Morløs 11-åring fikk reise fra al-Hol-leiren og hjem til Italia

11 år gamle Alvin ble i går fulgt av Røde Halvmåne-medarbeidere på vei ut fra den beryktede flyktningleiren i Syria. Han er det første barnet av en IS-kvinne som hentes hjem i samarbeid med det syriske regimet.

11-årig Alvin får Røde Kors-følge hjem til Italia fra Al-Hol leiren i Syria

Den 11 år gamle gutten på vei, via Damaskus og Beirut, til å treffe faren som han ikke har sett på fem år siden moren bortførte ham til Syria.

Foto: AP

Elleveåringen, som er født i Italia av albanske foreldre, havnet i Syria da moren hans tok ham med til Syria for å slutte seg til IS. Moren skal ha blitt drept i kampene.

De siste månedene har gutten bodd i al-Hol-leiren nordøst i Syria, der det også bor flere norske kvinner med IS-tilknytning og barna deres.

Torsdag befant Alvin seg ifølge Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne føderasjonen (IFRC) i Beirut, på vei hjem til faren i Italia.

– Dro for fem år siden

– Dette begynte for fem år siden med moren som bortførte barnet, hvorpå hun bestemte seg for å dra og krige for IS, sier IFRCs talsmann Tommaso Della Longa til nyhetsbyrået AFP.

– Vi oppdaget gjennom en melding fra al-Hol-leiren at gutten fortsatt var i live, sier Della Longa.

Med støtte fra italienske og albanske myndigheter og etter forhandlinger med myndighetene i Damaskus, ble gutten overlevert til Røde Kors onsdag, i det som er den aller første repatrieringen i sitt slag via det syriske regimet.

9000 utenlandske fanger oppholder seg i Al-Hol-leiren i Syria

OVERFYLT: 9000 utenlandske kvinner og barn fanger oppholder seg i den kurdiskkontrollerte Al-Hol-leiren i Syria.

Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Eskortert til Damaskus

– Våre frivillige syrere i Røde Halvmåne fulgte gutten fra al-Hol-leiren til Damaskus, sier talsmannen.

Italiensk presse har fulgt historien om elleve år gamle Alvin tett siden det i oktober ble kjent at han bodde i den kurdiskkontrollerte leiren. For få uker siden fikk de med seg opptak av det følelsesladde gjensynet mellom gutten og hans far i leiren i Syria.

Kurderne, som har hatt ansvaret for leiren, har gjentatte ganger bedt vestlige land ta tilbake sine egne statsborgere. Etter den tyrkiske offensiven i oktober har det vært frykt for at mange IS-tilhengere ville rømme fra al-Hol.

SISTE NYTT

Siste nytt