Mistillitsforslag kan felle Sveriges regjering: Löfven møter pressen

Flere mistillitsforslag kan komme til å velte den svenske regjeringen. Statsminister Stefan Löfven holder torsdag en pressekonferanse etter Regjeringens krisemøte onsdag kveld.

Stefan Löfven

Spenninga var stor før pressekonferanse med Sveriges statsminister torsdag føremiddag. Han annonserte at han blir sittande, men vil gjere omrokkeringar i regjeringa.

Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB scanpix

Den svenske regjeringen vurderer å gå av og overlate makta til Alliansen og Moderaternas Anna Kinberg Batra fram til neste valg, sier kilder til Aftonbladet.

Onsdag kveld satt Regjeringen i krisemøte, og utsatte en planlagt pressekonferanse til torsdag formiddag.

– Vi har det ikke travelt. Det får ta den tiden det tar, sa Socialdemokraternas pressesjef Odd Guteland til Expressen like før kl.19 onsdag kveld.

Han ville ikke opplyse hvem som kom til å delta på pressekonferansen utenom statsministeren selv.

Samles i Rosenbad

De fire borgerlige opposisjonspartiene har varslet mistillitsforslag mot tre av Löfvens ministre, infrastrukturminister Anna Johansson, innenriksminister Anders Ygeman og forsvarsminister Peter Hultqvist.

Onsdag ettermiddag hadde et stort pressoppbud samlet seg utenfor Rosenbad i Stockholm, der statsminister Löfven har sitt kontor. I 15-tiden begynte statsrådene å ankomme Rosenbad til det som virket som et akutt regjeringsmøte som varte i flere timer.

Journalists and press photographers wait outside Rosenbad, the Swedish government headquarters, where ministers meet after the opposition united to demand no-confidence votes against three cabinet ministers, in Stockholm

PRESSEOPPBUD: Mange journalister samlet seg utenfor Rosenbad der den svenske statsministeren har sitt kontor onsdag ettermiddag. Noen avklaring om hva som skjer med regjeringen får de ikke får torsdag.

Foto: Tt News Agency / Reuters

– Jeg kan ikke kommentere avisenes spekulasjoner. Jeg har ikke gitt beskjed om noe sånt, og det har regjeringen heller ikke gjort, sa statsministerens pressesekretær Adriana Haxhimustafa.

IT-skandale

Bakgrunnen er omfanget av IT-skandalen som har blitt avdekket de siste ukene. Etter at datadriften ble satt ut kan identiteten til hemmelige svenske agenter kan ha kommet på avveie fra det svenske transporttilsynet.

Löfven kommenterte denne uken saken for første gang.

– Det som har skjedd er et havari, det er særdeles alvorlig. Det har utsatt Sverige og svenske borgere for risiko, sa Löfven under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Det svenske Vänsterpartiet sier at de vil støtte mistillitsforslag mot Anna Johansson, men ikke mot Anders Ygeman eller Peter Hultqvist. Partileder Jonas Sjöstedt mener at Alliansen, altså de borgerlige partiene som tidligere hadde regjeringsmakten, også må ta sin del av skylden. Han ber nå om en gransking av Alliansen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt