Mistet nevøen til IS som barnesoldat

URFA (NRK): – Han er blitt et monster som jeg ikke kjenner igjen, sier onkelen til NRK om gutten som ble barnesoldat for IS. 15-åringen har vært med på henrettelser, og er en av mange som læres opp i ideologi og voldsbruk i egne leire.

Onkel om nevø som ble vervet som barnesoldat i Syria

GITT OPP: Onkelen føler at han har mistet nevøen helt, og har nærmest gitt opp å få tilbake den fine gutten han var. Bildet her viser en IS-markering med flere barn som NRK har fått tilgang til etter at det ble smuglet ut fra Syria.

Flere kilder NRK møter i den tyrkiske byen Ufra ved grensen til Syria, bekrefter hvordan IS bruker barn som brikker i sin ekstremt voldelige kamp for et islamsk kalifat.

En av dem er en mann som mistet nevøen sin til terrorgruppen, og nesten mistet sin egen sønn. Anonymt velger han å fortelle hva barna blir dratt inn i uten at de nødvendigvis er klar over det på forhånd.

Onkel til barnesoldat holder mobiltelefon

KONTAKT: Onkelen har hatt kontakt med nevøen sin også etter at han ble vervet av IS via telefon.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Da sønnen til min søster meldte seg til IS var han ikke klar over hva han var med på, sier guttens onkel.

Gutten var bare 15 år da han ble rekruttert av IS i byen Raqqa. Byen regnes som Den Islamske stat (IS) sitt hovedsete. I byen ligger shariaskoler tilknyttet organisasjonen, som i tillegg til religion også driver militær trening av barn.

HIstoriene om hva nevøen er med på og lærer på disse stedene gjør onkelen opprørt – for å si det mildt.

Trener barn på halshugging

På shariaskolen i en egen leir i Raqqa, kalt Zarqawis løveunge-leir, skal rundt 30 barn hver uke være ferdig med det IS definerer som nødvendig trening for de som skal ut i kamp.

Den voksne syriske mannen har fått høre på telefon fra nevøen sin hvordan 15-åringen var en av ti som ble plukket ut for å gjennomføre henrettelser.

– I det øyeblikket han hadde kniven på strupen til en person tenkte han at det kanskje var hans egen bror som lå der. Broren har vært bortført av IS i ett og et halv år nå, sier onkelen.

Flere kilder NRK har snakket med beskriver hvordan terrorgruppen IS lærer barn å drepe.

NB! Det advares mot stertk innhold i videoen.

Gutten skal ha reagert sterkt etter å selv ha blitt bøddel i en IS-leir.

15-åringen måtte drepe menn som var bundet og hadde hette over hodet. Hvis ikke kunne han selv risikere sanksjoner, i verste fall døden.

I ettertid skal gutten ha deltatt i kampene om Kobani på IS' side. Nå kjenner ikke onkelen ham igjen når han får tak i ham på telefonen.

– Etter det som har skjedd er han – den gutten, den glade gutten, den sosiale gutten – blitt til en annen person. En ny maskin. En av IS sine drapsmsaskiner, som brukes til å drepe folk, folkefordrivelse, arrestasjoner og drap, sier onkelen til NRK.

Barn bærer hode etter halshugging

HENRETTELSER: I Syria lar IS barn delta i henrettelser, og NRK har fått tilgang til bilder som er smuglet ut av landet.

Han snakket med nevøen like før han møtte NRK til intervju.gjorde intervjuet med onkelen hadde han snakket med gutten. Det han fikk høre gjorde ham mer bekymret for 15-åringen enn noensinne.

– Håpet er der om å få ham tilbake, men etter å ha hørt han i dag på telefonen tror jeg ikke det er en vei tilbake. Jeg tror det er slutt for min nevø – jeg håper bare ikke flere blir vervet, sier en fortvilet onkel.

Økt bruk av barnesoldater

Historien er ikke unik.

Ut fra Syria og Irak kommer det forferdelige historier om barn helt ned i 10-årsalderen som verves av voldelige grupper og utnyttes.

Historiene inkluderer også barn som blir selvmordsbombere etter å ha gått på de ideologiske skolene med blanding av ekstremistisk religion og militær trening.

Fred Abrahams

VISER FRAM FORBRYTELSER: Fred Abrahams hos Human Rights Watch forteller at IS ikke prøver å skjule krigsforbrytelsene de gjennomfører, som bruk av barnesoldater.

