Hopp til innhold

Ratko Mladic på sykehus

Rettsaken mot Ratko Mladic fikk nok en uventet vending i dag. Den krigsforbrytertiltalte følte seg plutselig dårlig og har havnet på sykehus.

Ratko Mladic

Rettssaken mot krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic ble nok en gang utsatt i dag, etter at mannen som står tiltalt for det verste folkemordet i Europa etter den andre verdenskrig selv klaget over smerter.

Foto: Martin Meissner / Ap

Denne uken kom rettsaken mot Ratko Mladic igjen i gang etter at den ble utsatt i mai. Det aller første vitnet var Elvedin Pasic, som opplevde etniske rensing, grusomheter og drap på nært hold som 14-åring i 1992. En tydelig rystet Pasic måte flere ganger ha korte pauser under vitnemålet, men Ratko Mladic foretrakk ikke en mine.

I dag ble rettssaken derimot avbrutt da den krigsforbrytertiltalte klaget over smerter. Han ble undersøkt av en sykepleier på stedet og deretter fraktet til sykehus for ytterligere tester.

Bosnia krig

Kvinner og barn flykter fra Srebrenica til Tuzla. Bildet er tatt 31. mars 1993. To år senere mistet 8000 gutter og menn livet da Ratko Mladic inntok byen og gikk i gang med sin kampanje for etnisk rensing av Bosnia-Hercegovina.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Følte seg dårlig

– Han klaget over at han følte seg dårlig under høringen, så rettssaken er hevet for dagen, forteller Nerma Jelasic, talsperson ved Den internasjonale krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag.

Ratko Mladics helse skrantet da han ble pågrepet i Serbia i fjor etter 16 år på rømmen.

Siden pågripelsen har den tidligere hærsjefen i den bosnisk-serbiske hæren ved gjentatte anledninger hevdet at han er for syk til å stille i retten. Han klager over smerter som følge av et slag og tannverk, og har tidligere vært innlagt med lungebetennelse.

Frykter reprise av Milosevic-saken

Aktoratet og ofrene frykter at Ratko Mladic vil dø før dommen faller, og at det således vil bli en reprise av saken mot Slobodan Milosevic.

Slobodan Milosevic døde i en fengselscelle i Nederland i 2006 under rettssaken mot ham. Han var tiltalt på 66 punkter for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Bosnia, Kroatia og Kosovo, men saken ble avsluttet kort tid etter hans bortgang.

Serbias tidligere leder Slobodan Milosevic under rettssakeni Haag

Slobodan Milosevic var tiltalt på 66 punkter for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Bosnia, Kroatia og Kosovo. Saken ble avsluttet da han brått døde i fengselscellen i Nederland.

Foto: Scanpix/AP

Utsatte rettssaken

Under første dag i rettssaken mot Ratko Mladic i mai gjorde den krigsforbrytertiltalte i pausen strupekuttende håndbevegelser mot en kvinnelig tilhører som mistet 22 slektninger under Srebrenica-massakren.

Da retten ble satt igjen, holdt dommer Alphons Orie en kort formaning om hva som oppfattes som upassende atferd i rettssalen. Årsaken til at rettssaken så ble utsatt var at aktoratet ikke hadde lagt frem alt sitt bevismateriale til forsvarsadvokatene.

Mintes ofrene

Onsdag samlet omlag 30.000 mennesker seg ved minnesmerket i Potocari like utenfor Srebrenica. Det er gått 17 år siden 8000 gutter og menn ble drept i det verste folkemordet etter andre verdenskrig, men også i år var markeringen et stort gravfølge. Det siste året er levningene etter 500 nye personer identifisert, og i går ble de stedt til hvile på gravlunden.

Srebrenica

En mann sørger ved båren til sin kjære. Onsdag ble 500 ofre fra Srebrenica-massakren stedt til hvile i minnelunden i Potocari under 17 års markeringen for massakren.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Les: Gravla over 500 offer for Srebrenica-massakren

Ratko Mladic står tiltalt for å ha planlagt og utført Srebrenica-massakren. Han var personlig med på å innta byen 11. juli 1995 og kom med uttalelser ved erobringen om at nå skulle «tyrkerne», som han kalte de bosniske muslimene, få smake serbernes hevn.

Srebrenica-massakren er bare en del av anklagen som Mladic må svare for ved krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i Haag. Andre deler gjelder den tre og et halvt år lange terroren mot sivilbefolkningen i Sarajevo og kampanjen for etnisk rensing av store deler av Bosnia-Hercegovina i krigen fra mai 1992 til desember 1995.

Rettssaken vil fortsette i morgen dersom Ratko Mladic er i stand til det.