Partikollega Romney kaller Trump en bløffmaker og svindler

Mobbing, kvinnehat og uærlighet er bare noen av anklagene mot Donald Trump fra tidligere presidentkandidat Mitt Romney.

Partikollega Mitt Romney langer mot Donald Trump, og kaller ham blandt annet for farlig og falsk.

SLAKTER TRUMP: Republikanernes presidentkandidat ved forrige valg, Mitt Romney, kommer med en ramsalt kritikk av partikollega Donald Trump.

GOP 2016 Trump Donald Trump

SEILER I MEDVIND: Donald Trump leder klart på republikansk side, og partiveteran Romney føler nå behov for å advare.

Foto: Andrew Harnik / Ap

Romney, som har en høy stjerne i det republikanske partiet, holdt talen på Hinckley Institute of Politics på universitetet i Utah torsdag morgen lokal tid.

Her kom han med en sterk advarsel i forkant av kveldens presidentdebatt i Detroit, der Trump møter Marco Rubio, Ted Cruz og John Kasich.

Mitt Romney sier Donald Trump mangler personlighet og integritet til å være president, og at republikanerne bør velge en av de tre andre kandidatene.

– Tenk på Donald Trumps personlige egenskaper; mobbingen, grådigheten, kvinnehatet, det absurde tredjeklasse-skuespillet, raste Romney.

Følg Debatten om den amerikanske valgkampen på NRK1 21.30

– Farlig for falsk

Romney, som tapte presidentvalgkampen for Barack Obama i 2012, kaller Trump farlig og falsk, og mener han ikke tar den amerikanske befolkningen på alvor.

– Uærlighet er Donald Trumps kjennetegn, sa Romney.

Han viste blant annet til en uttalelse etter at USA ble rammet av terror.

– Han sa han så flere tusen muslimer feire 11. september i New Jersey. Feil. Han så ikke noe sånt, han innbilte seg det.

Laster Twitter-innhold

– Dette er hva jeg vet: Donald Trump er en bløffmaker og svindler. Hans lovnader er like verdiløse som en grad fra Trump University, sier Romney med henvisning til foretaket som Trumps hjemstat har saksøkt for svindel.

Farlig verden

Romney tegnet et bilde av en verden med trusler fra blant annet stagnasjon i økonomien, fattigdom, terror og atomprøvesprengninger i Nord-Korea. Han påpekte at amerikanerne nå må gjøre et riktig valg for at landet skal vokse videre.

– Dersom han blir Republikanernes presidentkandidat, blir utsiktene til en trygg og velstående framtid kraftig redusert, advarer Romney.

Den amerikanske valgkampen er tema i Debatten på NRK1 klokken 21.30

– Dummeste ideen vi har hørt

68-åringen gikk også i strupen på Trumps uttalelser om utenrikspolitikken og viste til Trumps forslag til løsning på Syria-krigen.

– Det må ha vært den dummeste ideen vi har hørt i hele valgkampen. Han sa «la oss la ISIS fjerne Assad, så kan vi plukke opp restene». Dette er ekstremt uforsvarlig. Trump sier han er veldig smart. Når det kommer til utenrikspolitikk, er han veldig, veldig usmart, sier Romney.

Advarer mot Clinton-seier

Han advarer republikanerne mot å la Trump bli mannen som skal kjempe mot Hillary Clinton.

– En person så upålitelige og uærlig som Hillary Clinton må ikke bli president. Men en Trump-nominasjon gjør det mulig for henne å vinne, sier Romney.

Les hele Romneys tale her

McCain slutter seg til

McCain

ADVARER OGSÅ: Republikanernes presidentkandidat i 2008, John McCain deler Romneys bekymring.

Foto: Rogelio V. Solis / Ap

Republikanske John McCain, som leder Senatets forsvarskomité, sier han deler mange av bekymringene som hans venn og tidligere presidentkandidat Mitt Romney kom med i sin tale i Utah torsdag, melder NTB.

– Jeg vil også gjenta mange av bekymringene om Trumps kunnskapsløse, og saktens farlige uttalelser om nasjonale sikkerhetsspørsmål som 65 republikanske forsvars- og utenrikspolitiske ledere har tatt opp, sier McCain i en uttalelse etter Romneys tale.

McCain viser til et brev som de 65 republikanerne har publisert på internett om Trumps holdninger i utenriks- og sikkerhetspolitikken.

– Jeg vil at republikanske velgere skal lytte nøye til hva vårt partis mest respekterte og kunnskapsrike ledere og sikkerhetseksperter sier om Trump, tilføyer mannen som var Republikanernes presidentkandidat i 2008.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt