Hopp til innhold
Urix forklarer

Moralens og dobbeltmoralens parti?

ST. LOUIS (NRK): Det har vært en vill helg i det republikanske partiet. Mange bryter med Donald Trump fordi de mener han er umoralsk, nå blir spørsmålet hvilken Trump som stiller opp i nattens debatt?

Hillary Clinton har økt ledelsen på Donald Trump i kappløpet om å bli USAs neste president. I en meningsmåling Fox News har gjennnomført sier 49 prosent at de ville stemt på Clinton, mens 44 prosent ville valgt Trump. Valgdatoen er 8. november.

Direkte: Klokken 03:00 norsk tid starter den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

– I nattens debatt må Donald Trump vise amerikanerne hva som bor i hjertet hans, sier visepresidentkandidat Mike Pence. Den dypt religiøs guvernøren fra Indiana har havnet i en skikkelig skvis.

Han har gått om bord i Trumps skute og skal sikre at partiets konservative velgere møter opp 8. november. Men selv om Donald Trump i dag sa at han vil sørge for at USAs kristne ikke blir marginalisert, har han jo også sagt at han liker å dra kvinner i skrittet.

Så hva er viktigst?

Det er spørsmålet mange republikanere stiller seg nå, og det aller vanskeligst spørsmålet å svare på for Pence og andre kristenkonservative i partiet.

De vil at Trump skal stanse muslimer fra å komme over grensen og kjempe mot abort.

Derfor har de støttet Trump i større antall enn de moderate i partiet.

– Jeg er rystet over oppførselen til Trump i denne videoen, men jeg støtter ikke Trump fordi vi deler verdisyn. Jeg støtter ham fordi vi er bekymret for de samme utviklingstrekkene i det amerikanske samfunnet, sa Tony Perkins, lederen for den kristne høyreorganisasjonen FRC Action i går.

Han vil fortsatt støtte Trump fordi han har lovet å utnevne konservative høyesterettsdommere som vil kjempe mot abort og andre sexrelaterte saker.

Noen vil kalle det dobbeltmoral.

Titanic

Denne årelange dobbeltmoralen gjør at mange republikanske strateger jeg snakker med her i St. Louis sammenligner det som skjer med det republikanske partiet akkurat må med Titanics jomfruseilas.

Partiet er blitt med på Trump-ferden fordi velgerne deres har sagt nei til politikere som Mitt Romney og Jeb Bush som pakker uttalelsene sine inn og kjemper for de rike.

Velgerne vil ha en som sier klart og tydelig det patriotiske, nasjonalistiske og religiøse republikanske politikere har sagt mellom linjene i mange år.

Men nå har Trump sagt for mye om en annen side ved seg selv, og han kan synke sammen med hele partiet slik at valget 8. november blir en katastrofe også for kongresspolitikere og senatorer, mener strategene.

Hele videoen fra 2005.

Video: Disse opptakene kan koste Donald Trump valgseieren og de kan sette tonen for resten av valgkampen.

Offentlig griseprat

Trump sier alt som det er, også det som handler om hans eget sexliv. Det har mange sentrale skikkelser i partiet visst lenge.

De har visst at det finnes publiserte intervjuer der Trump sier de groveste ting om både kvinner og andre. Blant annet dem med Howard Stern der han legger ut om sexlivet sitt sammen med kona Melania og sier at datteren han Ivanka er «et fint støkke».

Men det republikanske partiet har tatt sjansen på Trump, fordi han har levert. Velgere, leie av terrorfrykt og en økonomi som vokser for langsomt, har omfavnet ham.

Donald Trump beklager opptaket fra 2005.

Video: Donald Trump var raskt ut og beklaget ordene han brukte i skandalevideoen.

Blir velgerne?

Disse velgerne har nominert ham, og i en fersk måling Politico offentlig gjorde i dag, sier et solid flertall av dem at mener Trump bør ikke må trekke seg. Bare 13 prosent av spurte republikanske velgere mener det er nok nå.

Det alle her i St. Louis og for så vidt i resten av USA lurer på nå er: Hvilken utgave av Trump stiller til debatt i natt?

Er det han som vil snakke om Bill Clintons sexvaner og Hillary Clintons svakhet som kvinne eller han som vil legge seg flat og si at han er en god kristen som vil kjempe for republikanske velgere.

Vil debatten fokusere på sex eller politikk?

Vil han klare å overbevise velgere som ikke har bestemt seg om at han er klar og verdig til å styre dette landet?

Hillary Clinton har sine egne svin på skogen og skaper heller ikke den store entusiasmen, men akkurat nå sitter hun helt stille i sin egen båt.

Forhåpentligvis er vi klokere i morgen etter en av de villeste helgene i amerikansk valgkamphistorie.

SISTE NYTT

Siste nytt