Hopp til innhold

Modell mottok voldtektstrusler etter å ha vist fram sine hårete legger

Den svenske modellen og kunstneren Arvida Byström poserer med ubarberte legger i en Adidas-reklame. Det har fått internett til å koke.

Byström skriver på sin egen Instagram at hun har mottatt voldtektstrusler etter at bildet ble kjent.

– Bildet mitt fra Adidas Originals Superstar-kampanjen fikk mange ekle kommentarer forrige uke, skriver hun og fortsetter:

– Jeg er en frisk, hvit, ciskjønnet (det motsatte av transkjønnet, journ.anm.) kropp, med litt legghår som den eneste ikke-samsvarende funksjonen. Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å ikke ha alle disse privilegier og eksistere i verden. Prøv å huske at ikke alle har de samme opplevelsene som mennesker.

Både hets og ros

I kommentarfeltet til kampanjens video på Youtube har det også kommet flere negative kommentarer, og de fleste av disse kommenterer nettopp Byströms utseende.

«Jeg kommer aldri til å kjøpe noe fra Adidas igjen. Ekkelt. Hei, Nike!», låter en kommentar.

«Ekkelt. Stygge kvinne», skriver en annen.

Likevel er det flere som hyller videoen. Byström skriver på Instagram at hun også har fått positive tilbakemeldinger.

«Dette er den perfekte video for å vise hvor trangsynt mange er i disse dager. Hvorfor fornærme jenta? Det er hennes liv, hennes frihet, hennes valg – det betyr ikke at vi må like det, men hvorfor ikke respektere hennes valg», spør en.

«Takk Adidas for at dere viser hvordan er kvinne egentlig er og hva femininitet egentlig betyr», skriver en annen.

Utfordrer kjønnsstandarder

Den svenske 26-åringen har fått mye oppmerksomhet for å dele bilder av seg selv på sosiale medier som viser både kroppshår og cellulitter.

Også som fotograf og kunstner er Byström kjent for å sette spørsmål ved femininitet og kjønnsstandarder. I boken Pics Or It Didn't Happen, som hun har laget sammen med kunstneren Molly Soda, viser de fram flere hundre bilder som har blitt sensurert av Instagram. Mange av bildene inneholder kvinnelige kropper og kroppshår.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.