EU gir Moldova visumfrihet av frykt for nytt Ukraina

BRUSSEL/BELGIA (NRK): NATO frykter at russiske styrker skal invadere separatistregionen Transnistria i Moldova. Nå gir EU moldovere visumfri inngang i unionen.

Ukrainske grensevakter Transnistria

Ukrainske grensevakter patruljerer kontrollposten som grenser til den moldovske utbryterregionen Transnistria. EU har nå gitt Moldova visumfri inngang i Schengen-området.

Foto: STRINGER / Reuters

Torsdag skrev Moldova og EU under på en avtale om visumfrihet. Fra 28. april trenger ikke moldovere å kjøpe visum når de reiser inn i Schengen-området.

Avtalen kommer i kjølvannet av at NATO har stanset alt politisk sivilt og militært samarbeid med Russland. NATO frykter at Russland skal annektere andre russisk-dominerte områder.

Cecilia Malmström i Europakommisjonen beskriver avtalen som resultat av omfattende reformer i Moldova, og hevder at den bringer landet kulturelt og politisk nærmere EU.

– Dette er et flott eksempel for andre land i regionen og demonstrerer at effektiv iverksettelse av reformer fører til håndfaste resultater, sa Malmström i Europakommisjonens erklæring.

Moldova hadde fra før en ordning som gjorde visum billigere og som ga visse grupper av befolkningen fritak fra visumkravet.

Ukraina-krisen har fremskyndet handelsavtale

Avtalesigneringen ble markert i en seremoni i formiddag. EU-president Martin Schulz og Hellas sin EU-minister Kourkoulas var til stede under seremonien. Hellas har formannskapet i EU dette halvåret.

Prosessen var i gang lenge før Ukraina eksploderte, og Moldova har blitt hyllet for å ha gjennomført omfattende reformer i forkant.

Cecilia Malmstrom

Cecilia Malmström i Europakommisjonen sier at avtalen fører til at Moldova og EU knytter sterkere kulturelle og politiske bånd.

Foto: JOHN THYS / Afp

I juni skal landet og Georgia skrive under en politisk- og handelsavtale med EU.

Denne avtalen skulle egentlig skrives under i september, men nå er den fremskyndet grunnet Ukraina.

Cecilia Malmström understreket at visumfri inngang for moldovere vil styrke kulturelle og sosiale bånd mellom Moldova og EU.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt