Mistenker IS for terrorangrepet i Ankara

Det skal ha blitt tatt DNA-prøver av familiene til 16 personer, som knyttes til et IS-nettverk i Ankara. Tyrkias statsminister utpeker IS som hovedmistenkt bak helgens blodige terrorangrep.

Ahmet Davutoglu

ETTERFORSKER SAKEN: - Arbeidet med å identifisere likene av de to mannlige terroristene som utførte selvmordsangrepet, fortsetter, heter det i en uttalelse fra statsminister Ahmet Davutoğlus kontor søndag.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters/NTB Scanpix

Sorg og sinne preger Tyrkia etter lørdagens terrorhandling i Ankara. Samtidig jobber tyrkiske myndigheter på spreng med å finne ut hvem som står bak de to bombene, som så langt har kostet 97 menneskeliv.

Ifølge Ahmet Davutoğlu var det to mannlige selvmordsbombere som sto bak angrepet mot fredsmarkeringen i hovedstaden.

Regjeringen og sikkerhetstjenesten har allerede gått langt i å legge skylden på Den islamske staten (IS). Mandag sier Davutoğlu at IS er hovedmistenkt etter bombeangrepet.

Statsministeren sier i et intervju med den tyrkiske TV-stasjonen NTV at angrepet var et forsøk på å påvirke utfallet av valget om drøyt to uker.

To eksplosjoner i forkant av en fredsdemonstrasjon i Tyrkias hovedstad Ankara skal ha drept minst 30 personer og skadet over 100. "Dette er en blodig plass" synger disse kurdiske demonstrantene like før eksplosjonen.

EKSPLODERTE: Demonstrantene roper «Dette er en blodig plass». Så eksploderer det.

Har tatt DNA-prøver av mistenkte

Ifølge avisen Hürriyet har familiene til 16 navngitte personer, som knyttes til et IS-nettverk i Ankara, avgitt DNA-prøver. Dette miljøet har kodenavnet «Veverne»

Resultatene skal sammenlignes med DNA-ene til tolv av de omkomne, som ennå ikke er blitt identifisert.

Arrangørene bak fredsmarsjen var regjeringsmotstandere på den tyrkiske venstresiden og i fredsbevegelsen. Tilhengere av det prokurdiske partiet HDP var blant 14.000 mennesker som deltok i demonstrasjonen.

Tusenvis samlet seg i Ankara

ANKARA: Tusenvis av mennesker samlet seg søndag i Ankara sentrum for å sørge over de mange som ble drept og såret i angrepet mot en fredsmarsj dagen før.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

– Angrepet knyttes til «Veverne»

HDPs partileder Selahattin Demirtaş sa i en uttalelse at angrepet er barbarisk og grotesk og en fortsettelse av angrepene i Suruç og Diyarbakır.

Det var i sommer at 33 mennesker ble drept av en selvmordsbomber i grensebyen Suruç.

Angrepet skal den gang ha blitt gjennomført av en person tilknyttet terrorgruppen Den islamske staten (IS). Hürriyet skriver at broren til den hovedmistenkte skal være medlem i «Veverne» i den sørøstlige byen Adıyaman.

Nå mener sikkerhets- og etterretningsstyrker at den samme gruppen også kan stå bak angrepet i Ankara.

Familie til drepte under fredsmarsjen

SORG OG SINNE: Familie til drepte under fredsmarsjen i Ankara lørdag, gikk ut i gatene søndag for å vise sin sorg. Mange viste også sitt sinne mot tyrkiske myndigheter.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters/NTB Scanpix

– Klandrer regjeringen

HDP hevder så mange som 128 ble drept i angrepet. De mener partiets medlemmer var målet for angrepet. De var samlet for å demonstrere mot den eskalerende volden mellom regjeringen og kurdiske PKK-militante.

Det prokurdiske partiet og andre regjeringsmotstandere har anklaget tyrkiske myndigheter for å være medansvarlig for blodbadet. Regjeringen benekter dette.

Davutoglu sier mandag at nødvendige skritt vil bli tatt dersom det skulle vise seg at sikkerhetssvikt kan ha bidratt til bombeangrepet.

SISTE NYTT

Siste nytt