NRK Meny
Normal

Nektet å svare, kastet ut fra retten

Haag-dommeren kastet i formiddag den folkemordtiltalte Ratko Mladic ut av rettssalen.

Video Mladic kastes ut av rettssalen

VIDEO: Ratko Mladic tar av seg hodetelefonene og nekter å høre dommeren lese opp tiltalen mot ham.

Først nektet han å erklære seg skyldig eller ikke skyldig. Så avbrøt den Bosnia-serbiske generalen til stadighet dommeren som forsøkte å lese opp tiltalen.

Mladic rev av seg hodetelefonene i protest mot at han ikke får ytterligere utsettelse og ikke får bli representert av forsvarere han har valgt selv.

- Nei, nei, dette vil jeg ikke høre på uten min advokat, ropte han.

- Dommeren gir meg ikke engang tillatelse til å puste, var blant replikkene fra Mladic.

PROFIL: Dette er Ratko Mladic

Sendt på gangen

Da han til tross for flere advarsler ikke vile tie stille, bestemte retten seg for å sende ham på gangen.

- Retten advarte deg om at du ville bli fjernet fra rettssalen. Sikkerhetsvakter, vennligst eskortér herr Mladic ut av salen, sa dommer Alphons Orie før han utsatte høringen.

Etter en kort pause, og med Mladic ute av salen, fortsatte rettshøringen i Haag. Da ble retten formelt gjort oppmerksom på at Mladic erklærte seg "ikke skyldig" - noe som skjer automatisk hvis tiltalte ikke selv svarer på spørsmålet om skyld.

Hans serbiske, ikke godkjente advokat-team hadde på forhånd sagt at Mladic ikke kom til å møte i retten i dag. Det gjorde han likevel, men ble altså ikke lenge.

Krever egne forsvarere

General Ratko Mladic i 1994 og 2011

Ratko Mladic i 1994 som sjef for den Bosnia-serbiske hæren, og i 2011 etter 16 år på flukt.

Foto: Avisen Politika / AFP

Mladic ble for en måned siden framstilt for ICTY, Den internasjonale domstolen for Det tidligere Jugoslavia. Generalen ga da beskjed om at han ville ha mer tid til å sette seg inn i anklagene mot ham.

Domstolen ga ham 30 dagers betenkningstid. Om han ikke svarte på skyldspørsmålet mandag, kom retten til å registrere det som «ikke skyldig» på hans vegne.

– Han har bestemt seg for ikke å dukke opp igjen fordi hans forsvarsteam ennå ikke er godkjent, sa hans advokat Saljic søndag. I dag møtte Mladic i retten med sin domstoloppnevnte forsvarer, noe han ikke var fornøyd med.

- Herr dommer, du kan gjøre hva du vil. Men uten mine forsvarere, har jeg ikke noe behov for å motta noe eller si noe, sa en åpenbart irritert og sint Mladic til retten i dag.

Massakre

Aktoratet har forberedt elleve tiltalepunkter mot Mladic, som var øverstkommanderende for de bosnisk-serbiske styrkene under krigen i Bosnia fra 1992 til 1995. Tiltalen omhandler folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser.

Blant de mest alvorlige anklagene er massehenrettelsene av om lag 8000 ubevæpnede menn og gutter i Srebrenica, den verste massakren i Europa siden 2. verdenskrig.

Den 43 måneder lange beleiringen av Sarajevo under krigen i Bosnia fra 1992–1995 står også på listen over tiltalepunkter. Nærmere 10.000 mennesker ble drept under beleiringen.

Den 69 år gamle generalen ble overført til et fengsel i Haag 31. mai. Fem dager tidligere ble han pågrepet i en serbisk landsby etter 16 år på rømmen. Pågripelsen førte til demonstrasjoner organisert av serbiske nasjonalister, som ser på Mladic som en helt.

En muslimsk kvinne ber ved minnetavlen over omkomne i Srebrenica

Søndag 3. juli, dagen før Mladic ble framstilt i Haag, ber en muslimsk kvinne ved minneplaten som inneholder navnene på Srebrenica-ofrene. 11. juli markeres 16-årsminnet for massakren, som Mladic nå står tiltalt for å ha gitt ordre til.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Forrige gang han sto foran dommerne i Haag, 3. juni, gjorde Mladic det klart at han ikke kjente seg igjen i de «uhyrlige» anklagene mot ham.

– Jeg forsvarte mitt folk og mitt land. Jeg drepte ikke kroater fordi de var kroater. Jeg forsvarte bare landet mitt, sa han.

Trekker inn Serbia

Rettssaken kan også bli en påkjenning for Serbia, hvis Mladic holder fast ved at han bare handlet på ordre fra folk over ham. Hvis det kan bevises at ordrene om massakre kom fra regimet til president Milosevic i Beograd, kan det bli nødvendig å gjenåpne krigsforbrytersaken mot Serbia som gikk ved den samme domstolen for fire år siden.

I 2007 kom dommerne fram til at Serbia burde forsøkt å hindre folkemordene, men at serbiske myndigheter ikke kunne holdes ansvarlig for at drapene skjedde.

LES OGSÅ: Milosevic-saken avsluttet

- Hvis det viser seg at serbiske myndigheter var sterkere involvert, vil rettens konklusjon trolig bli den samme, men det kan bli aktuelt å gjenoppta saken om kompensasjon til ofrene, sier ekspert på internasjonal lovgivning André de Hoogh til nyhetsbyrået Reuters.

Ratko Mladic hevdet på forhånd at han er for syk til å kunne stilles for retten. Men etter at han kom til Haag er han blitt undersøkt av leger, som ikke har funnet noe som tilsier at han er dødssyk eller alvorlig syk, ifølge domstolen.

Video Direkte fra Mladics høring i Haag

Ratko Mladic avbildet i retten i Haag den 3. juni. Saken mot ham starter opp igjen mandag.

Foto: Nyhetsspiller
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt