Hopp til innhold

Modi erklærer seier i valget i India

Indias statsminister Narendra Modi takket valgkamparbeiderne da han tirsdag erklærte valgseier. Men resultatet er ikke som flere hadde ventet.

Indias statsminister Narendra Modi

NY PERIODE: Indias statsminister Narendra Modis tilhengere kastet blomsterblader på ham da han ankom partikontoret til BJP i New Delhi tirsdag kveld.

Foto: Adnan Abidi / Reuters

NY PERIODE: Indias statsminister Narendra Modis tilhengere kastet blomsterblader på ham da han ankom partikontoret til BJP i New Delhi tirsdag kveld.

Foto: Adnan Abidi / Reuters

– Folket i India har gitt deres støtte til Den nasjonale demokratiske alliansen for en tredje gang, sa Modi, med henvisning til koalisjonen NDA der partiet hans, det hindunasjonalistiske partiet Bharatiya Janata (BJP), er størst.

Det var i 19.30-tiden lokal tid at Modi talte i BJPs partikontor i New Delhi, meldte Reuters.

«Lenge leve Modi», ropte tilhengerne som var til stede. Partipresident J. P. Nadda, bekreftet at Modi blir statsminister for det som er en historisk tredje periode.

BJP har foreløpig fått 36,7 prosent oppslutning, ifølge oversikten til den nasjonale valgkommisjonen. Sammen med støttepartiene får alliansen knapt flertall av de 543 setene i nasjonalforsamlingen, melder Reuters.

Folkemengde og Indias statsminister Narendra Modi

Modi ankommer BJPs valgvake i New Delhi tirsdag kveld.

Foto: Philip Lote

Det er langt under de 400 som de hadde siktet mot. Og på hovedkontoret til BJP i New Delhi fikk de foreløpige resultatene en blandet mottagelse tirsdag.

Ikke som ventet

– Jeg lover mine landsmenn at vi vil oppfylle deres ambisjoner. Vi vil gå fremover med ny energi, ny entusiasme og ny besluttsomhet, sa Modi da han talte tirsdag kveld.

– La meg uttrykke min ektefølte takknemlighet og si gratulerer til alle valgkamparbeiderne for deres dedikasjon og utrettelige harde arbeid, føyde han til.

Mennesker og konfetti

Folk var samlet utenfor partikontoret til BJP tirsdag ettermiddag lokal tid.

Foto: Philip Lote

Men partiet BJP gjorde det dårligere enn ventet. De ligger an til å få 240 seter og er dermed langt unna rent flertall, slik de fikk ved forrige valg i 2019. Da sikret de seg 303 seter i nasjonalforsamlingen.

Vi er fremdeles de som kommer til å danne regjering. Kongresspartiet får kanskje flere stemmer enn sist, men de er slått. Det er det grunnleggende, sier Nahlin Kohli, nasjonal talsperson BJP, til NRK.

Nahlin Kohli, nasjonal talsperson BJP

Nahlin Kohli, nasjonal talsperson BJP.

Foto: Philip Lote / NRK

Nahlin Kohli, nasjonal talsperson BJP.

Foto: Philip Lote / NRK

Opposisjonspartiet Kongresspartiet er Indias nest største parti.

Splittet opposisjon

Flere enn 20 opposisjonspartier håpet i år på å kunne utfordre Modi og BJP. Mens BJP har spilt på Modis personlighet og karisma i valgkampen, har opposisjonen vært splittet og manglet en tydelig frontfigur.

Likevel gjør de det bedre enn ventet i årets valg. Kongresspartiet og deres allierte har sammen dannet alliansen Indian National Developmental Inclusive Alliance, forkortet til INDIA.

Menn bærer en stor pappfigur av Indias statsminister Narendra Modi

En stor pappfigur av Narendra Modi bæres tirsdag ut ved BJPs partikontor i New Delhi i India.

Foto: Philip Lote

En stor pappfigur av Narendra Modi bæres tirsdag ut ved BJPs partikontor i New Delhi i India.

Foto: Philip Lote

De ligger an til å få til sammen 230 seter i nasjonalforsamlingen. Det er langt flere enn mange hadde spådd.

Hindunasjonalistisk politikk

Under Modi har India vært mer preget av religiøse motsetninger. Han er kritisert for å ha undertrykket og fremmet overgrep mot minoriteter.

Mens Modi har hatt makten, har flere moskeer blitt revet. I januar var Modi til stede da på åpningen av Ram-tempelet i Ayodhya nord i India. Tempelet er bygd på ruinene av en historisk moské.

Statsminister Narendra Modis og BJP ligger som ventet an til seier i India, men opposisjonen gjør det bedre og det er jevnere enn ventet. Det rapporterer Asia-korrespondent Philip Lote fra New Delhi tirsdag formiddag.

SE VIDEO: Statsminister Narendra Modis og BJP ligger som ventet an til seier i India, men opposisjonen gjør det bedre og det er jevnere enn ventet. Det rapporterer Asia-korrespondent Philip Lote fra New Delhi tirsdag formiddag.

Dette sees på som symboler på Modis hindunasjonalistiske politikk, som knytter det å være hindu til det å være indisk. Det er et brudd med Indias sekulære politiske tradisjon, der stat og religion har vært adskilt. Mesteparten av Indias befolkning er hinduer, men rundt 15 prosent er muslimer.

Liberalisering og privatisering

Under Modi har India vokst til å bli verdens femte største økonomi. Landet spiller også en stadig viktigere rolle som en motvekt til Kina.

Når det gjelder økonomien har Modi satset på liberalisering, privatisering og utenlandske investeringer.

Statsministeren har sørget for store investeringer i moderne infrastrukturprosjekter som veier, høyhastighetstog og flyplasser.

Trommeslagere pisker opp stemningen utenfor BJPs partikontor.

Trommeslagere pisket opp stemningen utenfor BJPs partikontor tirsdag ettermiddag.

Foto: Philip Lote / NRK

Men den økonomiske veksten har ikke kommet alle til gode. Arbeidsledigheten er høy, og fattigdom er utbredt.

Trosset varmen

Det indiske parlamentsvalget holdes hvert femte år. Vanligvis i april og mai.

I år var temperaturene rekordhøye. Stadig settes det nye varmerekorder i India. Flere steder har det i år vært nærmere 50 grader.

970 millioner registrerte velgere gjorde dette valget til det største verden noensinne har sett. Flere hundre millioner trosset den stekende varmen for å stemme.

Valget ble gjennomført i syv omganger over seks uker. Totalt brukte 642 millioner mennesker stemmeretten sin, ifølge landets valgkommisjon.

Hør Urix-podkasten om valget i India

SISTE NYTT

Siste nytt