Hopp til innhold

- En stor klump i magen har forsvunnet

En glad og lettet Mathilde Moland fikk møte presidentfruen i Kongo til slutt.

Video Mathilde Moland

SE VIDEO: Moren til Tjostolv Moland fikk møte presidentfruen i Kongo, Marie Olive Lembe di Sita.

Det har vært mye frem og tilbake den siste uken om Tjostolv Molands mor fikk møte Joseph Kabilas kone eller ikke.

Målet for turen hennes til Kongo har nemlig vært å møte Marie Olive Lembe di Sita for å be om benådning for sin drapsdømte sønn og meddømte Joshua French.

– Mathilde hilste nettopp på førstedamen og ga henne en gave, skriver Rune Edvardsen i en sms til NRK.

– Mathilde er veldig lettet og glad, og de har lovet å følge opp brevet, så nå har en stor klump i magen forsvunnet, sier Edvardsen.

– Brevet er levert

Tidligere i dag overleverte Edvardsen, som reiser sammen med Mathilde Moland til Kongo, benådningsbrevet til en av president Kabilas nærmeste rådgivere.

– Benådningsbrevet er overlevert, men Mathilde fikk ikke møte presidentfruen, sa Edvardsen da, men understreket at dette var en seier.

–Mandag skal det tas kontakt med guvernøren i Orientale-provinsen, der Moland og French sitter fengslet. Dette er en stor seier for det betyr at presidenten har involvert seg, sier Edvardsen.

Rune Edvardsen overleverer benådnigsbrevet til Tjostolv Moland og Jousha French til Theodore Mugalu

Rune Edvardsen overleverer benådnigsbrevet fra Tjostolv Moland og Jousha French til presidentrådgiver Theodore Mugalu

Foto: Geir Ingar Egeland / Troens Bevis

- Veldig skuffet

Tidligere denne uken har Mathilde Moland yttrykt sin skuffelse fordi hun måtte reise hjem fra Kongo uten å ha fått snakket med presidentfruen i landet.

– Det er veldig beklagelig, leit og trist. Jeg hadde et sterkt ønske om å få treffe henne, og legge frem saken som jeg brenner for, nemlig å be om benådning for min sønn. Jeg er veldig skuffet. Nå har jeg vært i Kinshasa en uke, og det er ikke et sted en ønsker å være så lenge med mindre man oppnår det en ønsker, sier en tydelig preget Mathilde Moland til VG Nett.

Men de to kvinnene møtte hverandre til slutt,

Personlig fremstøt

Det er Edvardsen som har forsøkt å få i stand møtet mellom Mathilde Moland og Joseph Kabilas kone, Marie Olive Lembe di Sita. Dette henger verken sammen med UDs forhandlinger om en eventuell soningsoverføring, eller advokat Morten Furuholmens benådningssøknad.

– Dette har vært et personlig fremstøt, og basert på at mødre har en sterk og spesiell posisjon i Kongo, forteller Edvardsen.

De to har oppholdt seg i Kongo i litt over en uke og har også besøkt de to norske fangene i Kisangani.

mathilde Moland utenfor fengselt i Kisangani.

Mathilde Moland utenfor fengselt i Kisangani tidligere i år.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Blir sittende i Kisangani

En postitiv nyhet har derimot kommet ut av oppholdet. Kongolesiske myndigheter har lovet å ikke overføre Moland og French til det beryktede Osio-fengselet.

Etter at to nordmenne for tre uker siden ble igjen dømt til døden i forbindelse med drapet på sjåføren Abedi Kasongo i mai i fjor, fryktet de at de måtte sone dommen 16 kilometer inne i jungelen.

– Sender de oss til Osio-fengselet, effektuerer de i praksis dødsdommen. I det fengselet dør fangene etter kort tid av mangel på mat, rent vann, samt sykdommer, har Joshua French sagt til VG.

Forhandliger i august

Saken mot Moland og French ble rettskaftig i forhold til den militære domstolen i Kongo for to uker siden. Men ifølge UD utløper ankefristen for en eventuell sivil rettssak den 19. juli.

Nordmennene ønsket ikke å anke dommen, for at norske myndigheter kunne starte forhandlingene med Kongo om soningsoverføring til Norge.

De to nordmennene har også skrevet et brev til Kongos president, der de ber om benådning.

Det er ventet at norske myndigheter reiser til Kongo i løpet av august for å starte forhandlinger om en soningsoverføring.

Målet med samtalene for norske myndigheter er å få til en såkalt «adhoc bilateral avtale». Det vil si en spesialavtale som gjelder Moland og French´dommer; ikke permanente utleveringsavtaler mellom Kongo og Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt