Mislykket rakettest i Nord-Korea

Samtidig som eksperter frykter full krig og spenningen ved Koreahalvøya øker, forsøkte regimet å gjennomføre en ny rakettest i natt.

APTOPIX North Korea Founder's Birthday

SKAL HA PRØVD Å TESTE RAKETT: Nord-Koreas leder Kim Jong-un vinker under militærparaden i hovedstaden lørdag. Søndag forsøkte landet å avfyre et missil.

Foto: Wong Maye-E / AP

Nord-Korea lyktes ikke med å skyte opp det ballistiske missilet, sier Sør-Koreas forsvarsdepartement.

– Nord-Korea forsøkte å avfyre et ballistisk missil fra østkysten, nær Sinpo-området i Sør-Hamkyong-provinsen, men vi mistenker at testen mislyktes, sier departementet i Sør-Korea en uttalelse.

Departementet analyserer testen for ytterligere informasjon.

USA bekrefter rakettest

Også det amerikanske forsvaret bekrefter at Nord-Korea forsøkte å gjennomføre en ny rakettest, melder nyhetsbyrået AFP.

– Missilet eksploderte nesten øyeblikkelig, sier Dave Benham i USAs kommandosentral i stillehavsområdet.

Pentagon, hovedkvarteret til USAs forsvarsdepartement, opplyser at USA samarbeider med allierte i Sør-Korea og Japan for å opprettholde sikkerheten.

Nabolandene og USA frykter at Nord-Korea klarer å utvikle missiler som kan frakte atomvåpen.

– Ikke overraskende

Visepresident Mike Pence landet søndag formiddag i den sør-koreanske hovedstaden Seoul hvor han skal ha samtaler med flere land i regionen om situasjonen på den koreanske halvøya.

En av Pences rådgivere sier til nyhetsbyrået Reuters at nattas oppskyting ikke kom som noen overraskelse.

– Vi ser ikke noe behov for å bruke ressurser på det. Vi ble ikke overrasket, men hadde ventet på det, sier rådgiveren.

Ifølge rådgiveren tyder foreløpige undersøkelser på at det dreier seg om en mellomdistanserakett og at den eksploderte rundt 4-5 sekunder etter oppskytingen.

Spent i regionen

Rakettesten kommer dagen etter at landet holdt en stor militærparade i hovedstaden Pyongyang for å markere fødselen til landets grunnlegger.

Under paraden ble det vist fram nær 60 missiler, inkludert det som mistenkes å være ballistiske missiler som kan skytes opp fra ubåter.

Situasjonen på Koreahalvøya har vært svært anspent den siste tiden.

Blant annet har Nord-Korea varslet en ny atomprøvesprengning og sagt at landet er klar for krig, mens USA har sendt marinefartøy med kurs mot det isolerte diktaturet.

Pyongyang har til nå gjennomført fem atomprøvesprengninger, og analyser av satellittbilder tyder på at landet forbereder en sjette sprengning.

Nord-Koreas mål er å utvikle langdistansemissiler som skal kunne treffe USAs fastland.

Terror i Stockholm. Om Trump, Syria og møtet med Xi Jinping. Stein Tønnesson om Kina, USA og Nord-Korea. Amerikanske soldater øver på krig på Korea-halvøya. Hviterussisk sovjetpop. Demonstrasjoner mot Zuma i Sør-Afrika. Kurdisk-tyrkisk forretningsmann om folkeavstemningen. Korrespondentbrevet.

Hør PRIO-forsker Stein Tønneson snakke om krigsfaren ved Koreahalvøya

SISTE NYTT

Siste nytt