Normal

Marerittnatten: Mor og baby sugd ut av bilen av dødstornado

Kvinnen og hennes lille barn var sjanseløse da tornadoen slukte bilen deres opp fra motorveien utenfor Oklahoma og blåste dem ut.

Minst fem mennesker mistet livet i flere nye kraftige tornadoer rundt Oklahoma City fredag ettermiddag. Dramatiske videobilder viser tornadoen filmet fra innsiden.

SE VIDEO: Denne bilen kjørte rett inn i en tornado. De dramatiske videobildene viser tornadoen filmet fra innsiden.

De to er blant de omkomne etter nattens tornadoherjinger i området rundt allerede hardt rammede Oklahoma. Så langt er ni mennesker bekreftet omkommet, men det fryktes at dødstallene vil stige – og at nye dystre værutsikter kan sette enda flere liv i fare. To av de døde er barn.

– En mor og hennes lille barn er blant de som mistet livet der ute i natt, sier Betsy Randolph, talskvinne for Oklahomas trafikkpoliti, ifølge ABC News.

– Marerittnatt på veien

Kvinnen og det lille barnet kom kjørende på motorveien Interstate 40, bare noen mil unna Oklahoma-forstaden Moore, da en av de mange tornadoene som rammet området i natt innhentet dem.

Som tatt ut av en grusom katastrofefilm ble bilen slukt opp fra veibanen, mor og datter sugd ut av kjøretøyet og kastet avgårde, ifølge politiet.

Politi i Oklahoma ser på en SUV som har havnet på taket utenfor Interstate 40 ved El Reno, Oklahoma

BLÅST OPP FRA VEIEN: Moren og barnet satt i en SUV da de ble blåst ut av bilen. De ble funnet et godt stykke unna bilen.

Foto: BILL WAUGH / Reuters

– Vi vet at stormen tok dem ut av bilen og kastet dem av gårde. Da redningsmannskaper fant dem, var de begge omkommet, sier Randolph.


Polititalskvinnen bruker ordet «mareritt» når hun skal beskrive natten på motorveien:

Himmelen var svart, det fløy gjenstander, høyballer og biler gjennom luften, regndråpene var på størrelse med tennisballer og førte til store oversvømmelser. Strømmen var nede, og langs de mørklagte veiene ble folk truffet av gjenstander mens de prøvde å løpe i dekning fra biler som enten hadde kollidert i kaoset, eller hadde havarert i uværet.

Mest minnet motorveien om en dumpeplass for krasjede biler, ifølge politikvinnen. Også en mann som kjørte på motorveien ved Union City er blant de omkomne.


– Det var et absolutt kaos med alle kollisjonene og biler som fløy gjennom luften, sier hun, og kommer med en innstendig bønn til innbyggerne i og rundt Oklahoma-området:

– Jeg kan ikke understreke nok hvor viktig det er, at dersom folk ikke er nødt til å være ute, bør de holde seg inne.

Hun tror folk fikk panikk, og at det var grunnen til at folk trosset anmodningene om å holde seg inne og søke tilflukt i kjellere.

– Vi forsøker å fortelle folk at de ikke må kjøre inn i tornadoen. og dette kan ha vært en av de gangene der det var lite oppmerksomhet rundt dette. Det er hjerteskjærende, sier hun.

Søkte tilflukt i fryserom

rasert

RASERT: Belinda Russel og familien måtte flykte ned i kjelleren da tornadoen rammet forstaden Broken Arrow. Da de kom opp igjen var store deler av huset rasert.

Foto: AP

Ordfører i Oklahoma, Mick Cornett, sier de mange menneskene på veien skapte ekstra farlige situasjoner. Tornadoen var varslet på forhånd, og det er bare en drøy uke siden en annen tornado drepte 24 mennesker i samme område. Flere av disse ble drept da de var ute på veiene.

– Av grunner som ikke er klare for meg, var det altså slik i natt at mange mennesker tok seg ut på veiene, flere enn vi forventet. Alle oppførte seg annerledes i denne stormen, og resultatet av det er at vi fikk mange ekstremt farlige situasjoner, sier han, ifølge Reuters.

