Får 48 timer til å finne løsning

Egypts president Mohamed Morsi får 48 timer til å finne en løsning med opposisjonen. Dersom han ikke lykkes vil hæren gripe inn.

Tahrirplassen

Jubelen brøt løs på Tahrirplassen mandag ettermiddag etter at Egypts militære forsvarssjef ga presidenten sitt ultimatum.

Foto: Amr Nabil / Ap

President Mohamed Morsi har fått et nytt ultimatum. Dersom landets politikere ikke finner en løsning innen 48 timer for «å møte folkets krav» griper hæren inn. Dette er «siste sjanse», advarer general Abdel Fattah al-Sisi.

På Tahrir-plassen brøt jubelen løs da hæren annonserte sin avgjørelse. «Gå av din pyse, Morsi er ikke min president», ropte demonstrantene. Egyptiske flagg vaiet på plassen og folk i biler tutet entusiastisk.

Abdel-Fattah el-Sissi

General Abdel Fattah al-Sisi har gitt president Mohamed Morsi et ultimatum.

Foto: Mohammed Abd El Moaty / Ap

Veikart for fred

General Abdel Fattah al-Sisi sier hæren vil legge frem sitt eget veikart for å løse den pågående konflikten dersom ikke politikerne selv klarer å komme til enighet i løpet av de neste 48 timene.

Uttalelsene fra al-Sisi, som er både forsvarssjef og forsvarsminister i Egypt, ble lest opp på statlig TV mandag ettermiddag.

Søndag ble det innledet omfattende demonstrasjoner mot Morsi flere steder i Egypt, på dagen ett år etter at han tok over som president. Demonstrantene krever nyvalg og at Morsi går av.

Amr Moussa

Den tidligere presidentkandidaten Amr Moussa ønsker hærens avgjørelse velkommen.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Historisk mulighet

Den tidligere presidentkandidaten Amr Moussa, som mange trodde ville vinne presidentvalget i fjor, ønsker hærens kunngjøring velkommen.

– Å kaste bort mer tid vil bare gjøre ting verre. Invitasjonen til å møte folkets krav innen de neste timene er en historisk mulighet som ikke burde gå tapt, sier Amr Moussa i en uttalelse.

Avviser kunngjøringen

Det muslimske brorskapet sier mandag kveld at ingen statlig institusjon kan gjøre et kupp mot den folkevalgte, islamistiske president Mohamed Morsi og advarer mot å misforstå hærens kunngjøring.

Brorskapet går nå gjennom hærens uttalelse. Et medlem av det politiske partiet til Det muslimske brorskapet, The Freedom and Justice Party, (Frihet- og rettferdighetspartiet, FJP), sier at «alle» avviser ultimatumet.

– Alle avviser hærens kunngjøring. Løsningen ligger innenfor landets grunnlov. Tiden for militære kupp er over, sier Yasser Hamza i FJPs juridiske avdeling til Al Jazeera.

Mahmoud Badr

Mahmoud Badr står bak bevegelsen Tamarud som har samlet inn 22 millioner underskrifter på sitt krav om presidentens avgang.

Foto: Amr Nabil / Ap

Tamarud jubler

Det er grasrotbevegelsen Tamarud (Opprør) som har tatt initiativet til demonstrasjonene. De skal ha samlet inn 22 millioner underskrifter på sitt krav om presidentens avgang. Bevegelsens grunnlegger, Mahmoud Badr, la ikke skjul på sin glede under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

– Hærens kunngjøring har en enkel ide, å støtte det egyptiske folkets krav på det nåværende tidspunkt, noe som betyr nyvalg på president, sa Mahmoud Badr.

Begevelsen hadde allerede gitt Morsi sin egen frist.

Dersom ikke Morsi går av innen tirsdag klokken 17, vil bevegelsen gripe til sivil ulydighet, het det i en pressemelding fra Tamarud mandag.

Brorskapet advarer

Morsis parti, Det muslimske brorskapet, har advart om at det ikke vil godta angrep på landets institusjoner og minner om at Morsi er landets folkevalgte president.

En talsmann for Brorskapet sa mandag at partiet vurderer å opprette egne enheter for selvforsvar.

Advarselen kom etter at partiets hovedkvarter ble stormet, men ingen medlemmer av Brorskapet skal ha vært i bygningen da dette skjedde.

Fire ministre trekker seg

Mandag ble det kjent at ministeriene for miljø, turisme, kommunikasjon og juridiske spørsmål har levert inn sine avskjedssøknader til statsminister Hesham Qandil.

Da var det meldt om 17 drepte og nær 800 skadde, etter at de massive demonstrasjonene fortsatte natt til mandag.

Khairat el-Shater

15 av Khairat El Shaters livvakter ble arrestert i dag, mistenkt for å være i besittelse av ulovlige våpen.

Foto: Nariman El-Mofty / Ap

Khairat El Shaters livvakter arrestert

15 væpnede vakter ble arrestert mandag i Kairo, etter en skuddveksling med sikkerhetsstyrker. Ingen ble såret. Vaktene er livvakter for nestleder i Det muslimske brorskap, Khairat El Shater.

Det var Shaters familie som ringte TV-kanalen Al Jazeera for å opplyse om at politikerens hjem var under angrep. Det var da sikkerhetsstyrkene kom for å arrestere livvaktene, mistenkt for å være i besittelse av ulovlige våpen, at skuddvekslingen oppsto.

Det er ikke kjent om Khairat El Shater selv var tilstede. Shater er kjent for å være den mest fremtredende politikeren i Brorskapet, men fikk ikke stille ved presidentvalget fordi han satt fengslet under Hosni Mubaraks styre.

Vil ikke spille en politisk rolle

General Abdel Fattah al-Sisi opplyser at hæren ikke vil spille en politisk rolle eller ta makten i landet, men at det er deres ansvar å reagere dersom landets sikkerhet står på spill.

– Hæren gjentar at folkets krav må møtes og gir alle 48 timer, som en siste sjanse, til å bære dette historiske punktet i landets historie på sine skuldre, et land som ikke vil tilgi eller tolerere at noen tar lett på å bære dette ansvaret, heter det i uttalelsen.

Ultimatumet er det andre på èn uke. Søndag 23. juni fikk Morsi og opposisjonen en uke på å komme til enighet. Morsi ba søndag på ny om dialog da fristen løp ut, men det ble avvist av opposisjonen.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt