– Han var så snill og åpenhjertig

AMSTERDAM (NRK): Dødsbudskap spredde seg i sosiale medier i Nederland fredag. Elever fikk vite på Facebook at de hadde mista læreren sin.

Camilla Rahebi

Camilla Rahebi (t.h.) sammen med lillesøsteren sin. De holder seg oppdatert på Facebook.

Foto: Margrete Konstad / NRK

– Han var en så god lærer. Han var en morsom fyr og spøkte alltid med elevene, sier Camilia Rahebi (18) til NRK.

Hun gikk ut fra ungdomsskolen for to år siden, men mange av vennene hennes går fortsatt på skolen, dit en av lærerne skulle tilbake til etter en ferie i Asia, ifølge Rahebi.

På ferie med kjæresten

Hans Vaan Raalte.

Hans Vaan Raalte sier til NRK at han gråt inni seg da han fikk høre om flystyrten. – Det kunne vært meg og kona mi, vi fløy samme rute for to uker siden, sier han til NRK.

Foto: Margrete Konstad / NRK

– Han dro på ferie med kjæresten sin, og så plutselig bare skjer det. Det er vanskelig å forstå, sier Rahebi.

Navnet på de døde i flystyrten er ennå ikke frigitt. Men på Facebook-sider i Nederland er flere av ofrene navngitt for lengst.

– Man tror jo alltid at slike ting bare hender folk langt unna, som man ikke kjenner. Men nå flyter hele Facebook og Twitter over med meldinger om flystyrten. Folk skriver «hvil i fred» og slike ting, sier hun.

Rahebi sier elever snakker godt om læreren på Facebook i dag.

– De sier at han var åpenhjertig, og at alle som ville snakke kunne komme til ham. Det er trist at han er borte, sier hun.

Triste og sjokkerte

Ingen av nederlenderne NRK snakker med i Amsterdams gater fredag kveld er opptatt av å fordele skyld. Alle sier derimot at de er triste og sjokkerte over det som har skjedd.

Hans Van Raalte bor like utafor Amsterdam. Han fløy samme rute som flyet som krasja for to uker siden.

Harry Debeer.

Harry Debeer var en av dem som skrev i kondolanseprotokollen i kveld.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

– Jeg ble svært følelsesmessig da jeg hørte om krasjen. Jeg tenker jo at det kunne vært meg og min kone, sier han til NRK.

Vaan Raalte sier at han tenkte på uroen i Ukraina da han fløy over ukrainsk luftrom for to uker siden.

– Jeg ble letta da vi var kommet forbi Ukraina, for jeg visste jo at det var uro der. Det kunne vært meg, og det er ikke noe jeg kunne gjort fra eller til, sier han.

Kondolanseprotokoll

Ved flyplassen i Amsterdam ble det lørdag kveld lagt ut en kondolanseprotokoll. Flere ville legge igjen sin hilsen.

– Jeg skrev at dette er en av de mørkeste dagene i Nederlands historie, sier Harry Debeer til NRK.

Han er fra Nederland, og har en jobb som gjør at han flyr ofte. Han flyr ofte den samme ruta som flyet som styrta.

Amerikanske Mike Berger skriver i kondolanseprotokollen.

Mike Bergers, en amerikansk turist som oppholdt seg ved flyplassen Schiphol i Amsterdam lørdag, var blant dem som skrev i kondolanseprotokollen.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

– Likevel blir jeg ikke redd. Jeg vet hvor mange fly som er i lufta hver dag, og hvor liten sjanse det er for at noe slikt skjer, sier Debeer til NRK.no.

– Ser sorgen i øynene

Mike Bergers, en amerikansk turist som oppholdt seg ved flyplassen Schiphol i Amsterdam i dag, var blant dem som skrev i protokollen.

– Jeg kom hit for å skrive at jeg var lei meg. Jeg vet ikke hva annet jeg kan gjøre eller si nå, sier han til NRK fredag kveld.

Han kjente ingen av dem som omkom, men sier han ser sorgen i øynene på folk i Nederland. Bergers sier han som flypassasjer i framtida vil tenke mer over hvilken rute flyet tar for å komme til målet.

– Dette har fått meg til å lure på hvorfor det ikke er begrensa tilgang til enkelte luftrom. Det er rart at man får fly over land hvor det er uro, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt