Mistenkt krigsforbryter arrestert

En mistenkt serbisk krigsforbryter, som skal ha drept over 100 personer mellom 1992 og -95, er arrestert i Spania.

Veselin Vlahovic

Veselin Vlahovic er i dag arrestert i Spania.

Foto: Balkan Investigative Reporting Network

Vlahovic ble arrestert nær hjemmet sitt i byen Altea, sør-øst i landet, opplyser det spanske innenriksdepartementet.

Etterlyst i mange år

Veselin Vlahovic, som fikk tilnavnet «Batko», har vært etterlyst etter krigsforbrytelser i Grbavica-distriktet i Sarajevo, der han skal ha stått for drapene på flere bosniske og kroatiske sivile.

Batko likte aller mest å kjøre bil og drepe muslimer. Han likte imidlertid også å slå dem, men ville bare gjøre det foran andre, for å vise fram evnene og bokse-teknikken sin.

Bozidar Debelonogic i boken «Balija» fra 1997

Vlahovic har vært en fri mann i mange år. Etter å ha sonet en dom for vold og kriminelle handlinger i Montenegro, rømte han i 2001 fra fengselet.

Myndighetene i Montenegro opprettet da en etterforskning mot ham over mistanke om at han hadde deltatt i krigsforbrytelser i Bosnia og Herzegovina.

Arrestasjonsordre fra både Bosnia og Herzegovina, og Montenegro har så langt mislyktes, fram til i dag.

– Drap, tortur og voldtekter

«Batko» skal ha stått for flere drap, tortur, bortføringer og voldtekter under krigen i Bosnia og Herzegovina mellom 1992 og -95.

Han var sterkt fryktet i Grbavica, skriver Human Rights House Foundation .

En tidligere ansatt ved det serbiske demokratiske partiet, SDS, skal ha beskrevet Vlahovic som et «bevæpnet monster».

– Hver gang han dukket opp, frøs jeg til is, forteller en kvinne fra Grbavica. Når jeg snudde meg og fikk øye på ham, døde jeg nesten, men ble levende igjen etter at han var dratt.

– Likte å kjøre bil og drepe muslimer

Forfatteren Bozidar Debelonogic, tidligere soldat fra Grbavica, har viet et helt kapittel i boken «Balija» til Vlahovics blodige påfunn.

Han beskriver en drapsmann som gjennomførte sine forbrytelser helt uten motforestillinger.

Han torturerte og drepte muslimer, men hver gang på en ny måte. Han gjennomførte fysiske og mentale eksperimenter

Bozidar Debelonogic i boken «Balija» fra 1997

Les også: Karadzic-rettssaken utsatt igjen

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt

Øst-Sibir: Ufattelige mengder is etter underkjølt regn

MOSKVA (NRK): En av verdens mest spesielle broer er stengt fordi den er dekket med flere centimeter tykk is. I Vladivostok i Øst-Sibir er det fullt kaos etter at regionen ble rammet av uvær og underkjølt regn.

Frykter skogbranner etter rekordvarm november

40 prosent av øya Fraser Island i Australia, som står på Unescos verdensarvliste, er ødelagt av en skogbrann. Samtidig nærmer landet seg varmerekorder.