Hopp til innhold

Mistenkt ranspilot sier han var dopet

Piloten som er mistenkt for å ha flydd helikopteret i helikopterranet i Stockholm sier han krasjet en bil i narkorus da ranet fant sted.

I september i fjor gjennomførte ranere væpnet med automatvåpen et sjokkran av en verdisentral i Stockholm. Ranerne landet på taket av verdisentralen og knuste et takvindu for å komme inn i lokalene.

Les også: – Jeg har dårlig samvittighet
Les også: Millionbeløp framleis borte
Les også: Ranet 39,1 millioner med helikopter

Torsdag måtte mannen som er mistenkt for å ha flydd ranshelikopteret forklare seg for dommeren etter at én av ransdeltakerne innrømmet skyld da rettssaken begynte.

Den mistenkte piloten holder imidlertid på sin uskyld.

Krasjet i narkorus

Han sier han kjørte Stockholm rundt for å finne kokain, og at han var innblandet i en kollisjon minutter før ranet fant sted på en annen kant av den svenske hovedstaden.

Det fester aktoratet liten liten eller ingen lit til. De mener ulykken er fingert for å skaffe den mistenkte piloten alibi.

Samtidig melder den svenske avisen Aftonbladet at den mistenkte pilotens advokat, Leif Silbersky, at forsvaret kommer til å føre to vitner som politiet har knuslet bort under etterforskningen.

Disse to skal, etter det Silbersky anfører, styrke den mistenkte pilotens sak.

– Jeg mener det er en skandale at de eneste to vitnene til ulykken har falt mellom stolene. Vitneskildringer er en ferskvare, og aktoratet har ingen god forklaring på hvorfor det har blitt slik, sier han til avisen.

Innrømmet deltakelse

Under mandagens rettsmøte har en 31-åring innrømmet at han har vært med på ranet.

– Han erkjenner bare grovt tyveri. Ifølge den forbryterplanen han ble presentert før ranet, skulle det ikke finnes personer i verdipapirsentralen, sier 31-åringens advokat Peter Lindqvist til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kort varsel

Raneren nekter imidlertid å forklare seg om hvem som vervet ham til det brutale ranet. Han sier at han ble tatt med på ranet bare dager før det skulle finne sted fordi han måtte erstatte et annet medlem av banden.

Video nsps_upload_2009_9_23_21_45_39_2360.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Min klient så ingen mennesker inne i lokalet. Etter at han fikk vite at det faktisk var mennesker der, har han hatt dårlig samvittighet og følt seg dårlig på grunn av det han har vært med å påføre de ansatte som var til stede, sier advokaten, ifølge den svenske allmenkringkasteren Sveriges Radio.

Stort utbytte

Ranerne slo til mot verdipapirsentralen luftveien. De hadde stjålet et helikopter som de landet på taket til sentralen. Deretter tok de bevæpnede ranerne seg inn i lokalene gjennom en takluke i ren kommando-stil.

– Et par tusenlapper til eller fra, men 65 millioner er summen, sier politikilden til den svenske avisen Expressen.

Seks av de mistenkte ble arrestert en knapp uke etter ranet. Da de ble tatt, fant politiet blant annet flybiletter til Asia som skulle brukes bare timer etter at politiet hadde slått til.

– Det spiller ingen rolle om de erkjenner straffskyld. De er kjørt, fullstendig røyket ut, sa en kilde ved rikskriminalpolitiet til Expressen den gangen.

SISTE NYTT

Siste nytt