Hopp til innhold

Mormonkirken vil ikke gi sin støtte til Mitt Romney

Mormoneren Mitt Romney får ingen offisiell støtte av sine egne trosfeller. Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige nekter å gi Romney sin tilslutning som republikansk presidentkandidat.

Mitt Romney
Foto: JOE RAEDLE / Afp

Jon Gelius, Sør-Carolina

– Kirken vår støtter ingen spesiell presidentkandidat. Vi tar ikke stilling til hvem som bør velges. Våre medlemmer må selv gjøre seg opp en mening av hvem de mener er best egnet, sier misjonæransvarlig Mote Holm til NRK.

– Så det er ingen mormonsk støtte til Romney?

Ekteparet Lisa og Monte Holm

Lisa og Monte Holm er ansvarlig for mormonkirkens misjonærer fra Sør-Carolina.

Foto: Jon Gelius / NRK

– Nei, ingen Romney-støtte eller støtte til noen av de andre kandidatene. Vår kirke stiller seg politisk nøytral, hevder Holm.

Vi møter Mote Holm og kona Lisa i mormonernes kirkebygg i Columbia i Sør-Carolina. Ekteparet har valgt å vie sitt liv til kirkens tjeneste.

Ikke innom på besøk

Noen mil unna kirkebygget driver en av de mest kjente amerikanske mormonere valgkamp for å bli USAs president.

Mitt Romney har gått gradene i Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, fra år som utsendt misjonær i Frankrike til ledergjerning på hjemmebane. Deler av sin utdannelse har han fra mormonernes eget universitet i Provo i Utah.

Video Jon Gelius i Sør-Carolina

Jon Gelius rapporterer fra Sør-Carolina.

Mitt Romney toner ned sin tilhørighet til det omstridte kirkesamfunnet i valgkampen og kommer derfor ikke til å ta en avstikker for å besøke delstatens hellige tempel.

Troen har vært et tema i valget, ikke minst blant de kristenkonservative, som det er mange av i Sør-Carolina. De er skeptiske til mormonsamfunnet, og de mest konservative regner ikke mormonerne som «ekte kristne».

For første gang var det også to mormonere som kjempet om det republikanske presidentkandidaturet.

Men Jon Huntsman, som i likhet med Romney kommer fra en av USAs mest kjente mormonfamilier, trakk seg i begynnelsen av uken på grunn av dårlige meningsmålinger, både nasjonalt og i delstaten slaget nå står om.

Mitt Romney på valgkamp i Sør-Carolina

Mitt Romney synger bursdagssangen for Sør-Carolinas guvernør Nikki Haley under valgkamp i delstaten. Kona Ann og tidligere guvernør i Minnesota Tim Pawlenty applauderer.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

Det helligste stedet på jord

En gullbelagt engel ved navn Moroni vokter mormonernes storslagne tempel i Sør-Carolina. Budbringeren skal ha åpenbart seg for grunnleggeren Joseph Smith og inspirert ham til å skrive Mormons bok.

Smith prøvde seg i sin tid også som presidentkandidat. Det endte med at han ble myrdet.

Tempelet omtales som det helligste stedet på jorden for en som er mormon. Bygningen i Columbia er omkranset av gjerder og stengsler, og innenfor i dette Herrens hus slippes kun de sanne troende med medlemskap i kirken.

Mormonerne betrakter seg som den eneste kristne kirke som har myndighet direkte fra Jesus.

At en av deres trosfeller driver iherdig valgkamp noen mil unna, stiller kirken seg likegyldig til, skal vi tro den misjonæransvarlige lokallederen.

Mormoner-tempelet i Columbia, Sør-Carolina

Mormonertempelet i delstatshovedstaden ruver i hvit marmor.

Foto: Jon Gelius / NRK

Blander ikke kirke og politikk

Trebarnsmor Alisha Palmer er vokst opp i mormonsamfunnet i Sør-Carolina. I dag er hun selv et aktivt medlem og bruker mye tid på å studere Mormons bok, den hellige skriften som de sidestiller med Bibelen.

En mormoner ønsker altså å bli den utvalgte i USA, men Alisha Palmer, i likhet med ekteparet Holm, sier hennes kirke ikke omfavner Mitt Romney av den grunn.

– Han er en troende og det setter mange pris på. Men kirken vår forteller oss ikke hvem vi skal stemme på. Det avgjør vi selv, sier hun.

At mange i USA er kritisk til hennes kirke, lar hun ikke gå inn på seg.

– Jeg prøver ikke å bli dratt ned av kritikken eller høre på den. De som kjenner meg vet at jeg er et lykkelig menneske og at det kommer fra mitt kjennskap til Jesus Kristus og mitt medlemskap i kirken, sier hun.

Aktive misjonærer

Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Columbia, Sør-Carolina

Til forskjell fra tempelet er mormonerkirken i Columbia en lite prangende bygning, hvor alle er velkomne, også ikke-mormonere.

Foto: Jon Gelius / NRK
Alisha Palmer

- Kirken lar oss være politisk selvstendig og blander seg ikke opp i hva vi stemmer, sier Alisha Palmer viser.

Foto: Jon Gelius / NRK

Mormonkirken sender årlig ut flere tusen unge menn og kvinner for å misjonere for sin tro og sitt religiøse virke.

Ekteparet Holm er ansvarlige for å følge opp og utdanne 180 unge misjonærer i denne sørstaten.

– Vi lærer dem til å leve et rent liv - uten alkohol og røyk. De må studere Bibelen og Mormons bok for å få inspirasjon til å leve et liv i tjeneste for andre. Vi prøver å gi dem kunnskap til å formidle Herrens budskap og leve som Ham, sier ekteparet.

– Vi prøver å gjøre det samme som Frelseren ville ha gjort hvis han levde på jorden i dag, supplerer menighetsmedlemmet Lisa Smith og får nikkende støtte av sin ektemann Monte Smith.

I kirkebygget gjøres det klart til kvinneforum i eget lokale. Kun menn kan være åndelige ledere, mens kvinner tar hånd om det praktiske frivillighetsarbeidet.

Mens en av deres egne trosfeller kjemper om å bli USAs neste president, følger andre i Mitt Romneys fotspor som misjonærer på utenlandsoppdrag for å prøve å vinne nye sjeler til Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige.

Søndag kommer svaret om Romney er den foretrukne, både blant de kristenkonservative og blant trosfellene i Sør-Carolina.

SISTE NYTT

Siste nytt