– May overlever trolig mistillitsavstemning

Parlamentet i Storbritannia skal onsdag ta stilling til Labours mistillitsforslag mot statsminister Theresa Mays regjering etter brexitnederlaget. May overlever trolig mistillitsforslaget, mener analytikere.

Se NRKs sending om Brexit dagen etter avstemningen

May led det største nederlaget i Parlamentet for en britisk regjering i moderne historie da brexitavtalen ble avvist med 432 stemmer mot 202.

Labour-leder Jeremy Corbyn fremmet kort tid etter et mistillitsforslag mot statsministeren. Avstemningen vil finne sted onsdag klokken 18.

– Dette er det største tapet noen regjering har lidd i dette huset siden 1920-tallet. Det er et katastrofalt nederlag for regjeringen, sa Corbyn etter brexitavstemningen.

Får opposisjonen flertall, betyr det at Storbritannia kan bli kastet ut i valgkamp allerede onsdag kveld.

Anti-brexit demonstrant etter kveldens avstemning

Anti-brexit demonstrant etter kveldens avstemning

Foto: Frank Augstein / AP

– Overlever mistillit

Men de fleste analytikere tror May overlever dagens mistillitsavstemning.

– Alle motstanderne av Theresa May i det konservative partiet kommer til å støtte henne i et mistillitsforslag, selv om de stemte mot avtalen i går, sier Jan Erik Mustad, universitetslektor ved Universitetet i Agder til NRK.

Statsministeren inntok en forsonende tone etter brexitfadesen i parlamentet. Hun lovet tverrpolitiske sonderinger i forsøket på å stable sammen en ny avtale. Selv forventer hun også å komme seirende ut av mistillitsavstemningen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Det nordirske unionistpartiet DUP og Mays egne partifeller i Det konservative parti var innbitte motstandere av Mays nå havarerte brexitavtale, men partiene ønsker imidlertid ikke en Labour-regjering. Dermed har regjeringen gode sjanser til å overleve mistillitsforslaget.

Også sentrale politikere i Labour tviler på at de får flertall:

– Vi kommer trolig ikke til å få stemmene vi trenger, sier parlamentsmedlem Barry Gardiner i Labour til BBC.

May kommer altså trolig til å fortsette i hvert fall noen dager som statsminister etter mistillitsforslaget.
– Så må hun komme tilbake med en plan B, fordi parlamentet har bestemt at etter tre dager, så må statsministeren returnere til underhuset for å legge fram en plan B, sier Mustad til NRK.

Men det er fortsatt høyst uklart om det finnes en plan B og i så fall hva den inneholder.

BRITAIN-EU/

Brexit-tilhengere utenfor det britiske parlamentet i går.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Slaktes av britiske medier

Til tross for at Mays regjering ikke ser ut til å være særlig truet av mistillitsforslaget, har britiske mediers dom over Mays brexitavtale med EU vært knusende.

«En komplett ydmykelse», skriver Daily Telegraph. «Brextinct», skriver Sun. «No deal, no hope, no clue, no confidence», lyder dommen fra Daily Mirror.

Hva som skjer videre, er fullstendig i det blå. Den uavklarte situasjonen har fått frykten til å øke for «no deal», det vil si et kaotisk scenario der Storbritannia krasjer ut av EU uten å ha noen avtale på plass.

– Med avstemningen har risikoen økt for en uordnet uttreden, advarer EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.

– Tida er nesten ute, sier han.

Den tyske økonomiministeren, Peter Altmaier, sier at EU har vært klar på at det ikke er rom for endringer i avtalen som det britiske parlamentet stemte nei til i går, skriver nyhetsbyrået AFP.

En av de mest sentrale personene bak kampanjen for å forlate EU og tidligere leder av Uavhengighetspartiet i Storbritannia (UKIP), Nigel Farage, tror det er stor sannsynlighet for at det blir en ny folkeavstemning om brexit.

– Jeg frykter og tror at vi styrer mot en utsettelse og muligens en ny folkeavstemning, sier Farage, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

BRITAIN-EU/

Tilhengere og motstandere samlet seg utenfor parlamentet i forbindelse med brexit-avstemningen i går.

Foto: HENRY NICHOLLS / Reuters

Pessimistisk Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron sier på sin side at han ikke tror at EU kan reforhandle en ny avtale med Storbritannia.

– Jeg tror virkelig ikke på dette fordi vi allerede har strukket oss så langt vi kunne. Britiske ledere må finne ut av dette selv, og jeg ønsker dem lykke til, sa Macron.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) uttaler at Norge er godt forberedt på et «no deal»-scenario.

– Men det er fortsatt mulig å få flertall for en løsning som innebærer at Storbritannia forlater EU med en avtale, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt