NRK Meny
Normal

Morsi: «Det gjør vondt å se de sjokkerende bildene av politivold»

Presidentskapet i Egypt sier i en uttalelse at det «gjør vondt å se de sjokkerende videobildene» som viser egyptisk politi som slår løs på en naken mann ved presidentpalasset fredag.

Demonstranter ved presidentpalasset i Kairo

Demonstranter kastet fredag bensinbomber over murene til presidentpalasset i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

«Presidentskapet synes det gjør vondt å se de sjokkerende videobildene av politimenn som behandler en demonstrant på en måte som ikke samsvarer med menneskeverd eller menneskerettigheter» skriver de i en uttalelse.

Videobildene skal ha blitt tatt opp under demonstrasjonene ved presidentpalasset i Egypts hovedstad Kairo fredag kveld. Ifølge Egypt Independent var det TV-stasjonen Al-Hayat som filmet hendelsen.

I opptaket ser man opprørspoliti som drar etter seg en voksen mann og slår ham med batonger, før de lemper ham inn i politibilen som står parkert ved presidentpalasset. (Se video under).

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ber minister gå av

Videoen har spredd seg raskt over internett, med kommentarer som: «Som om revolusjonen aldri fant sted», skriver den britiske avisa The Telegraph.

Innenriksminister Mohammed Ibrahim har merket seg sinnet mot de ubehagelige videobildene, og gikk lørdag ut for å si at han har bedt om en etterforskning rundt det som har skjedd. Han ber også om at politimennene som står bak hendelsen blir «holdt ansvarlige».

Opposisjonen mener Ibrahims tiltak ikke er nok, og ber om hans avgang.

«De grusomme og nedverdigende bildene som viser sikkerhetsvakter og politi slå løs på og dra en naken mann etter seg ved presidentpalasset burde lede til innenriksministerens umiddelbare avgang», sier en talsmann for opposisjonsgruppen National Salvation Front ifølge The Telegraph.

Kastet bensinbomber

Uroen fredag skal ha brutt ut da motstandere av president Mohamed Morsi kastet bensinbomber over murene mot presidentpalasset i Kairo. Sikkerhetsstyrker svarte med vannkanoner og skjøt varselskudd.

Ifølge AFP var flere hundre personer involvert i sammenstøtene med politiet.

Demonstranter ved presidentpalasset fredag

Demonstranter kastet fredag bensinbomber over murene til presidentpalasset i Kairo.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Beskyldes for å innsnevre demokratiet

Protestene bunner i stor misnøye overfor myndighetene og ikke minst president Mohamed Morsi.

Morsi er Egypts første folkevalgte president, men opposisjonen anklager ham for ikke å ha klart å reformere Egypt, og dermed innfri kravet fra revolusjonen. Han og Brorskapet blir også beskyldt for å innsnevre demokratiet, noe de sterkt tilbakeviser.

Liberale demonstranter er bekymret for at Egypt skal utvikle seg til et islamsk land bygd på sharialover.

Kastet steiner mot statsministeren

Protestene fortsatte lørdag formiddag da demonstranter kastet steiner og flasker mot den egyptiske statsministerens bilkortesje da de forsøkte å ta seg inn til Tahrirplassen i Kairo.

Statsminister Hisham Qandil skulle ta seg inn til Tahrirplassen i Egypts hovedstad Kairo – der det også fredag var stor uro.

Den private TV-stasjonen Dream Live melder lørdag at statsminister Qandil forlot Tahrirplassen etter angrepet. I en uttalelse fra hans kontor står det at de ble «møtt av ungdommer og bråkmakere.»

Nyhetsbyrået AFP melder at et dusin demonstranter fortsatte sine protester på Tahrirplassen lørdag morgen etter sammenstøtene kvelden før.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt