Hopp til innhold

– Jeg har dårlig samvittighet

Én av de ti tiltalte i det såkalte helikopterranet i Stockholm innrømmer at han var med på ranet.

Under dagens rettsforhandlinger har 31-åringen endret sin forklaring og innrømmet at han er én av ranerne som var med inn i tverdipapirsentralen til sikkerhetsselskapet G4S da denne ble ranet 23. september i 2009.

Les også: Ranet 39,1 millioner med helikopter
Les også: To fengslet etter helikopterran
Les også:
– Pengene er borte for alltid

– Han erkjenner bare grovt tyveri. Ifølge den forbryterplanen han ble presentert før ranet, skulle det ikke finnes personer i verdipapirsentralen, sier 31-åringens advokat Peter Lindqvist til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kort varsel

Raneren nekter imidlertid å forklare seg om hvem som vervet ham til det brutale ranet. Han sier at han ble tatt med på ranet bare dager før det skulle finne sted fordi han måtte erstatte et annet medlem av banden.

– Min klient så ingen mennesker inne i lokalet. Etter at han fikk vite at det faktisk var mennesker der, har han hatt dårlig samvittighet og følt seg dårlig på grunn av det han har vært med å påføre de ansatte som var til stede, sier advokaten, ifølge den svenske allmenkringkasteren Sveriges Radio.

Stort utbytte

Ranerne slo til mot verdipapirsentralen luftveien. De hadde stjålet et helikopter som de landet på taket til sentralen. Deretter tok de bevæpnede ranerne seg inn i lokalene gjennom en takluke i ren kommando-stil.

– Et par tusenlapper til eller fra, men 65 millioner er summen, sier politikilden til den svenske avisen Expressen.

Seks av de mistenkte ble arrestert en knapp uke etter ranet. Da de ble tatt, fant politiet blant annet flybiletter til Asia som skulle brukes bare timer etter at politiet hadde slått til.

– Det spiller ingen rolle om de erkjenner straffskyld. De er kjørt, fullstendig røyket ut, sa en kilde ved rikskriminalpolitiet til Expressen den gangen.

Video nsps_upload_2009_9_23_21_45_39_2360.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Slik gjennomførte de ranet.

Skulle kvitte seg med gjeld

Men nå har altså den raneren som på overvåkingsvideoen bar hvite sko og et automatvåpen innrømmet at han var med på udåden.

Han har forklart at han bar våpen for å forsene politiets respons ettersom de kunne følge dramaet fra sekund til sekund gjennom verdipapirsentralens videoovervåking.

Politiet har også funnet DNA og blod som knytter 31-åringen til ranet.

Mannen oppgir at han ble med for å kvitte seg med gjeld, og at han ikke kjente de andre to som var med inn i sentralen.

Han har også forklart at han ikke kjenner piloten som fløy helikopteret.

Dømt flere ganger

Mannen som nå har innrømmet delaktighet ble tatt i Den Dominikanske republikk 13. januar i år. Han skal, ifølge den svenske avisen Aftonbladet, ha vært dømt flere ganger tidligere.

Blant annet for ranet av det svenske Nationalmuseet i år 2000. Den gang stormet tre væpnede menn inn i museet og stjal to malerier av Renoir og ett av Rembrandt.

SISTE NYTT

Siste nytt