Hopp til innhold

Musikkstjerne sang om frihet – ble skutt og drept

Hachalu Hundessa hadde en sterk politisk stemme. Det førte til at han fikk mange fiender i Etiopia. Nå forsøker tilhengerne hans å finne ut hvorfor han ble drept. Samtidig har drapet ført til dødelige opptøyer.

Hachalu Hundessa

Hachalu Hundessa ble begravet torsdag. Det er uklart hvorfor den etiopiske musikkstjernen ble skutt og drept.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

Mandag 29. juni spredte nyheten seg på sosiale medier i Etiopia. Den populære musikeren Hachalu Hundessa hadde blitt skutt og drept mens han kjørte bil i hovedstaden Addis Abeba.

Dagen etter ble internett stengt ned i Etiopia. Myndighetene ville unngå at innbyggerne planla demonstrasjoner på sosiale medier.

Sinnet steg blant Oromofolket. De hadde mistet en musiker som var deres stemme, i et land med store etniske motsetninger.

Demonstranter

Oromoene er Etiopias største folkegruppe. Etter drapet musikeren som var deres stemme, har demonstrantene fylt gatene i hovedstaden og i andre deler av landet.

Foto: Brandon Bell

Bomber og sårede

Til tross for nedstengningen av internett spredte demonstrasjonene seg i hovedstaden og andre steder i landet dagen etter at Hachalu ble drept.

166 personer er så langt bekreftet døde som følge av opptøyene, like mange er alvorlig skadd.

35 personer skal være arrestert, blant dem Jawar Mohammed. Det melder politiet ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jawar Mohammed

Aktivisten Jawar Mohammed har stor støtte i Oromiaregionen i Etiopia. Nå er han arrestert.

Foto: MICHAEL TEWELDE

Han er en av de mest populære opposisjonslederne og en av de mest kritiske til regjeringen. Jawar har grunnlagt Oromia Media nettwork (OMN). Presseforeningen har sin base i USA, og bruker Facebook for å sende ut nyheter.

Sikkerhetsstyrkene skal har funnet åtte kalasjnikover, fem pistoler og ni radiosendere i bilen til Jawar Mohammed, ifølge politiet.

Mange reiste til Addis Abeba fra naboregionen Oromia. I hovedstaden skal tre bomber ha gått av. Tidligere statuer av etiopiske keisere skal ha blitt ødelagt av sinte ungdommer.

Begravelse

Kista med Hachalu Hundessa bæres under begravelsen i musikerens hjemby Ambo torsdag 2. juli. Sikkerheten var høy under seremonien.

Foto: AP

Frihetssangen

Hachalu Hundessa vokste opp i byen Ambo i Oromiaregionen.

Da Hachalu var tenåring engasjerte han seg i studentgrupper som jobbet for å bedre rettighetene til Oromo-folket. Som 17 åring ble han satt i fengsel i fem år for sitt politiske engasjement.

I fengsel lærte han mer om Etiopias historie, og han ble enda mer politisk aktiv.

– Det var her jeg lærte å skrive tekster og melodier, fortalte Hachalu i et intervju i 2017.

Musiker

Her er Hachalu Hundessa avbildet i en tradisjonell drakt under en markering i Addis Abeba i mars i fjor.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

Hans første album ble gitt ut i 2009 da han ble sluppet ut av fengsel. Etterhvert ble Hachalu en av Etiopias største stjerner og et politisk symbol for Oromo-folkets frihetskamp.

Han mente selv at han ikke var politiker, men artist. Sangene hans handlet om temaer som romantikk og politisk frihet. Hans andre album Waa'ee Keenya, som betyr «vår vanskelige situasjon» ble gitt ut i 2013 mens han var på turné i USA. Det ble det mestselgende afrikanske albumet på Amazon på det tidspunktet.

To år senere ga han ut singelen Maalan Jira?, som betyr «hvordan eksisterer jeg». Den handlet om hvordan regjeringen fjernet Oromoer fra Addis Abeba da det ble bestemt at byens grenser skulle utvides.

Politisk motivert drap?

Tilhengerne spør seg nå om drapet på Hachalu kan ha vært politisk motivert og om landets sikkerhetsstyrker kan stå bak. Foreløpig er to mistenkte arrestert, men politiet har ikke sagt noe om motivet for drapet.

Mange oromo-nasjonalister bebreider statsministeren for ikke å forsvare folkegruppen godt nok. Statsminister Abiy Ahmed har selv oromo-bakgrunn. Nå er mange av dem samme som heiet ham fram til makten skuffet.

Det har også tidligere vært en rekke demonstrasjoner mot myndighetene i Etiopia. 78 personer ble drept i Oromia i en voldsbølge i november 2019. Det startet som demonstrasjoner mot Abiy Ahmed.

Fredsprisvinneren ønsker ro

Statsminister Abiy Ahmed gir sin støtte til Hachalus familie og lover en etterforskning av saken. Han har oppfordret til ro og uttrykt sin «dype smerte» på Twitter. Han beskriver Hachalu som en «strålende, ung artist».

Laster Twitter-innhold

Siden Abiy ble statsminister, har han prøvd å fremme politiske og økonomiske reformer i landet med over 90 ulike folkegrupper. Det var en av årsakene til at han ble tildelt Nobels fredspris i fjor.

Åpenheten har også åpnet veien for etnisk vold, som setter det etiopiske systemet med etnisk føderalisme på prøve. For med mer åpenhet kommer også negative meninger om landets politikk til overflaten.

Hachalu Hundessas tilhengere håper at de får en sannferdig etterforskning av drapet på musikeren. Selv om Hachalu nå er død, fortsetter de å synge sangen hans om frihet i gatene.

Kjemper for frihet

Etiopia er et land med over 90 ulike folkegrupper. Volden har kommet til overflaten etter at landet fikk et åpnere samfunn og et demokratisk styresett.

Foto: Brandon Bell

SISTE NYTT

Siste nytt