Mistet broren i synagoge-angrepet – føler ikke sinne

JERUSALEM (NRK): – Jeg ble fylt av tristhet, og så husker jeg nesten ikke mer, sier David Kopinsky etter at broren ble drept i synagoge-angrepet i Jerusalem.

David Kopinsky

David Kopinsky sier det tok lang tid før han forsto at broren var blant de drepte i synagoge-angrepet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det er sørgebønn her i Kehilat Bnei Torah-synagogen i Jerusalem. Synagogen er fylt til randen med ortodokse jøder. Kvinner kledd i lange skjørt, skjorte og genser på balkongen hvor de er skjermet fra å kikke ned på den mannlige delen. Der står menn tett i tett, mange av dem ikledd hvite sjal, slike flere av de drepte i synagoge-angrepet tirsdag også var.

En av dem var 43 år gamle Aryeh Kopinsky.

Noen hundre meter unna sitter hans bror David og forsøker å forstå hva som hendte.

– Det føles som det er uendelige lenge siden, tiden er annerledes i disse situasjonene, forteller han da NRK treffer ham utenfor brorens leilighet hvor familien nå er inne i sine ukeslange sørgeperiode, kalt «shiva» på hebraisk.

Det tok lang tid før han skjønte at broren var blant de drepte.

– Broren min pleide å be ved soloppgang hver dag. Det var slik han pleide å gjøre det. Det er bedre å be tidlig enn sent. Vi trodde ikke han kunne ha vært der.
Men denne dagen var han forsinket.

Kontaktet fra hele verden

Det var klokken sju om morgenen de to palestinske gjerningsmennene tok seg inn i synagogen, utkledd som ortodokse jøder. De to var fettere fra Øst-Jerusalem og jobbet på en butikk i nabolaget. De rakk å drepe fire menn fra synagogen og en politimann før de selv ble tatt av dage. De brukte en kjøttøks og et skytevåpen.

De etterlot seg ikke noen forklaring på hvorfor de angrep, ikke noe filmet testament og da jeg spurte deres onkel om hva han trodde svarte han okkupasjon, at de følte seg trengt inn i et hjørne, at det var så mye uro rundt Al-Aqsa-moskeen.

Joøder samlet i bønn i Kehilat Bnei Torah-synagogen

Jøder samlet i bønn i Kehilat Bnei Torah-synagogen fredag.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Det tok kanskje to og en halv time før David Kopinsky skjønte at broren var blant de drepte.

– Jeg ble fylt av tristhet, og så husker jeg nesten ikke mer. Jeg tenkte på foreldrene våre, hvordan de skulle reagere.

Angrepet skjedde i den israelske delen av Jerusalem, men både David og foreldrene bor i kolonier på den okkuperte Vestbredden. Det tok tid før de fikk samlet seg hjemme hos enken og de nå fem fedreløse barna. Det var kaos overalt og lange bilkøer, men til slutt fant familien Aryeh på likhuset.

David insister på at han ikke føler sinne.

– Jeg er definitivt ikke sint. Det er meningsløst. Jeg investerer mine følelser i det gode jeg kan se og all godheten vi nå føler rundt oss. Den jødiske nasjonen er utrolig. Vi har blitt kontaktet av mennesker fra hele verden, forteller han.

Angrep under bønnen

Fredagsbønnen i Jerusalem gikk stort sett rolig for seg, men senere ble en gruppe jøder på vei til kveldsbønn angrepet av palestinere, ifølge israelsk politi.

Angrepet skjedde i Øst-Jerusalem, nær Oljeberget. En mann ble knivstukket i ryggen og en annen ble angrepet med en stump gjenstand, trolig en jernstang, ifølge politiet. De to skal ha blitt lettere såret i angrepet.

I motsetning til en rekke andre fredager ble det ikke lagt noen restriksjoner på adgangen til al-Aqsa-moskeen i Øst-Jerusalem fredag. Muslimer i alle aldre fikk mulighet til å delta i de ukentlige fredagsbønnene.

Rundt 40.000 deltok i bønnen, opplyser moskeens leder Amr Kaswani.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt