Hopp til innhold

Ukraina beordrer mobilisering av militære styrker

Ukraina mobiliserer opptil 40.000 reservister etter at regionforsamlingen på Krim mandag erklærte selvstendighet og bestemte seg for å bli en del av Russland.

En russisk vennlig soldat på Krim

Utenfor flere ukrainske militærbaser på Krim har det i over to uker vært utplassert russiskvennlige soldater. Nå mobiliserer Ukraina sine reservestyrker etter den økte spenningen i landet.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Den ukrainske nasjonalforsamlingen godkjente mandag et dekret fra presidenten om å mobilisere reservistene i hæren.

Ifølge det ukrainske forsvaret vil 20.000 reservister utplasseres i de væpnede styrkene, men resten vil gå inn i et nyopprettet heimevern.

Nasjonaliserer ukrainsk statlig eiendom

Det var et flertall i den ukrainske nasjonalforsamlingen som stilte seg bak dekretet med bakgrunn «i den forverrede politiske situasjonen i landet og Russlands innblanding i ukrainsk indre anliggende».

Dette skjer like etter at det nye selvoppnevnte regionalforsamlingen på Krim omdøpte seg selv til nasjonalforsamling og erklærte seg uavhengig av Kiev.

Samtidig annonserte de at de nå vil nasjonalisere alle statlig ukrainsk eiendom på halvøya som de to siste ukene har vært gjenstand for verden oppmerksomhet etter at Russland sendte flere tusen russiske soldater inn i området.

Opptøyer i øst

Ifølge lokal media har også de nye lokale selvstyremyndighetene på Krim uttalt at de ukrainske militærbasene på halvøya skal oppløses.

– Enhetene vil bli oppløst og de som ønsker å bo her må gjerne gjøre det. De som vil sverge troskap til den nye staten vil få en mulighet, sier Volodymyr Konstantynov ifølge nyhetsbyrået AFP.

Situasjonen har også forverret seg i sørøst Ukraina gjennom helgen der tre mennesker har mistet livet i opptøyer mellom prorussiske og Kiev-vennlige demonstranter.

SISTE NYTT

Siste nytt

Denne videoen skal vise en drone fra det ukrainske forsvaret slippe en granat på russiske styrker utenfor Kharkiv.

Slipper håndgranater fra minidroner

Nye videoer viser at små droner utstyrt med lette granater blir brukt i krigen i Ukraina. Disse blir først og fremst brukt som propaganda, mener ekspert Ole Jørgen Maaø fra Luftkrigsskolen.