Hopp til innhold

Mohamed er på flukt – innad i Sverige

GÖTEBORG (NRK): Som seksåring flyktet Mohamed Dame fra krigen i Somalia til trygghet i Sverige. Trodde han. Etter over 20 år i sitt nye hjemland er han og familien igjen på flukt – innad i Sverige.

Som seksåring flyktet Mohamed Dame fra krigen i Somalia til trygghet i Sverige. Trodde han. Etter over 20 år i sitt nye hjemland er han og familien igjen på flukt – innad i Sverige.

JAGET AV KRIMINELLE GJENGER: Mohamed Dame har vært sivilt ansatt i svensk politi og trues nå av kriminelle gjenger.

NRK møter Mohamed Dame på hemmelig sted – som heller ikke er der han og familien bor nå. Mohamed er livredd for at han skal bli funnet av dem som jakter på ham.

Han flykter fra kriminelle gjenger som regjerer i flere av Göteborgs forsteder.

– Det er som en krigssone. Vi vet ikke hvem som blir skutt. Kuler kan treffe deg over alt. Nå er det mer våpen enn noensinne. Det er mer narkotika enn noen gang. Det er mer utrygghet. Alle er redde. Jeg våger å si sannheten, det er ikke mange som våger det.

Ble truet på livet

Mohamed Dame kommer opprinnelig fra Hargeisa, hovedstaden i den delen av Somalia som nå har skilt seg ut som egen stat under navnet Somaliland. I Sverige fikk han utdannelse og har blant annet jobbet som sivilansatt i politiet. På grunn av denne jobben har de kriminelle anklaget ham for å ha anmeldt dem – noe han avviser.

– Jeg gjør ikke slikt.

Men de har truet ham og skreket til ham: «Du er død!»

De har ventet på ham utenfor oppgangen og i garasjen – mange ungdommer som har samlet seg truende rundt ham. Noen hadde våpen. Til slutt torde han ikke gå ut av leiligheten sin, og sa til barna at de ikke fikk gå ut og spille fotball, men skulle holde seg inne. Til slutt måtte de flykte.

– Nå ser vi mord hver uke. Vi har sett angrep med automatvåpen på restaurant, hvor folk blir skutt i hjel. Vi har sett granater bli kastet inn gjennom vinduet i leiligheter og barn drept. Folk er fortvilte og skrekkslagne. De tenker på sine barn. De får vondt i magen hver gang de svinger inn på parkeringen der de bor. Vi befinner oss i krig, med våpen og pistol og narkotika overalt. De har overtatt blokken der jeg bodde. Det kan ikke fortsette, dette her.

Mener at foreldre må gjøre mer

Mohamed Dame

Mohamed Dame frykter for eget og familiens liv.

Foto: NRK

Mohamed Dame mener at politiet ikke går hardt nok på de kriminelle gjengene, men framfor alt at foreldrene ikke tar sitt ansvar overfor ungdommene.

– Foreldrene, det er de som har ansvaret, de skylder samfunnet det.

Han kjenner andre som også har flyktet fra forstedene til Göteborg, men de tør ikke si noe.

– Mange har flyktet med sine barn. De er redde for at deres barn, eller de selv, skal bli drept.

Mohamed Dame har hele livet vært opptatt av å inspirere innvandrerungdom til å skape seg en bedre framtid i sitt nye hjemland. Han har skrevet boken «Du kan bli vad du vil». Et tema han også har holdt mange foredrag om.

Fortsatt håper han at utviklingen skal snu i Sverige, slik at samfunnet tar tilbake kontrollen over forsteder hvor de kriminelle gjengene regjerer. Skjer ikke det, kan han bli nødt til å reise tilbake til et Somaliland som nå føles tryggere enn Sverige.

– Kanskje jeg skal flytte tilbake. Jeg vet ikke. Men jeg vil ikke flykte omkring i Sverige. Jeg vil kjenne trygghet.

Les også: Krise i svensk politi: – Satses det ikke skikkelig nå, ender det i katastrofe

Politiet i Sverige savner ressurser. 
De siste årene har voldskriminaliteten økt kraftig. Antall drap hat økt med 26 prosent fra 2014 til 2015. Og i år fortsetter økningen.

SISTE NYTT

Siste nytt