Hopp til innhold

Skal få tause parter til å snakke

USAs Midtøsten-utsending George Mitchell mener fredsforhandlinger mellom Israel og palestinerne bør være ferdig innen to år. Til tross for at det for tiden ikke veksles ett ord mellom partene.

George Mitchell
Foto: Charles Dharapak / Scanpix/AP

Selv om kampen mot terror og strengere flysikkerhetstiltak igjen dominerer det amerikanske nyhetsbildet, sier Midtøsten-utsendingen at fredsprosessen i Midtøsten slett ikke er glemt.

I et intervju til fjernsynskanalen PBS i natt sa Mitchell at han håper på fremgang i fredsprosessen når han reiser til Israel og de palestinske områdene.

Mitchell mener til og med at det er mulig å fullføre fredsforhandlingene innen to år - bare de kommer i gang.

- De bør faktisk ikke strekke seg lenger ut i tid. Helst bør de være gjort unna innen en kortere tidsperiode, sier Mitchell.

Fortsatt steilt

I Midtøsten er skepsisen til hva Obama-administrasjonen kan få til, bare økende.

I den berømte talen ved et universitet i Kairo i sommer, gav Obama hele den islamske verden håp om en ny holdning fra amerikansk side overfor muslimer, og om en ny giv i fredsprosessen i Midtøsten.

Sju måneder senere virker situasjonen mer fastlåst enn på mange år.

Palestinernes president Mahmood Abbas nekter å ta opp igjen fredssamtalene før Israel godtar en permanent stans i byggingen av nye bosettinger.

Israel på sin side har latt seg presse til å fyse deler av utbyggingen i ti måneder framover, men det bygges fortsatt nye hjem i Øst-Jerusalem, som ble erobret fra Jordan i 1967. Her jages nå palestinere ut av sine boliger. Enkelte andre bosettinger på Vestbredden skal også «fullføres» som det heter.

Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak forsøker å megle for at samtalene skal komme i gang igjen, etter at kontakten ble kuttet i forbindelse med Israels krig mot Gazastripen i fjor.

Mubarak møtte Abbas på mandag i Sharm el-Sheik om saken, men Abbas holdt i alle fall offentlig på sitt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har foreslått at han og Abbas skal møtes i regi av nettopp Egypt. Det er ventet at også Mitchell vil presse på for dette.

Lei allerede?

Noen tviler på om den amerikanske regjeringen virkelig kommer til å prioritere Israel-Palestina konflikten.

Obama-regjeringens stabssjef, Rahm Emanuel, har offentlig brukt ordet «fed up», og presidenten selv virker noe oppgitt over de steile holdningene på begge sider.

Etter at USA fikk kritikk for manglende engasjement de siste månedene av 2009, lovet utenriksminister Hillary Clinton på starten av 2010 fullt fokus.

USAs utenriksminister Hillary Clinton og Qatars statsminister sjeik Hamad Bin Jassim Jabr Al-Thani

Tonen var i hvert fall god da Hillary Clinton møtte sjeik Hamad Bin Jassim Jabr Al-Thani på mandag.

Foto: Jason Reed / Scanpix/Reuters

- Vi skal gjøre vårt. Vi går nå inn med full styrke og fullt tempo, og forhåpentligvis vil vi se resultater i løpet av det kommende året, sa Clinton til pressen etter møtet.

Hun skal sammen med Mitchell denne uken møte utenriksministrene i Egypt og Jordan. På årets første arbeidsdag møtte hun Qatars statsminister, som USA også har bedt om bistand fra.

Jordan og Egypt er de eneste arabiske landene som formelt har godkjent Israel.

Spesialutsendingen skal i helgen også innnom Europa, for å orientere EU og Russland, som utgjør Midtøstenkvartetten sammen med FN og USA.

På samtalelisten for Mitchell i Midtøsten står politiske, soiale og økonomiske forhold. Han mener parallelle samtaler kan føres mellom Israel og palestinerne, og mellom Israel og Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt