NRK Meny
Normal

– Nok er nok, vi føler oss tråkka på

Frankrike stenger ambassader og frykter massedemonstrasjoner, og i Paris raser moderate franske muslimer mot Muhammed-karikaturene.

Fatma Kolsi

Fatma Kolsi (22) er liberal muslim som ikke bærer slør, men også hun er sjokkert over trykkingen av dagens Mohammed-tegninger.

Foto: Hege Moe Eriksen / NRK

Hege Moe Eriksen, Paris
Foto: NRK

Hun er 22 år og ung fransk muslim. Fatma Kolsi er dypt opprørt over trykkingen av Muhammed-karikaturer i satireavisen «Charlie Hebdo».

– Se på meg! Jeg er ung, tolerant, liberal, jeg bærer ikke slør, men jeg synes dette har gått for langt, sier Fatama Kolsi til NRK.

Hun er én av rundt seks millioner muslimer i Frankrike, et land som huser Europas største muslimske befolkning.

Ikke første gang

Det er ikke første gangen trykking av Muhammed-karikaturer skaper storm i Frankrike.

I 2007 gikk flere muslimske organisasjoner til søksmål mot «Charlie Hebdo», også den gang for trykking av Muhammed-karikaturer.

I fjor ble det kastet en bensinbombe inn i redaksjonslokalene etter at en spesialutgave med tittelen «Sharia Hebdo» latterliggjorde den muslimske profeten.

Religiøse ledere i Frankrike har uttrykt sorg og forbauselse over at avisen, «Charlie Hebdo», nok en gang trykker karikaturer, men mante i går til ro og ba folk om å opptre ansvarsfullt.

– Se her! På mobilen viser Fatma Kolsi frem karikaturene. Opplaget på 75 000 aviser til «Charlie Hebdo» ble i går revet bort fra kioskhyllene i løpet av få timer. Men på internett florerer bildene. De viser flere tegninger av en naken profet i pornografisk positur.

– Moderate muslimer blir radikalisert av dette, sier Kolsi, som ikke orker å se på bildene.

– De er sjokkerende for religiøse, selv for de mest moderate av oss. Det ville aldri bli akseptert hvis man gjorde noe av dette mot de andre religiøse gruppene, sier Kolsi.

Hva sier du til tidligere statsminister, François Fillon, som mener ytringsfriheten er absolutt?

– At han er dårlig oppdratt! Det må finnes grenser for hva man kan si, sier Kolsi.

Franske myndigheter nervøse

I Frankrike frykter man konsekvensene av trykkingen. Politiet er satt i beredskap, og i går bestemte utenriksminister Laurent Fabius at skoler og ambassader i 20 land skal holde stengt fra fredag til mandag.

Karikaturene er ventet å hisse opp stemningen i muslimske land ytterligere, få dager etter at flere amerikanske ambassader ble stormet av demonstranter.

I Tunisia stengte den franske skolen allerede onsdag ettermiddag, og den vil ikke åpne igjen før mandag, opplyser den franske ambassaden.

Redaktør for Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier

Redaktør for Charlie Hebdo, Stephane Charbonnier forsvarer trykkingen av karikaturene.

Foto: FRED DUFOUR / Afp

I Egypt vil franske skoler og kultursentre holde stengt fra torsdag. Flere ministre fordømte i går trykkingen, selv om de understreket at ytringsfriheten er en kjerneverdi i den franske republikk.

Debatten raser

Redaktøren i «Charlie Hebdo», Stephane Charbonnier, slår tilbake og mener regjeringen burde forsvare ytringsfriheten i stedet for å la seg påvirke av det han kaller latterlige klovner, muslimene som de siste dagene har protestert mot den islamkritiske filmen «Innocence of Muslims».

Han får støtte av den kjente avisredaktøren, Christophe Barbier, som sier journalister, redaktører og skribenter må stå sammen mot islamisme, og at ytringsfriheten må være uten grenser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt