstand som er «alvorlig» har testet negativt for viruset.

Derfor har storbyens helsemyndigheter anbefalt legene å ta røntgen, eller computertomografi, av pasienter med komplikasjoner.

Legene har også fått beskjed om å behandle alle pasienter med lungebetennelse som potensielle koronapasienter.

– Sykdommen utvikler seg noen ganger så raskt, at det kliniske bildet er helt klar. Da kan diagnosen stilles uten laboratorietesting, sier helseminister Mikhail Murasjko.

En innbygger i Moskva blir testet for covid-19.

En ansatt ved Gemotest i Moskva tester en av byens innbyggere. Men ifølge byens helsemyndigheter er mange av testene ikke helt til å stole på.

Foto: Vasily Maximov / AFP

Tomme ambulanser

Avisa The Moscow Times har vært ute og snakket med helsearbeiderne som bemanner byens ambulanser.

– Vi har sjåfører, men ikke noe medisinsk personell å fylle ambulansene med, sier Ruzanna Kirakosjan ifølge dagens utgave av avisa.

Selv har hun holdt seg hjemme etter at hun gikk av et 24-timers skift mandag med høy feber.

Det er stor mangel på beskyttelsesdrakter, så mange kjøper seg verneutstyr beregnet for bygningsarbeidere i stedet.

Andre forteller at de kjører rundt med syke pasienter i timevis for å finne en ledig sykehusseng. Det hender pasienter med lungebetennelse må kjøres hjem igjen.

Vurderer mindre bevegelsesfrihet

Myndighetene i Moskva vurderer å kutte i antall digitale adgangskort for befolkningen, ifølge Interfax.

Syklist i Moskva

Også syklister må ha med seg digitalt adgangskort når de beveger seg rundt i byen. Her en medarbeider fra Jandex.Eda, som bringer mat fra restauranter til forbrukerne. Jandex.Eda er en parallell til Foodora i Norge.

Foto: Yuri Kadobnov / AFP

På den offisielle hjemmesiden til borgermesteren opplyses det om når innbyggerne trenger og kan få slike adgangskort:

  • Hvis du skal bevege det rundt i byen, enten det gjelder på sykkel, med bil eller offentlig transport. Det er fortsatt mulig å forflytte seg til fots uten adgangskort, men bare for spesifiserte formål.
  • For å bevege seg til og fra nødvendig arbeid.
  • For å dra til lege, sykehus eller delta i frivillig arbeid.
  • For å utføre private ærend, som handling av mat, dra på datsjaen (hytta) eller hjelpe slektninger. For slike formål varer adgangskortet bare i én dag av gangen.

Adgangskortene knyttet til arbeid eller legebesøk varer til 11. mai. President Putin forlenget denne uka stengningen av ikke-nødvendige virksomheter og skoler til den datoen.

De som går ut uten adgangskort med strekkoder på mobilen, eller med din personlig kode på en papirlapp, risikerer bøter opptil 5400 kroner. Politiet kan også beslaglegge kjøretøy.

Situasjonen ikke stabilisert

Det russiske helsedepartementet forsøker tilsynelatende ikke å pynte på virkeligheten.

FILE PHOTO: A man rides a bicycle along empty Red Square amid the coronavirus disease outbreak in Moscow

Den røde plass i sentrum av Moskva var usedvanlig tom på 1. mai i år. Vanligvis er dette en fridag med mange moskovitter ute i gatene. Den store paraden på Den røde plass holdes vanligvis på fredsdagen 9. mai. I år er paradene avlyst.

Foto: Shamil Zhumatov / Reuters

– For øyeblikket er det ingen grunn til å anta at situasjonen har stabilisert seg, heter det i en uttalelse fra departementet i dag.

Torsdag ble det klart at statsminister Mikhail Misjustin er smittet.

Men det er fortsatt uklart hvordan rapporteringen fra regionene inn til helsedepartementet kvalitetssjekkes.

Byggeprosjekt nær Murmansk

I går ble det meldt om at en rengjøringsarbeider ved et gigantisk anleggsprosjekt i Belokamenka nær Murmansk døde av koronaviruset.

11.000 arbeidere fra 20 ulike selskaper jobber med å bygge en forsyningsbase for det private russiske gasselskapet Novatek.

Til nå er 1079 arbeidere på prosjektet i Belokamenka meldt smittet. I tillegg kommer 114 arbeidere som har fått diagnosen etter at de kom hjem til Jekaterinburg i Ural, skriver avisa Novaja Gazeta.

dhhvDw96pYw

Et feltsykehus settes opp i nærheten av Belokamenka. Det russiske departementet for kriseberedskap har fraktet sykehuset dit med helikopter.

Foto: TASS / SipaUSA

Det er oppsiktsvekkende at en virksomhet med så mange ansatte og så mange smittede ikke stenger portene under koronapandemien.

Men her kommer både private og lokale interesser sterkt inn.

Så langt har ikke myndighetene i Moskva satt ned foten overfor gasselskapet og myndighetene i Murmansk.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt