President Morsi holdes fanget i forsvarsdepartementet

Egypts avsatte president Mohamed Morsi blir holdt i arrest i forsvarsdepartementet i Kairo.

Egyptisk familie på motorsykkel

En egyptisk familie hadde tatt med seg sine tre barn ut på motorsykkelen for å feire i Kairos gater i natt.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Morsi og hele hans gruppe av nærmeste medarbeidere sitter i husarrest, sier talsmann Gehad El-Haddad i Det muslimske brorskapet.

Hans far, Essam El Haddad, som regnes som Morsis høyre hånd, er blant dem.

Militærledelsen bekreftet torsdag morgen at den holder tilbake Morsi, og det er uklart om Morsi senere vil få lov til å dra dit han vil.

I tillegg til Morsi som sitter arrestert, ble to nære medarbeidere av Morsi ble pågrepet av sikkerhetsstyrker i natt.

De to arresterte lederne i Det muslimske brorskapet er Saad al-Katatni, som leder Frihet- og rettferdighetspartiet, den politiske grenen av brorskapet, og Rashad Bayoumi, nestleder i den islamistiske bevegelsen.

Til tross for at han skal være satt i husarrest. har Morsi klart å legge ut en video på Youtube (se under) der han insisterer på at han fortsatt er Egypts president.

– Jeg er Egypts valgte president. Folket er nå påkrevd å forsvare denne legitimiteten, som er i tråd med grunnloven, sier han i videoen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Minst 14 personer drept

Situasjonen i Kairo er uoversiktlig, men egyptiske medier melder at minst 14 personer er drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mohamed Morsi etter avsettelsen i går ettermiddag.

I tillegg til de 14 drepte skal minst 340 mennesker være såret i sammenstøtene.

Talsmann for Det muslimske brorskapet, Gehad El-Haddad, sier at en gruppe Morsi-tilhengere ble beskutt utenfor en moské i en forstad til Kairo i de tidlige morgentimene torsdag.

El-Haddad sier at rundt 2000 Morsi-tilhengere var samlet da sivilkledde menn skjøt på folkemengden. Talsmannen sier at han så flere ofre bli fraktet bort fra stedet. Angrepet skal ha vart i rundt 15 minutter.

Det muslimske brorskapet har etter avsettelsen sagt at de ikke vil ty til vold.

– Det er overhodet ingen retning mot voldsbruk. Brorskapet er ikke tuftet på bruk av vold. Vår sak er fredelig, nemlig å forsvare våre rettigheter, noe som står sterkere enn et militærkupp, sier Gamal Heshmat, et fremstående leder av
brorskapet, til Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fyrverkeri over Tahrir-plassen

Etter at president Morsis avgang var klar lyste fyrverkeriet opp over Tahrir-plassen. På Twitter var det en som skrev at «Alt fyrverkeriet vest for Kina, sendes opp i Egypt i natt».

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Folkehavet danset og sang

Jublende ungdommer i Kairo

Noen ungdommer klatret opp på en politibil i Kairo i natt under jubelscenene.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

På Tahrir-plassen i Kairo, der motstanderne av presidenten har demonstrert i dagevis, feiret hundretusener avsettelsen utover natten.

«Folket styrtet endelig regimet», sang flere hundre tusen, i scener som minnet om jubelen etter at president Mubarak ble styrtet for drøyt to år siden.

Enorme mengder fyrverkeri ble skutt opp, og mange har også skutt i luften med våpen.

En av dem som var ute på Tahrir-plassen i natt var 38 år gamle Mona el-Desouki.

– Det var et mareritt og nå er det over. Livet er kommet tilbake til oss. Egypt er vårt igjen. Livet vårt vil bli som før, uten noen forskjell mellom muslimer og kristne, sa Mona el-Desouki til nyhetsbyrået Ap mens hun viftet med et egyptisk flagg.

Jubel også i andre byer

Også i den historiske byen Luxor, lenger opp langs Nilen, var det jubelscener i natt.

Byen har vært inne i en økonomisk krise de siste årene etter at turistene har uteblitt, men i natt var det feiring med tutende biler og fyrverkeri.

23 år gamle Ahmed Gad sa at dette var det lykkeligste øyeblikk i hans liv.

- I 2011 vant vi en politisk kamp. Denne gangen vant vi en politisk og religiøs kamp fordi brorskapet anklaget oss for å være vantro og brukte religionen som om de eide den virkelige Islam, sa Gad til Ap i natt.

SISTE NYTT

Siste nytt