Tilbyr 253.000 kr til turister som vil bosette seg

Borgermesteren i Molise i Italia prøver å finne nye måter å puste liv i regionen og tilbyr nykommere en fast pengesum mot at de starter opp egen forretningsvirksomhet.

Molise-regionen i Italia

Byen Magnone er en av byene i Molise-regionen. I regionen har over ni tusen innbyggere har flyttet vekk siden 2014. Nå vil myndighetene og regionspresidenten Donato Toma lokke nye innbyggere til området.

I den midtre regionen Molise i Italia ligger flere små byer på rekke og rad. Området er kjent for å ha uberørt natur, et mangfoldig landskap og mange utilgjengelige fjellandsbyer, men også for å være en av de regionene med flest fraflyttere.

Nå tilbyr regionspresidenten Donato Toma finansiering til folk som vil bosette seg i området. Kravet er at de nye innbyggerne skal starte opp en butikk eller en forening i en by med mindre enn to tusen innbyggere. Da skal de få 700 euro (drøyt 7000 kr) utbetalt hver måned i tre år.

– Vi ønsker at folk skal investere her. De kan åpne alle slags butikker: en brødbutikk, en restaurant, hva som helst. Det er en måte å puste liv i byene våre på, og samtidig øke befolkningen, sier Toma til The Guardian.

Tusenvis har forlatt området

Ifølge det italienske statistikkinstituttet Istat er Molise-regionen en av regionene med størst fraflytting de siste årene. Siden 2014 har over 9000 innbyggere forlatt området.

Nå håper regionspresidenten at det nye tiltaket vil puste liv i de små byene. Landsbyer som forbedrer infrastruktur eller fremmer kulturelle aktiviteter, skal også få 1000 euro.

– Det handler ikke bare om å øke befolkningen. Folk trenger også infrastruktur og en grunn til å bli boende, ellers er vi tilbake til start om et par år, sier regionspresident Toma.

Få barnefødsler

Italia er den eneste store europeiske økonomien hvis befolkning forventes å avta ytterligere i løpet av de neste fem årene, ifølge FN. Landet har den nest største andelen av eldre, kun slått av Japan.

Ifølge Financial Times flytter unge til større byer med bedre økonomiske muligheter, mens de eldre ofte blir boende igjen. Færre unge mennesker påvirker også, naturlig nok, antall barnefødsler. I de siste årene har det vært født få spedbarn i Molise-regionen.

baby

I 2018 var det rekordfå fødsler i Italia. Nå håper Molise-regionen på å tiltrekke seg flere unge par og øke folketallet.

Foto: LOSEVICH.COM

I 2018 ble det ikke registrert en eneste barnefødsel i ni av byene i regionen. Også i hele Italia var det få barnefødsler i 2018 et rekordår hvor det ikke har blitt registrert så få barnefødsler siden 1861.

Billigere å bo i Nord-Norge

I likhet med det italienske initiativet, tilbyr Norge økonomiske muligheter for tilflyttere. I Nord-Norge betaler tilflyttere mindre skatt enn i andre steder i Norge. Kommunene ønsker også å legge til rette for at bedrifter skal etablere seg.

Det er blant annet fritak for arbeidsgiveravgift for de fleste virksomheter som er lokalisert til en kommune i Finnmark eller Nord-Troms. I tillegg gir innovasjon Norge mer tilskudd til bedriftsutvikling og fysiske investeringer i Finnmark og Nord-Troms enn i resten av landet.

Det er derimot ingen fast sum som utbetales hver måned i Nord-Norge når innbyggere starter opp forretningsvirksomhet.

SISTE NYTT

Siste nytt