Personer som overlevde marerittnatten på veien bekrefter kaoset. Beverly Allam (57) var blant de mange som forsøkte å flykte fra hjemmet langs hovedveien, men ikke rakk frem før tornadoen innhentet dem. Hun sammenlikner tilstandene med en slags masseutvandring, med store mengder desperate folk som forsøkte å komme seg i sikkerhet.


Hun var på motorveien Highway 1 da vinkastene presset bilen hun og den 16 år gamle datteren satt i over i et annet kjørefelt. I frykt for at bilen skulle velte, bestemte de seg for å løpe i dekning. Redningen ble et fryserom på en bensinstasjon sammen med 50 andre. Kvinnen, som har bodd i Oklahoma hele sitt liv, sier hun ikke har sett maken. Til tross for en himmel som var mørklagt kunne hun se den hissige tornadoens raske bevegelser mellom lynglimtene.

Tornado sett fra et sted ved El Reno, Oklahoma

MØRKLAGT: Både redningsmannskaper og vitner beskriver en mørklagt himmel, hvor de til dels kunne se tornadoens raske og dødelige bevegelser.

Foto: RICHARD ROWE / Reuters

– Det eneste man kan gjøre i en sånn situasjon er å gi det et forsøk og løpe av gårde, sier hun til ABC News.

Ifølge polititalskvinne Randolph er det faktisk mindre sjanse for å bli slukt av tornadoen om man flykter til fots, enn om man sitter i en bil. Det til tross for at veiene var oversømte og løse, tunge gjenstander fløy gjennom luften.

– Man kan ikke ri av en tornado inni en bil. Tornado-kastene er sterke nok til å suge en person ut av en bil. Dersom man er ute og kjører og plutselig havner i en slik situsjon, bør man komme seg ut og søke dekning så fort som mulig. Da er det mindre sjanse for at kroppen din blir sugd opp, sier hun.

I tillegg til de fem omkomne, behandles ifølge Reuters nå et førtitalls mennesker for skader etter tornadoen. Fem av dem er kritisk skadet, blant dem et barn, ifølge Amy Elliott, talskvinne for helsemyndighetene i delstaten.

Ifølge Oklahoma gas and Electric and Ameren er over 200.000 mennesker uten strøm i Oklahoma, Missouri og Illonois. Flere veier er stengte.

Fikk huset raset

Noen har også fått rasert hjemmene sine. I forstadsbyen Broken Arrow nær Oklahoma satt familiemoren Belinda Russel og så på TV og håpet tornadoen ville spare dem. Nå står hun igjen og ser på restene av huset sitt. Plutselig gikk alarmen, og familien måtte flykte ned i kjelleren.

Veltede kjøretøyer ved Interstate 40 ved El Reno, Oklahoma

VELTET: Store kjøretøy veltet i de sterke vindkastene. Her på motorveien Interstate 40 ved El-Reno, Oklahoma.

Foto: Jim Beckel / Ap

– Vi fikk så vidt igjen døren, vi så tornadoen, vi så det gjennom vinduene, vi så tornadoen komme over oss med løse gjenstander i luften, sier hun til den lokale avisen 2 Works for You.

Da de våget seg opp igjen noen timer senere, var taket og flere vegger blåst bort og gjenstander spredt utover et stort område.

– Det var som å se en film på TV, sier hun.

Meteorologene opphevet den akutte tornadoalarmen utover natta, men beholdt varsler om flom, tordenvær og tornadoer og spådde mer farlig vær lørdag.
Ifølge CNN dreide det seg om to store stormsystemer, såkalte superceller, som utviklet seg vest for Oklahoma City og utløste en rekke tornadoer.

Stormen kom svært brått. Klokka 16 var det klar himmel, og en time senere bøttet regnet ned og tornadoer begynte å danne seg. Det ble meldt om hagl på størrelse med baseballer.

Varslet som ble sendt ut av USAs nasjonale værvarsling, omfattet et stort område i delstaten Oklahoma, inkludert Oklahoma City og Moore. Varselet gjaldt også fra Minnesota til Arkansas.

Tornadovarsel i Oklahoma

LYNGLIMT: Lynglimt lyste opp den mørklagte tornadohimmelen.

Foto: Ap

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt