Hopp til innhold

Morsi foreslår tverrpolitisk overgangsregjering i Egypt

Egypts president Mohamed Morsi tilbyr at det dannes en samlingsregjering i landet for en overgangsperiode. Samtidig nekter han å gå av.

Mohamed Morsi

HARDT PRESSET: Egypts hardt pressede president Mohamed Morsi foreslår en overgangsregjeringen med en statsminister som er godkjent av alle politiske parter. Her under en tale på en konferanse i Kairo i slutten av mai.

Foto: AFP

Det melder nyhetsbyrået AFP og TV-kanalen Al-Arabiya.

Morsis kunngjøring kom like før klokken 17.00 onsdag. Da gikk fristen ut for ultimatumet som hæren mandag ga presidenten for å finne en politisk løsning på konflikten i landet.

Samtidig nekter Morsi å gå av som president. Han ber militæret om å ikke «ta parti», ifølge nyhetsbyrået AP.

Konsensus om statsminister

En koalisjonsregjering bør være del av en løsning for den politiske krisen i landet, heter det i uttalelsen fra presidenten.

Morsi foreslår at overgangsregjeringen får en statsminister som er godkjent av alle politiske parter.

Morsi holder opposisjonspartiene ansvarlige for å forhindre et politisk initiativ til å forberede endringer i grunnloven som ble vedtatt i desember.

(Saken fortsetter under videoen)

Direktestream fra Tahrir-plassen

DIREKTE: Bilder fra Tahrir-plassen i Kairo, hvor motstandere av Egypts president Mohammed Morsi har samlet seg.

Planla militær ledelse

Den anerkjente egyptiske avisen Al Ahram skrev onsdag at den egyptiske hæren regner med at Morsi enten ville gå av, eller bli avsatt i løpet av dagen.

Statseide Al Ahram har gode kilder i militæret og avisen skriver at hærledelsen planlegger en overgangsperiode på ni til tolv måneder.

Under overgangsperioden skal Egypt etter planen styres av en nøytral overgangsregjering som ledes av en fra militæret.

I løpet av den tiden skal det bli utformet en ny grunnlov som skal være grunnlaget for nyvalg til parlamentet og av ny president.

(Saken fortsetter under bildet)

Dag Bredvei om situasjonen i Egypt

NRK-journalist Dag Bredvei om situasjonen i Egypt.

Forhandler med hæren

Al Ahram skriver i sin nettutgave at president Morsi sammen med to representanter for Det muslimske brorskapet har sittet i harde forhandlinger med representanter for hærledelsen.

Kilder sier til avisen at hæren har gitt Morsi to alternativer: Enten må han gå med på å holde nyvalg til ny president, eller så vil hæren gripe inn og avsette ham.

Hvis presidenten velger den første løsningen skal han og ledelsen i Det muslimske brorskap slippe unna straffeforfølgelse. Ellers kan de bli tiltalt for å ha skaffet seg våpen på ulovlig vis og å ha oppfordret til vold mot sivile og for spionasje.

SISTE NYTT

Siste nytt

Stoltenberg til Tyrkia for å diskutere svensk Nato-søknad med Erdogan

Ukraina og Sverige står høyt på agendaen på Nato-møtet i Oslo i dag. – Det er i Natos interesse å få Sverige inn så raskt som mulig, sier Jens Stoltenberg.