Mathilde Moland: Jeg vil prøve alt

I dag reiser Mathilde Moland til Kisangani for å møte sin dødsdømte sønn på ny. Med seg har hun et brev til presidentfruen.

Tjostolv Moland og Mathilde Moland

Mathilde Moland sammen med sin draptiltalte sønn Tjostolv i fengselsgården for et halvt år siden.

Foto: Rune Edvardsen/Troens Bevis

Sammen med predikant Rune Edvardsen reiser Mathilde Moland ned til Kongo for å besøke sin sønn Tjostolv Moland og hans kamerat Joshua French.

Tidligere denne måneden ble dødsdommene mot de to bekreftet. .

– Mathilde gleder seg. Hun tar det rolig og sier hun vil prøve alt for å få sin sønn hjem, forteller Rune Edvardsen til NRK på vei til flyplassen sammen med Mathilde.

Benådningsbrev

De to har også med seg et benådningsbrev, som er ført i pennen av Knut Moland. Det ønsker de å overrekke presidentfruen i landet i forbindelse med Kongos 50-årsjubileum.

– Dette er ment som en gest i forbindelse med Kongos 50-årsjubileum som selvstendig nasjon, sier Knut Moland, som la ut meldingen på nettstedet Freefrenchandmoland.com i dag.

Det er Edvardsen som står bak møtet mellom Mathilde Moland og Joseph Kabilas kone, Marie Olive Lembe di Sita. Møtet henger ikke sammen med verken UDs forhandlinger om en eventuell soningsoverføring, eller advokat Morten Furuholmens benådningssøknad.

– Dette er et personlig fremstøt. Mødre har nemlig en sterk og spesiell posisjon i Kongo, forteller Edvardsen.

– Dette vil ikke nødvendigvis ha noen avgjørende effekt, men det er en afrikansk tradisjon å vise respekt. Og det vi at vi nå besøker landet under deres frigjøringsjubileum oppfattes som respektfullt, sier Edvardsen.

Rettskraftig

De to regner med å være fremme i Kisangani torsdag og ønsker å besøke de to dødsdømte nordmennene på deres celle i sentralfengselet senere på dagen.

Mathilde Moland var for over et halvt år siden på besøk i det samme fengslet og opplevde den turen som sterk . Nå har hun et håp om at den lange ventetiden snart er over.

Mathilde Moland har akkurat møtt sin sønn i fengselt i Kisangani.

Mathilde Moland har akkurat møtt sin Tjostolv i fengselt i Kisangani.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Saken mot Moland og French ble rettskaftig i forhold til den militære domstolen i Kongo i forrige uke, siden ingen av de involverte partene anket dommen. Men ifølge UD har ikke ankefristen for en eventuell sivil rettssak utløpt.

UD har blitt enige med myndighetene i Kinshasa om et møte i løpet sommeren.

– Vi har fått en dato å forholde oss til, men alt kan skje i Kongo, og det er ikke sikkert at samtalene kommer i gang som avtalt, sa ambassadør Jon Vea i forrige uke.

Mathilde Moland og Runde Edvardsen skal trolig møte Marie Olive Lembe di Sita i begynnelsen av neste uke.

SISTE NYTT

Siste nytt