Foto: Human Rights Watch

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har gjort en omfattende undersøkelse av bruken av barn i Syria-konflikten.

De fant bevis for at barn både hadde vært snikskyttere, kjempet i offensiver, bemannet veisperringer, behandlet skadde og vært kurerer helt ut til fronten med ammunisjon og andre varer mens kampene raser.

– Mange ulike væpnede grupper i konflikten bruker barn som soldater, noe som er et klart brudd på fundamentale internasjonale lover. IS og andre mer ekstreme grupper har faktisk økt sin praksis med å rekruttere barn, sier spesialrådgiver Fred Abrahams i Human Rights Watch til NRK.

Human Rights Watch har gjennom sine undersøkelser intervjuet 25 barn som har deltatt i krigen i Syria.

Han forteller at gruppene mener barn har spesielle egenskaper.

– Barna blir ofte brukt som kurerer og speidere. For de blir ikke automatisk mistenkt for å være en del av de militante gruppene, og kan derfor lettere komme seg uforstyrret fram, sier spesialrådgiveren.

Vet ikke hvor mange

Barna forteller om svært sterk ideologi som gjennomsyrer hele bevegelsen til IS. Da er også barna ekstra viktig fordi det er et moment av å bygge et kalifat for fremtiden.

– Barna fortalte oss om en ekstrem ideologi der kampen for kalifatet er det aller viktigste. En kamp de skal være villige til å dø for, sier spesialrådgiver Abrahams i Human Rights Watch.

– Stemmer historiene om militære treningsleire for barn med det dere hører?

– Vi har også hørt de meldingene, og vi tror de er sannsynlige. Samtidig kan vi ikke bekrefte det og si det er bevis. For vi har ikke intervjuet barn som har rømt fra en slik leir eller andre øyenvitner, svarer Fred Abrahams.

Ingen vet hvor mange barnesoldater som kjemper i Syria og Irak.

Human Rights Watch peker likevel på ett tall i sin rapport om rekruttering av barnesoldater, «Maybe We Live and Maybe We Die».

En oversikt over drepte i konflikten viser at 229 «ikke-sivile barn» per november skal være drept i Syria, ifølge Violation Documentation Center.

Men også de som ikke dør blir skadet enten fysisk eller psykisk.

– Dette er barn ned i 10-11 år som egentlig skal ha lange liv foran seg. Det de opplever vil prege dem resten av livet, og dette påvirker da også hele land som Syria og Irak. Landene vil slite med å bygge demokrati og samhold med så mange skadede barn, sier Abrahams.

En gutt i 15-16-årsalderen forteller Human Rights Watch om hvordan han har deltatt i kamper for både Jabhat al-Nusra og IS.

BARNESOLDATINTERVJU: NRK har fått tillatelse til å bruke videoopptak fra ett av intervjuene med barnesoldater som Human Rights Watch har gjort. Gutten var fortsatt involvert i krigshandlinger da han ble intervjuet av HRW.

– De var 13,14 år og yngre

Totalt har Human Rights Watch (HRW) intervjuet 25 barnesoldater og tidligere barnesoldater.

Barna er intervjuet i flyktningleire utenfor Syria og via nett der HRW har hatt kontakter inne i Syria.

Flere forteller om svært unge barn på treningsleirene til de væpnede gruppene.

– Det var så mange der under 18 år. Det var barn der som var yngre enn meg. de var 13-14 år og yngre, sier en gutt som var 15 år gammel da han deltok på en av IS sine treningsleire.

Han startet med å delta i demonstrasjoner mot regimet. Demonstrasjonene ble angrepet av politiet og pro-Assad-militser.

Da bestemte han seg for å verve seg til den Frie syriske hæren (FSA), ifølge Human Rights Watch.

Da han oppholdt seg ved veisperringer møtte han så opprørsgruppene.

– De tok over kontrollpunktet, og jeg likte hvordan de oppførte seg og så ut. Derfor ble jeg med dem og reiste til en treningsleir ved Aleppo, forteller gutten til menneskerettighetsorganisasjonen.

Han gjennomgikk hard trening, og fikk etter hvert utlevert automatvåpen.

Etter dette har han kjempet sammen flere ulike opprørsgrupper i flere kraftige kamper nord i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt