80 EU-politikere signerte mistillitsforslag

EU-parlamentarikerne mener EU-kommisjonen i tiår har unnlatt å jobbe for å redusere omfanget av stoffer som kan gi nedsatt fruktbarhet.

Plastflasker

HORMONFORSTYRRENDE: Flere av stoffene som brukes i plastprodukter kan være hormonforstyrrende.

Foto: Asbjørn Anmarkrud Angstreich / NRK

Bisfenol A, PCB og ftalater er kanskje ikke ord du bruker hver dag. Men hver dag eksponeres vi for en rekke slike stoffer - de finnes i plast, maling, sjampo og klær.

At flere av stoffene kan forstyrre hormonbalansen hos mennesker, er bakgrunn for at 80 EU-parlamentarikere nå har sendt et mistillitsforslag til EU-kommisjonen.

De mener kommisjonen i mange år har unnlatt å identifisere og forby potensielt skadelige stoffer.

Dømt i EU-domstolen

Brev EU

MISTILLITSFORSLAG: 80 EU-parlamentarikere har undertegnet mistillitsforslaget.

Foto: Skjermdump, europarl.europa.eu

– EU-kommisjonen har mislyktes i sin lovpålagte plikt til å publisere vitenskapelige kriterier for å definere hormonforstyrrende stoffer, skriver parlamentarikerne i en pressemelding.

Selv om sammenhengen mellom hormonforstyrrende stoffer og eksponeringen for kjemiske stoffer ikke er fullstendig klarlagt hos mennesker, er det kjent at stoffene kan påvirke hormonbalansen, ifølge Miljødirektoratet.

Blant de mulige konsekvensene er redusert sædkvalitet, økt hyppighet av testikkelkreft og mulig økt forekomst av allergi.

I brevet til kommisjonen peker EU-parlamentarikerne på at EU-domstolen i desember dømte kommisjonen for å ha unnlatt å sette i verk lovgivningen om slike stoffer.

I dommen skrev domstolen at kommisjonen ikke hadde startet arbeidet med å identifisere og lage kriterier for å teste stoffene, selv om lovgivningen ble tatt opp av kommisjonen i mai 2012, ifølge BBC.

– Må ta av silkehanskene

Malin Björk

EU-PARLAMENTARIKER: Malin Björk.

Foto: Pressefoto: Vänsterpartiet

Det var Sverige som hadde klaget kommisjonen inn for EU-domstolen.

Malin Björk, som sitter i EU-parlamentet for Venstrepartiet i Sverige, mener kommisjonen har gjort altfor lite for å minske spredningen av potensielt hormonforstyrrende stoffer.

Hun kommenterer mistillitsforslaget som de 80 har skrevet slik til Sveriges Radio:

– Man kan synes det er hardt, men det er på tide å ta av silkehanskene. Når kommisjonen ikke står opp for det vi har kjempet for i et tiår; nemlig føre var-prinsippet. Vi i Sverige har jobbet så hardt for å få til en god kjemikalielovgivning, den kan ikke vi la kommisjonen trampe på, sier Björk til SR.

Hun valgte likevel å trekke seg fra å stå som avsender av mistillitsforslaget, fordi lederen av det franske innvandringskritiske partiet Front Nasjonal, Marine Le Pen, også har skrevet under.

Beskytte helse og miljø

EU-kommisjonen sier de lover å presentere vitenskapelige kriterier for definisjonen av hormonforstyrrende stoffer innen utgangen av juni.

– Disse kriteriene skal spesifiseres objektivt og vil være basert på vitenskapelige bevis. Å beskytte helse og miljø er et nøkkelmål for kommisjonen, skriver pressetalsmann Christian Wigand i EU-kommisjonen i en epost til NRK.

Mistillitsforslaget skal stemmes over seinere i mai, men det ligger ikke an til flertall for å avsette kommisjonen. Slike forslag må ha to tredjedels flertall blant de 751 EU-parlamentarikerne for å bli vedtatt.

Solkremer som kom godt ut i test

HORMONFORSTYRRENDE: Solkremer er blant produktene det finnes hormonforstyrrende stoffer i.

Foto: Forbrukerrådet

SISTE NYTT

Siste nytt