Protesterer for sjette natt på rad etter tenåringsdrap

Det har igjen vært uro og sammenstøt i Ferguson i Missouri. Politiets påstander om at 18 år gamle Michael Brown var ransmistenkt har gjort mange sinte.

Politiet har frigitt overvåkingsvideoen av at Michael Brown stjeler sigaretter.

Politiet har frigitt overvåkingsvideoen av at Michael Brown stjeler sigaretter.

Demonstranter beskytter butikker fra plyndring

Demonstranter beskytter butikker fra plyndring.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Protestene startet fredelig fredag kveld, men etter midnatt støtte politi og demonstranter sammen utenfor kjøpesenteret der tenåringen ble drept, melder Ap.

Ron Johnson i Missouri-politiet sier demonstrantene kastet steiner mot politiet som svarte med tåregass.

Ifølge VG er det meldt om skyting i byen. Flere nyhetsbyråer og tv-stasjoner rapporterer at flere butikker være plyndret. Twitterbrukere melder også at politiet har brukt tåregass mot en folkemengde utenfor et gatekjøkken.

Demonstrasjon St. Louis

Demonstranter med plakater gikk ut i gatene i natt.

Foto: Joshua LOTT / Afp

En overvåkingsvideo som politiet har frigitt viser hvordan det som angivelig er Brown stjeler sigaretter fra en butikk mens butikkinnehaveren forsøker på stanse ham.
Her ser du Michael Brown går inn i kiosken sammen med sin venn. Før Brown stjeler en pakke sigaretter, forsøker de å forlate butikken. Men mannen bak kassa forsøker å stoppe dem. Brown truer mannen og deretter går de ut døra.

Minutter etterpå blir den 18 år gamle afroamerikaneren skutt og drept av en politimann.

Familien til den drepte 18-åringen beskylder politiet for å sverte gutten og kaller det en avledningsmanøver.

Drapet på Michael Brown har utløst store demonstrasjoner i Ferguson. Mange demonstranter hevder rasisme er den underforliggende årsaken og at Brown ble skutt fordi han var afroamerikaner.

Se video fra demonstrasjonene tidligere fredag kveld.

Politiet i Ferguson vokter demonstrasjon

RUSTET: Politiet i Ferguson vokter en demonstrasjon etter politiskytingen i byen. Hendelsen har vakt sterke reaksjoner i deler av St. Louis, og i flere dager har store menneskemengder trukket til gatene for å demonstrere. Også i Miami, Los Angeles og New York har det vært støttedemonstrasjoner.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Drapet i byen Ferguson har vakt sterke reaksjoner i en rekke delstater i USA. Menneskemengder har trukket ut til gatene for å markere at Brown er et uskyldig offer for rasistisk motivert politivold, og politiet har svart med tåregass og gummikuler.

På en pressekonferanse fredag offentliggjorde politiet i Ferguson både navnet på politimannen og overvåkningsvideoen fra butikken, noe som setter sinnet i kok igjen.

– Michael Browns familie er mer enn rasende for den utspekulerte måten politiet har stykket opp informasjonen. Det er tydelig at dette er ment som et karakterdrap på sønnen etter den brutale henrettelsen av ham i fullt dagslys, sier familiens advokat i en uttalelse til NBC.

  • Les hele uttalelsen her

Mistro til politiets arbeid

Tidligere har politiet uttalt at Brown ble stoppet av politiet fordi han var mistenkt for ranet av butikken, men på pressekonferansen sa politiet at betjenten var uvitende om ranet.

Han stoppet Brown fordi han gikk midt i veien og blokkerte trafikken, og betjenten skal deretter ha forsøkt å få ham med inn i en politibil. Dermed er det ingen direkte link mellom de to hendelsene, ifølge politiet.

Vennen til Brown har en annen side av historien.

Button med støtte til Michael Brown

STØTTE: Mange har valgt å vise sin støtte til 18-åringen som ble skutt og drept av politiet.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

– Betjenten beordret ham til å slutte å gå midt i veien. Så forsøkte han å ta Michael inn i politibilen, men da tar betjenten opp våpenet og skyter ham. Samtidig som Michael holder hendene opp, ifølge Sky News.

Timingen for offentliggjøringen framstår som svært provoserende for mange i lokalbefolkningen, og bidrar til sterk mistro til lokalpolitiet.

– Politiet forsøker å rettferdiggjøre drapet

Tidligere har også politiet uttalt at Brown ble skutt og drept under en krangel om et skytevåpen, men omstendighetene er uklare.

Ifølge øyenvitner var Michael ubevæpnet, og han ble skutt etter å ha hevet hendene over hodet. Politiet har senere bekreftet at 18-åringen var ubevæpnet.

Demonstranter i Ferguson

OVERGIVELSE: Demonstrantene har valgt å løfte hendene i været for å illustrere hva Michael Brown gjorde før han ble skutt.

Foto: Scott Olson/Getty Images / AFP

Familien til Brown reagerer sterkt, og mener politiet forsøker å rettferdiggjøre drapet.

– Det er ingenting, basert på fakta vi har fått, som kan rettferdiggjøre et drap når barnet holder opp hendene, som er et signal om overgivelse, skriver familien videre i uttalelsen.

Politibetjenten er tatt ut av tjeneste mens saken etterforskes.

– Var ikke informert om navnet og bildene

Hvorfor politiet velger å navngi betjenten er ikke klart. Tidligere har politiet nektet å offentliggjøre navnet på politimannen, blant annet fordi han har mottatt drapstrusler.

Politimann Ron Johnson

Konstabel Ron Johnson har nå ansvaret for sikkerheten rundt demonstrasjonene

Foto: Jeff Roberson / Ap

Sjefen for Missouri State Highway Patrol, Ron Johnson, som nå har ansvaret for sikkerheten rundt demonstrasjonene, sier han ikke var informert om at politiet skulle offentliggjøre navnet på politimannen og overvåkingsvideoen.

Drapet har ført til en diskusjon om bevæpning av politiet. Den republikanske senatoren Rand Paul, som vurderer å stille som presidentkandidat om to år, krever nå en full gjennomgang av politiets tilgang til våpen i USA.

Også president Barack Obama har kommentert hendelsen.

– Dødsfallet til Michael Brown er hjerteskjærende, og Michelle og jeg sender våre dypeste kondolanser til hans familie i denne svært vanskelige tiden, sa presidenten i en uttalelse fra sitt feriested Martha's Vineyard.

Demonstranter i Missouri

RØYKBOMBER: Politiet forsøkte å splitte opp gruppen med tåregass og røykbomber, men demonstrantene svarte politiet med å kaste røykbomber tilbake.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt